Gotovo svi znaju nekoga tko je bio žrtva...

Ovo su neki od zaključaka upravo završenog istraživanja o problemu seksualnog uznemiravanja i ucjenjivanja među studentima i zaposlenima na dva fakulteta Sveučilišta u Novome Sadu: Filozofskom fakultetu te Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, piše 021.rs.

U istraživanju provedenom u periodu od veljače od svibnja, sudjelovali su stručni timovi, ukupno 1182 studenta i 215 zaposlenih s oba fakulteta, a kako bi se analizirali podaci o prisutnosti seksualnog uznemiravanja i ucjena, o pojedinačnim slučajevima, te o očekivanjima odgovornosti institucija da riješe ovaj problem.

Gotovo svi znaju nekoga tko je bio žrtva

Rezultati pokazuju da studenti i studentice znaju definirati seksualno uznemiravanje i ucjenjivanje i znaju razlikovati lakše i teže oblike: odmjeravanje, dobacivanje, gestikulaciju, slanje fotografija pa sve do neželjenog fizičkog kontakta i nasilja. Studenti znaju i da se ovo nasilje normalizira, kao i da svatko može postati žrtvom.

Gotovo svi anketirani studenti poznaju nekoga tko je bio žrtva, a pojedini mladići su istaknuli i primjere istospolnog uznemiravanja i ucjenjivanja. Edukacija o ovoj temi je, zaključuju istraživači, hitna budući da studenti i sami navode da se o temi nedovoljno govori, te da nema sistematične edukacije.

Najzastupljenije verbalno uznemiravanje

Prema rezultatima ankete sa studentima, najzastupljenije je verbalno seksualno uznemiravanje, a slijede neverbalno i fizičko seksualno uznemiravanje. I verbalno i neverbalno seksualno uznemiravanje su učestaliji na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, dok su ostali oblici podjednako zastupljeni na oba fakulteta.

Anketirani su i profesori, suradnici i drugi zaposleni na oba fakulteta. Rezultati kazuju da je oko 10 posto zaposlenih doživjelo bar jedan oblik seksualnog uznemiravanja tokom prethodnih pet godina. Više od polovine slučajeva je verbalno nasilje, a počinioci su u više od polovine slučajeva su zaposleni u višem zvanju.

Među zaposlenima, žene su češće žrtve u odnosu na muškarce. Zaposleni na Filozofskom fakultetu su doživjeli seksualno uznemiravanje i ucjene u nešto višem postotku u odnosu na zaposlene sa Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja.

Bitno je napomenuti da je Filozofski fakultet prvi na Sveučilištu u Novom Sadu koji je usvojio Pravilnik o prevenciji i zaštiti od seksualnog uznemiravanja i ucjenjivanja, čime je već napravio korak naprijed u zaštiti studenata i zaposlenih.

izvor: 021.rs

Još vijesti