Što to jedu studenti? Najgori ovotjedni obroci u menzama: 'Milaneze ili parizer sa špagetima?'
Studenti u posljednje vrijeme nemaju sreće po pitanju subvencionirane prehrane. Prvo, zbog novog sustava naplaćivanja u menzama diljem zemlje koji ne radi kako bi trebao, zatim zbog velikih nedoumica sa subvencijama koje se sada, zbog provjeravanja u realnom vremenu, nekima čine manje no inače, preko dugih redova pred restoranima u kojima provedu više vremena nego za tanjurom, a posljednja katastrofa, onaj "šlag na torti" su kvaliteta i ponuda same hrane.
Podsjetimo, pisali smo o pritužbama na pogoršanje kvalitete hrane i subjektivnom dojmu manjih porcija hrane na koju su se studenti požalili, kada nam je ravnatelj Studentskog centra Mirko Bošnjak kazao da je tražio izvanredni nadzor.
"Svaki zaposlenik Studentskog centra u Zagrebu u sklopu HACCP normi (Hazard Analysis and Critical Control Point - proces analize opasnosti i kritičnih točaka u poslovanju prehrambenim proizvodima) prošao je edukacije i upozoren je o individualnoj odgovornosti za pripremljenu i podijeljenu hranu radi nedvojbenog utvrđivanja linije odgovornosti i ispravka prouzročene neugodnosti na licu mjesta", kazao nam je tada i naglasio bitnost u komunikaciji sa studentima kako bi se odmah i na licu mjesta detektirao problem i konzumentu koji nam se požalio na hranu ponudio zamjenski obrok.
"Spaghetti ala Sava"
Nedavno je jedan student na studentskoj Facebook grupi stanara studentskog doma "Stjepan Radić" objavio fotografiju tanjura čiji je sadržaj zbunio mnoge.
"Što je ovo?", upitao je student uz priloženu fotografiju. Skoro 800 studenata "lajkalo" je njegovu objavu, a njih više od 160 ušlo je u komentiranje sadržaja tanjura i igre pogađanja što je to posluženo.
"Kebab meso u umaku od pašticade od ponedjeljka i špageti", pogađa jedan student. "Ja pitao tetu", piše još jedan student. "Kaže ona, talijanski specijalitet", "Hrana za pse", nagađa još netko. "Talijanski kebab od šunkerice i špageta u umaku od paradajza. Super novo jelo", piše student. "Pasta a la naribani narezak", daje još netko prijedlog. "Spaghetti ala Sava", šali se netko.
"Kriminal teški", "Da nije ovo parizer?", "Da jedu nekad na Lašćini, znali bi da je ovo milaneze", "To ti se zove Bože i sačuvaj", šali se još netko. "Takozvani space food s dosta neidentificiranih elemenata", dodaje netko.
"Više njih je to jelo"
"Ja ne znam što je to i ne želim znati", kaže nam autor fotografije I.B., student četvrte godine Kineziološkog fakulteta. "Ne znam ni dečka koji je to jeo. Nisam ga pitao što je to, a bilo mi je žao što nisam slikao na pultu dok je bilo, pa sam vidio da je uzeo on i samo sam slikao jer sam morao", smije se za MojFaks.
Kako nam kaže, vidio je nekolicinu studenata da su jeli ovaj meni. "Bilo je par ljudi koji su to jeli. Bilo je više istih tanjura sa špagetama i tim mesom sa slike", potvrđuje nam. Nakon što smo ga upitali što bi to moglo biti, student nam je rekao da su nagađanja njega i njegovih kolega raznolika. "Ljudi kažu milaneze, ali to nije to, sigurno. Neki pogađaju da je parizer, mesni narezak, šunkerica…", nabraja student i kaže kako nažalost ni na računu nije pisalo što je to zapravo.
"Na računu je samo pisalo meni. Ni oni ne žele da znamo što je to", smije se.
"Osim ulja, pronašli su se tragovi špageta"
Nešto prije ove objave fotografije, javio nam se jedan student s "lokvicom ulja" na svom tanjuru.
"Vidite ovu ljepotu od večere", kaže student za MojFaks. "Osim ulja, pronašli su se i tragovi špageta s bolonjez umakom", kaže nam student.
Na ulje u bolonjezu žalili su se studenti i na Redditu.
"To ti je teta u menzi s dna one posude pokupila ono gnjecavo što se slijepilo u jednu masu, ništa neobično. Preda mnom je jednom zalila tjesteninu s pola litre ulja da se na sasuši i ne skori. Srećom, nakon što mi je izvadila porciju, a umak za bolonjez je bila neka emulzija ulja i mesa, agregatno stanje proljev", prisjetila se jedna komentatorica s Reddita također na temi o hrani u studentskim menzama.
Ovo su mlinci?
Uz zagrebačke menze, nedavno se netko požalio i na zadarsku menzu, ali na Redditu.
"Današnji ručak u Zadarskoj menzi. Piletina i mlinci? Je taj ručak jeftin za studenta, ali bez subvencije taj ručak bi koštao 20+ kuna. Kako se tako nešto može staviti u meni/prodaju i kako to 'kuhar' može napraviti?", upitao je razočarani student.
Preko 200 ljudi komentiralo je sadržaj njegovog tanjura. "Kakvih sam se ja gadosti najela u menzi, ovo izgleda još dobro", napisala je komentatorica. "Vege meni: polpeta od krumpira sa pire krumpirom i krumpir salatom", piše još netko o raznovrsnosti hrane. "Mislio sam da je pire dok nisam pročitao da su mlinci", "Meni je trebalo par čitanja da povežem naslov sa slikom", "Ja se još uvijek trudim vidjet mlince", pišu mu komentatori.
Osim toga, dio je kazao da ljudi u Dalmaciji mlince ne pripremaju često, pa ni ne znaju kako se pravilno spravljaju. "Mislim da su ti prekuhani zato što u Dalmaciji ljudi baš i ne rade mlince. Moja je mama mislila da to moraš kuhati kao tjesteninu, 10 minuta", piše netko.
Uz njih, nekolicina je komentatora napisala da je ovo samo rijedak primjer kada je nešto u zadarskoj menzi bilo loše.
Spominjali i menze u Rijeci, Osijeku….
Dio komentatora spominjalo je i osječke menze. "Prošle godine se otrovah u STUC-u, svinjetina s gljivama. Proveo sam predivan dan izbacujući sve iz sebe na sve strane po stanu i bolnici i nisam jedini koji se otrovao taj semestar", piše student. "Jesi kad jeo pire s okusom punča? E ja jesam u menzi. Što ne bi bio veliki problem da ne mrzim punč", piše još jedan osječki student.
"Bio sam u osječkoj menzi kod poljoprivrednog i ona je restoran s Michelinovom zvjezdicom u usporedbi s SC menzom u Zagrebu. Tamo pire bude od zelenog do narančastog, kako te spopadne koji dan. Da ne pričamo o drugim bljutavim stvarima, izuzev brze", piše netko, a u komentarima ljudi hvale menzu Borongaj.
"Meni je dobar bio i SC, makar je to nemjerljivo s Kampusom Borongaj, ili grahom četvrtkom na FER-u", piše netko. "Bilo mi blizu stana i nije se uopće isplatilo doma pripremat išta uz tako božansku hranu kao što je bila tamo. Vjerujem da je i sada isto", komentira još netko Borongaj.
"Index Rijeka je solidan za sada. Prva sam godina", kaže brucoš. "To se slažem, sa faksom sam prošle godine završio u Rijeci. Jeo u Indexu. Da bez subvencije jedem tamo, baš ne bi bio zadovoljan. Za ove pare oke, ali u konačnici državu to košta više, a neko zarađuje na tim bučkurišima", kaže još netko.
Splitske menze - samo pohvale
Od ostalih komentara, studenti su za splitske menze imali samo riječi hvale.
"Ako nisi probao menzu u Splitu na Kampusu, nemoj komentirati. Kaže ti to osoba koja je studirala u Zadru, živjela u Splitu i probala menze u Zagrebu. Split je daleko najbolji", kaže netko. "Bio sam u domu u Splitu i hrana je bolja nego u većini restorana po obali", slažu se komentatori. "Čitam komentare i na kraju moja splitska menza, koliko sam skužio je Michellin restoran za sve ostale", zaključuje komentator.
Aplikacija za plaćanje više nije u funkciji, studenti opet nasamareni: SC se ograđuje
Sveučilišni događaj kojem se svi vesele – otvorena Kampusijada pod sloganom "Od studenata za studente"
12:25 / 16.05.2024.
Što je bilo prvo: kokoš ili jaje? Znanstvenici objasnili što bi mogao biti konačan odgovor na nerješivu zagonetku
15:52 / 29.02.2024.
Surađuj s profesionalcima: Otvorene su prijave za Event Management Competition
15:28 / 29.02.2024.