FER-ov tim je odnio pobjedu

Tim Fakulteta elektrotehnike i računarstva pobijedio je na međunarodnom natjecanju u robotici koje se održalo u Abu Dhabiju s projektom suradnje bespilotnih letjelica i besposadnih brodova u obavljanju složenih zadataka kao što su lociranje plovila uljeza, otkrivanje nezakonitog tereta te hvatanje i prijevoz objekata u okruženju bez globalnog satelitskog navigacijskog sustava.

Tim se sastoji od stručnjaka iz Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) i Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) pod mentorstvom prof. Stjepana Bogdana i prof. Nikole Miškovića.

U finalu protiv prestižnih svjetskih institucija

Na natjecanju je sudjelovalo pedesetak timova s uglednih sveučilišta iz svijeta, uključujući Lockheed Martin i svjetski poznati MIT Massachusetts Institute of Technology, FER-ov tim kojeg vodi dr. sc. Barbara Arbanas Ferreira najprije se našao među prvih pet timova te je na kraju proglašen pobjednikom, piše Energetika-net.hr.

FER se u finalu natjecao protiv velikih svjetskih istraživačkih institucija kao što su KAIST (Korea Advanced Institute of Science & Technology) i DTU (Technical University of Denmark) te su zasluženo proglašeni pobjedničkim timom i dodijeljena im je nagrada.

FER-ovci su među pet najboljih Tim genijalaca s FER-a u finalu međunarodnog natjecanja u robotici: Bore se za nagradu od dva milijuna dolara

Radi se o jednom od najprestižnijih robotičkih natjecanja na svijetu koje se održava svakih nekoliko godina, a sponzorira ga predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Abu Dhabija šeik Mohamed bin Zayed.

Zaslužena pobjeda

Cilj natjecanja bio je napraviti potpuno autonomni besposadni brod koji bi mogao uzeti teret s drugog broda u suradnji s dronovima. S FER-a ističu kako je nagrada još jedan dokaz kako taj fakultet kvalitetom svoje nastave i istraživanja stoji uz bok svjetskim sveučilištima.

„Ulazak u finale za nas je bio ogroman uspjeh, vjerovali smo u sebe i znali smo da u finalu možemo konkurirati predstavnicima s velikih istraživačkih institucija kao što su KAIST (Korea Advanced Institute of Science & Technology) i DTU (Technical University of Denmark). Na kraju je naš projekt, koji uključuje suradnju bespilotnih letjelica i besposadnih brodova u obavljanju složenih zadataka kao što su lociranje plovila uljeza, otkrivanje ilegalnog tereta te hvatanje i transport objekata u okruženju bez globalnog satelitskog navigacijskog sustava, zasluženo odnio pobjedu. Ovo priznanje ogromna je čast i stavlja nas na sam vrh svjetskih istraživačkih institucija u području autonomne robotike. Uzbuđeni smo zbog svih vrata koja će nam se otvoriti kao posljedica ove pobjede“, rekla je dr. sc. Barbara Arbanas Ferreira.

Još vijesti