Solarni paneli, Bruno Bušić

Unazad nekoliko mjeseci svačiji je novčanik osjetio inflaciju. Nedavno smo prenosili kako je riječki Autotrolej već najavio poskupljenja za građane koji se služe javnim prijevozom, iz ZET-a su nam javili kako "postoji potreba za novim analizama", kad je trošak karata za javni prijevoz, a među njima i studentskih pokaza, posrijedi.

Zbog poskupljenja energenata, svatko tko se na vrijeme okrenuo prirodnim i obnovljivim izvorima energije potencijalno će izbjeći ovaj udarac na novčanik, a među njima je Studentski centar Split.


>>>Od jeseni skuplji studentski pokaz u ovom sveučilišnom gradu: Nova cijena nije sitnica<<<


Smještaj za studente Sveučilišta u Splitu koji dolaze iz udaljenijih mjesta osiguran je na tri lokacije: studentski dom "dr. Franjo Tuđman" na Kampusu s raspoloživih 600 mjesta, studentski dom "Bruno Bušić" na Spinutu s 425 mjesta te hostel "Spinut" s 220 mjesta. Njihov raspon cijena ovisi o razini komfora: od 490 kuna pa do 790 kuna.


solarni paneli, BB, SC Split

Solarni paneli na krovu / Foto: Studentski centar Split


S obzirom na to da se projekt Studentskog centra Split, u kojem se okreću "zelenoj budućnosti" bliži kraju, upitali smo ih kako će se postavljanje solarnih panela na krovu renoviranog studentskog doma "Bruno Bušić" potencijalno odraziti na cijene stanarine studenata.


>>>'Šuškanja' o poskupljenju u menzama sve su glasnija: Evo što ministar Fuchs kaže o tome<<<


Očekuju rast troška električnih energenata, ali ne znaju koliki


"Raspon cijena studentskog smještaja po osobi se kreće od 490 kuna do 790 kuna, ovisno o razini komfora. U ljetnim i zimskim mjesecima tri splitska doma potroše od 230.000 do 250.000 kuna električne energije. U svibnju 2021. došlo je do drastičnog rasta cijene električne energije. Cijena je porasla za gotovo 70 posto. Uz porast cijene energenata, Studentski centar u Splitu je ljetos klimatizirao sve sobe u domu na Kampusu stoga očekujemo rast troška električnih energenata, ali ne možemo još precizno znati o kolikom je rastu riječ", javljaju nam iz Studentskog centra Split.


solarni paneli, BB; Sc Split

Foto: Studentski centar Split


"Zasad nemamo planove dizati cijene"


SC Split koristi i ostale energente. "Uz električnu energiju, Studentski centar u Splitu kao energente koristi i zemni plin i lož-ulje, ali trošenje takvih energenata nastojimo smanjiti. Zasad nemamo planova dizati cijene smještaja za studente u domu", javljaju pozitivne vijesti.


solarni paneli SC Split

Foto: Studentski centar Split


Uz navedeno, iz SC-a se trude i educirati studente kako štedjeti energiju. "U svim sobama smo zalijepili naljepnice s uputama za uštedu električne energije i vode i planiramo još dodatno raditi na edukaciji studenata o važnosti uštede tih resursa", tvrde.


>>>Hrvatske šume traže čak 10 studenata: Ako vam je dosta učenja i grada – trk u šumu po džeparac<<<


solarni paneli, SC Split

Foto: Studentski centar Split


Srećom, krenuli su i na projekt "zelene budućnosti". "Okončan je projekt postavljanja solarnih panela na krovove domova. Oni još nisu u pogonu, ali uskoro krećemo u finaliziranje ovog projekta. Obnovljive izvore energije vidimo kao budućnost opskrbljivanja domova električnom energijom, a kad taj projekt zaživi, troškovi električne energije će biti manji pa s time studenti neće biti suočeni s potencijalnim povećanjem cijene studentskog smještaja", poručuju za kraj.

Još vijesti