mama koja ide na živce

Stalno imaju neke zahtjeve od nas, naglašavaju pravila: kako bi se trebali ponašati i što ne smijemo, pitaju nas 1000 pitanja, a mi smo na pragu da se iselimo iz vlastitog doma koliko nam idu na živce!

Ipak... To nije baš moguće (bar ne trenutno). Još smo maloljetni i netko (prema zakonu) mora brinuti o nama. Ako smo i punoljetni vjerojatno još ne zarađujemo (a sve što zaradimo preko ljeta otišlo je u nove Nikeice i kave s frendovima) pa ideja za iznajmljivanje stana i konačno preseljenje iz tog pakla 'pada u vodu'. Iiii što sad? Kako preživjeti? Donosim nekoliko savjeta:

1.Trudi se ispuniti bar dio onog što od tebe očekuju (zapitaj se držiš li se bar nekih njihovih očekivanja).

Žele da izneseš smeće iz stana? Umjesto da preokreneš očima uzmi smeće i odnesi ga. Očekuju da učiš? Bar povremeno otvori knjigu.

2.Nemoj bezobrazno odgovarati!

Ideš li van i njih zanima s kim? Nemoj im bezobrazno odbrusiti: 'Što vas briga!'. Samo ćeš pogoršati vaš odnos (a to ne želiš). Umjesto toga pristojno odgovori tko će biti s tobom.

3.Pokaži bar malo odgovornosti za svoje postupke.

Nekad ćeš zaboraviti nešto napraviti, ali to ne znači da bi trebao/la samo bezbrižno sjediti (kao da se ništa nije dogodilo), već priznati grešku kad pogriješiš. Možda ti se nije dalo odvesti brata/sestru u vrtić pa si umjesto toga satima razgovarala na mobitel? Preuzmi odgovornost. Sljedeći put se trudi ispuniti zadatake koje su postavili.

I za kraj: Kada uopće ne doživljavaš riječi roditelja, bezobrazno odgovaraš i ne pokazuješ odgovornost za svoje postupke, oni postaju još nepodnošljiviji (a to ne želiš). Zato se trudi poštovati ova 3 pravila. I upamti da: iako tvoji roditelji znaju biti prave 'čangrizave babe', oni se i dalje brinu za tebe i žele ti sve najbolje u životu.

Pogledajte još:

Upoznaj boy bend Why Don't We!

Muke po odabiru sunčanih naočala - evo koje bi ti stajale najbolje s obzirom na tvoj oblik lica

Knjige za mlade koje mogu čitati i oni malo stariji: Top 5 preporuka koje neće razočarati!

roditelji savjeti teen novinar