Slika nije pronađena
Ah, te knjige! Uvjerena sam da je nekolicina vas upravo zakolutala očima. Vjerujte mi na riječ, knjige uopće nisu loše. Ne slažete se sa mnom? Vjerojatno zato što još niste pronašli onu koja vam odgovara, ali tu sam ja kako bih vam pomogla u odabiru.



Prvo ću vas uvesti u svoju čitalačku priču.
Opsesiji prema čitanju, prethodila je ljubav prema pisanju. Uživala sam pišući sastavke u školi, ali s godinama sam ih htjela unaprijediti. Jedini logičan potez bio je da počnem intenzivnije čitati. Moram odmah naglasiti kako mi lektire nikada nisu predstavljale tlaku. Mislim da sam ljubav prema pisanoj riječi naslijedila od bake, ali sam ju otkrila tek u ranoj adolescenciji. Naravno, nisu mi sve lektire bile podjednako zanimljive, pa počela istraživati naslove koji se ne kriju iza natpisa 'obavezno', tj. 'za ocjenu'. Kad smo već kod lektira, a ja želim obuhvatiti što više dobnih skupina, izdvojit ću par omiljenih: 'Priče iz davnine' - Ivana Brlić – Mažuranić, 'Tajna ribljeg oka' - Hrvoje Kovačević, 'Dnevnik Anne Frank', te šećer na kraju, 'Mali princ' - Antoine de Saint – Exupéry. Knjige namijenjene mlađem uzrastu, ali vjerujem da u njima uživaju i oni stariji.



Moje knjiško putovanje počelo je sa žanrom 'Young Adult', kojeg više ne čitam toliko učestalo, ali za mene ima sentimentalnu vrijednost. Što se tiče predstavnika tog žanra, moram istaknuti slijedeće autore: J. K. Rowling, John Green, Rainbow Rowell, Ransom Riggs,  Jenny Han, Jennifer Niven, Nicola Yoon, Markus Zusak i mnogi drugi. S vremenom sam shvatila koliku satisfakciju mi pruža čitanje, pa sam prešla na kompleksnije romane. Danas, jednostavno – čitam sve. Ne zazirem od klasika, zapravo ih obožavam.



Zašto čitati knjige?

Za ovaj hobiji vam ne treba puno novca. Možete se učlaniti u knjižnicu ili pak naći romane po povoljnim cijenama u antikvarijatima ili na sajmovima poput Interlibera ili Sa(n)jam knjige u Istri. Knjige su stvorene za zimsko vrijeme, uz toplu dekicu i šalicu čaja. Također, čitanje potiče elokventnost, smanjuje stres za 60 %, održava mozak mladim, poboljšava pamćenje, proširuje vidike, stvara nove teme za razgovor. Ovo su samo neke od dobrobiti čitanja, a na vama je da ih otkrijete u potpunosti. Bitno je početi s malim koracima. Pokušajte uvrstiti naviku čitanja, tako što ćete svaki dan čitati trideset minuta ili na primjer, pročitati dvadeset stranica. Kad se uvučete u čarobni svijet fikcije, knjigu neće ispuštati iz ruku. Uvijek ćete u danu naći 'praznine u vremenu' koje možete popuniti s nekoliko stranica. Kako se ne bi osjećali pogubljeno u moru naslova, u nastavku možete pročitati moje preporuke.


Blagdanski naslovi:

'Pada snijeg' - John Green

'Dječak zvan Božić' - Matt Haig

'Božićna priča' - Charles Dickens

'Male žene' - Louisa May Alcott

'Kako preskočiti Božić' - John Grisham

'Praporci u snijegu' - Sarah Morgan

Moji favoriti:

'Slavujeva pjesma' - Kristin Hannah

'Gonič zmajeva' - Khaled Hosseini

'Sva radosna mjesta' - Jennifer Niven

'Ponos i predrasude' - Jane Austen

'Živi mi se' - Ingrid Divković

'Moj dnevniče' - Jelena Kastaneti

'Pedeset cigareta za Elenu' - Marina Vujčić

'Beleške jedne Ane' - Momo Kapor

'Velika magija' - Elizabeth Gilbert

'S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu' - Gail Honeyman

'Naivni i sentimentalni romanopisac' - Orhan Pamuk

'Čovjek zvan Ove' - Fredrik Backman

Izdvojila sam neke od svojih najdražih, ali ne teško shvatljivih knjiga. Nadam se da ćete pronaći barem jedan naslov za sebe. Uživajte u čitanju!

Voliš pisati? Ili pak više voliš snimati videe? Oduvijek te zanimalo kako bi bilo biti novinar? Ovo je prilika da se okušaš u novinarskom poslu i vidiš jesi li stvoren/a za to. Teme su po tvom izboru, to može biti moda, savjeti, glazba, zanimljivosti, DIY, škola, tehnologija... sve što zanima tebe i ostale tinejdžere!

Svoj članak ili video možeš nam poslati na mail novinar@teen385.com ili u inbox na Facebook stranicu Teen385.com.

Foto: Unsplash/ Giphy/ Freepik/ Canva

M. Š.

Pogledajte još:

Kako ostvariti svoje ciljeve i želje? Šest osnovnih sastojaka svakog recepta za uspjeh


Djetinjstvo vs. tinejdžerstvo – jesmo li upravo prerasli raj?

Kako postati najbolji prijatelj sa samim sobom? Zavoli sebe, reci 'volim svoje tijelo'

knjige Čitanje preporuke dobrobiti teen novinar

Još vijesti