Slika nije pronađena
Inače, o piscima koje čitam volim znati neke stvari, pa sam tako odlučila posegnuti za intenetom i kontaktirati jednu, mladu i novu književnicu na našoj književnoj sceni koja piše za djecu i mlade. Danas ću vam predstaviti Magdalenu Mrčelu.


Osim toga što smo književnica i ja imenjakinje, čitajući njezin životopis shvatila sam da je ta žena zapravo moj uzor i nešto što ja u životu želim biti. Magdalena Mrčela, splitska profesorica, književnica i novinarka, žena koja me zaista privukla svojim izborom zanimanja, svojom ljubavi prema nogometu, djeci i svome rodnom Splitu. Žena koja je svakako svojim postupcima pokazala da je pravi primjer djeci s kojom radi. Sigurno se pitate što je ona to napisla? Iako iza sebe ima samo jedno objavljeno djelo koje se zove 'Kako je Flegmarin postao kapetan', sigurna sam da na njemu neće stati.Naša Megi dobitnica je i druge nagrade 'Stjepko Težak' za najbolju ljubavnu priču te finalistica natječaja 'Slavko Kolar', 'Freaky Friday' i 'Kvant književnosti'. Novinarstvo je zavoljela pišući za portale Dalmacija Danas i Nogometplus.
Moram samo spomenuti da me spisateljica oduševila svojom dobrotom i željom da mi pomogne te je odmoh pristala na intervju kada sam ju kontaktirala.

Sada je vrijeme da spisateljicu i njezin život upoznamo onako u tančine, uz ovaj intervju koji sam pripremila. Hvala književnici Magdaleni Mrčeli na savjetima i volji da mi pomogne u mojim prvim novinarskim koracima.

1. S obzirom da živim na kontinentu, na Bilogori, možete li mi reći kakav je život u Splitu Kakav je život uz more?

Prije svega, lijep pozdrav svim čitateljima portala Teen385. Život u Splitu ima svoje prednosti i mane. Ja spadam u kategoriju zaljubljenika u svoj grad, more, antičku arhitekturu, temperamentne ljude i sportski duh. Međutim, Split sve više postaje grad koji se orijentira samo na turizam, što nažalost znatno utječe na cijene i stil života.

2. Ako se nađem u blizini Splita, koje mjesto moram posjetiti prema Vašem mišljenju?

Blizu Splita dva su predivna mediteranska grada, Omiš i Trogir, ne mogu se odlučiti koji mi je ljepši i draži. U Splitu postoje tri nezaobilazne baze koje bi svatko trebao vidjeti barem jednom u životu: Dioklecijanova palača, Marjan i gradski stadion na Poljudu.

3. Što Vas je privuklo književnosti, hrvatskom jeziku i novinarstvu?

Moj je put do studija hrvatskoga jezika bio oplemenjen sjajnim profesoricama koje su mi bile uzori i poticaji da i sama pokušam ići njihovim stopama. Književnost je sastavni dio moga života od četvrte godine. U vrijeme kad su računala i mobiteli bili znanstvena fantastika, zabavljali smo se loptom i knjigama. Na doktorskome studiju opredijelila sam se za književnost jer želim iskoristiti svaku priliku da naučim nešto novo i prenesem ono najvažnije svojoj djeci i učenicima.

Novinarstvo je ljubav koja je nastala iz iskonske potrebe da ostanem u nogometu koji oduvijek obožavam, ali više me objektivnih razloga sprječavalo u nastavku treniranja. Zato se sportsko novinarstvo nametnulo kao logična zamjena. Osim toga, imam divne kolege koje zanima toliko šarolikih područja da uz njih svaki dan poželim  saznati nešto novo i napredovati i u tom području.

4. Po Vašem mišljenju, koji je hrvatski autor vrijedan čitanja?   

Mnogo ih je. Da ih raspoređujem po žanrovima, trebala bi nam tri intervjua. Više i od čega potrebni su nam dobri pisci za djecu i mlade, oni su ti koji stvaraju i odgajaju čitateljsku publiku. Iz te su mi kategorije najdraži Rosie Kugli, Nena Lončar, Vlasta Golub, Snježana Babić Višnjić, Silvija Šesto, Franjo Janeš i Zlatko Krilić.

Ako govorimo o piscima čija djela pripadaju nešto starijoj populaciji, osobito cijenim Kristiana Novaka, Marinu Vujčić, Dubravku Ugrešić i Zorana Ferića. Ovo je vrlo nezahvalno pitanje jer imam dojam da naša zemlja obiluje sjajnim piscima, ali zato stagniramo s kulturom čitanja.

5. Ako biste morali birati između nogometa ili novinarstva, što biste izabrali?

Ne bih mogla izabrati. Sportsko novinarstvo objedinjuje oboje, zato ga se držim.

6. Koji je Vaš recept za uspjeh?

To je ujedno i moj životni moto: 'I noga u stražnjicu je korak naprijed!'. Mnogo rada i upornosti, a izgovore i jadikovanja svesti na minimum.

7. Vjerujete li u horoskop?

Ne. Vjerujem da svoju budućnost krojimo sami.

8. Gdje pronalazite inspiraciju za pisanje?

Kako za što. Kad su lijepe teme u pitanju, inspiriraju me moja djeca i učenici. A ružna hrvatska stvarnost, kriminal, korupcija i beznađe ponekad iznjedre satire kojima se branim, a ponekad i kriminalističke romane. Nadam se da će sve to jednom ugledati svjetlo dana i završiti u rukama generacija koje će napraviti nešto od ovoga svijeta.

9. Kakvu vrstu glazbe slušate?

Sve osim narodnjaka.

10. Kako provodite slobodno vrijeme?

Na igralištu s djecom, na utakmicama ili u kazalištu. A ljeti kao tipićna Splićanka – ne izlazim iz mora, čudo je da nemam škrge.

11. Kakvi ste bili kao tinejdžerica?

Puna energije, glasna, tvrdoglava i željna znanja. Želim vjerovati da tada svi izgradimo neke lijepe karakterne crte koje će nas pratiti cijeli život.

12. Kada imate loš dan, manjak inspiracije za pisanje ili neki drugi problem, kako se motivirate?

Nažalost, ne živimo u svijetu u kojemu čovjek može uzeti slobodan dan i 'puniti baterije' kad je nemotiviran. Što se mora – mora se. Ako je baš kritično, posegnem za najdivnijim poklonom svoga razreda. Za rođendan su mi napisali 25 čestitki koje sadrže sve ono najljepše što učenici mogu napisati svome profesoru. Uz takvu podršku, da i hoćete, ne možete ostati nemotivirani.

13. Kada biste morali izabrati samo jednog književnika da ga čitate cijeli život, tko bi bio sretnik?

Još jedno teško pitanje, ali moram se odlučiti za Tolstoja. Nekim se njegovim djelima vraćam i po deset puta, a oduševljava me što svaki put iščitam nešto novo.

14. Najdraži citat?

'Tko želi nešto naučiti, pronaći će način. Tko ne želi, pronaći će izliku'.

15. Najljepše mjesto koje ste posjetili i mjesto koje želite posjetiti?

Nisam putovala na daleke destinacije, ali bila sam u našim susjednim državama i u svakoj pronašla barem jedan fascinantan grad koji želim opet posjetiti. Da ne govorim o ljudima koji znaju biti toliko ljubazni da ostanete šokirani. Ljubaznost nije nešto na što se nailazi svaki dan. Oduševljena sam Ljubljanom, Mostarom, Budimpeštom i Beogradom. Nadam se da ću se mnogo naputovati jer nakon svakoga putovanja imam osjećaj da sam bogatija, tolerantnija i mudrija.

16. Za kraj, što biste poručili mladima?

Pronađite nešto u čemu ste dobri, radite na tome dok ne postanete sjajni, pomažite drugima i znajte da ste posebni i voljeni!

Za kraj ću napisati osvrt na spisateljičino prvo djelo. I sama mi je rekla da želi čuti što mislim o njemu, a možda i nekoga zainteresiram pa posudi knjigu i krene u pustolovine Marina i njegove obitelji.

Knjiga je namjenjena tinejdžerima, ali i odraslima i djeci. Nosi snažnu poruku kako je obitelj jako, jako važna i kako ju treba cijeniti i poštivati. U životu ćemo naići na razne probleme koje uz pomoć voljene osobe, u ovom slučaju obitelji, možemo riješiti i svi zajedno biti sretni. Što se dogodi kada trojica tinejdžera doznaju da će dobiti malu sekicu i da se sele u novi kvart? Mijenjaju se njihovi životi i to u potpunosti. Zanima vas kako će se snaći? Što će se dogoditi u ovoj toploj i obiteljskoj priči? Što će glavni protagonisti shvatiti?
Preporučujem vam da posudite ovu knjigu i shvatite neke bitne činjenice o životu. Shvatite ih kao i likovi u ovoj knjizi. Cijela knjiga popraćena je nezaobiliaznim sportom i novinarstvom čime spisateljica pokazuje da ih neizmjerno voli. Ovo je prvi roman, tek početak onoga što skrivate u ladici. Onoga što će postati zaista dobri i kvalitetni romani.
Pridodajem Vas na listu književnika koje svojim postupcima mijenjaju živote nas mladih. Želim pročitati još tekstova s Vašim potpisom, želim učiti iz njih kako bih jednog dana mogla postati poput Vas. Zaista ste mi veliki, veliki uzor. Da je meni imati Vas za profesoricu, škola bi mi bila najljepše mjesto. Hvala Vam što pišete, njegujete književnost i posvećujete se nama, mladim ljudima koji su još mali za život koji je ispred nas. Mi smo zapravo tek jedna kapljica vode, a trebamo postati more. Pišite još, sanjajte još i budite uzorni još. Malo je uzora, zato se tako i cijene.

via GIPHY


Vašaa Megica!


Voliš pisati? Ili pak više voliš snimati videe? Oduvijek te zanimalo kako bi bilo biti novinar? Ovo je prilika da se okušaš u novinarskom poslu i vidiš jesi li stvoren/a za to. Teme su po tvom izboru, to može biti moda, savjeti, glazba, zanimljivosti, DIY, škola, tehnologija... sve što zanima tebe i ostale tinejdžere!

Svoj članak ili video možeš nam poslati na mail novinar@teen385.com ili u inbox na Facebook stranicu Teen385.com.

LUDE KONTURE Novi oblik umjetnosti koji svi mogu kopirati i – izgleda odlično!


Foto: hdkdm-klubprvihpisaca.hr/Facebook/Giphy/Shutterstock
Magdalena Trnski

Provjeri i ostale tekstove naših Teen novinara...

Djetinjstvo vs. tinejdžerstvo – jesmo li upravo prerasli raj?

Kako postati najbolji prijatelj sa samim sobom? Zavoli sebe, reci 'volim svoje tijelo'

teen novinar magdalena mrčela intervju književnica uzor

Još vijesti