Studentsko naselje Trsat

Na natječaj Studentskog centra Rijeka za smještaj u domove ove je godine pristiglo 2.067 molbi, a slobodnih je ležajeva 1.250.

I iako je izvjesno, kao i u slučaju Zagreba, da će velik broj studenata morati potražiti alternativu u privatnom smještaju, broj studenata koji su već u potrazi za privatnim smještajem daleko je veći.

Studenti na ulasku u zagrebački SC Nikad skuplje studiranje: Studentima u Hrvatskoj mjesečno treba jedna prosječna hrvatska plaća

Naime, velik dio studenata nije se ni prijavio na natječaj za smještaj u dom, a razlog je, kaže brucoš Filozofskog fakulteta iz Istre, što znaju da smještaj neće dobiti, piše Novi list.

"Nisam se prijavio iz razloga što sam znao da nema šanse da dobijem smještaj u domu. Tako da sam se odlučio zajedno s još tri prijatelja potražiti stan u blizini Kampusa. Nismo imali nikakve posebne zahtjeve, samo da imamo mjesto gdje ćemo prespavati. Internet nam igra ulogu, ali ne preveliku. Ono što studenti traže prilikom odabira stana stvar je individualnih želja. Mi smo stan našli relativno brzo, bez većih problema, a cijene su umjerene. U Rijeci postoji veliki broj stanova za najam i mislim da cijene nisu prevelike, a postoji i cijeli niz web-stranica putem kojih se oglašavaju najmodavci", priča riječki brucoš.

U potrazi za stanovima više tisuća studenata

Sudeći prema zahtjevima studenata objavljenim u oglasima za potražnju smještaja, ono što im je najvažnije lokacija je privatnog smještaja. Među studentima najbolje kotiraju lokacije u blizini Kampusa, odnosno Trsat, Vojak te Vežica. Tražen je i centar Rijeke te lokacije pored fakulteta koji nisu smješteni u Kampusu, kao što su Ekonomski i Tehnički fakultet te Fakultet zdravstvenih studija.

Traži dio dvorišta u kojem može podići šator Student traži dvorište za najam u koje će postaviti šator: 'Cijene najma u Zagrebu već su godinama prenapuhane'

Trenutačno se u potrazi za stanom nalazi više tisuća studenata, jer više od 50 posto studenata riječkog Sveučilišta dolazi iz udaljenijih mjesta, a njima treba pridodati i studente Veleučilišta u Rijeci.

Najjeftiniji smještaj za 1170 kuna bez režija i pologa

Potražnja studenata za stanovima trenutačno je u punom jeku, a riječki Studentski centar nedavno je radio i analizu cijena privatnog smještaja. Prema toj analizi prosječna mjesečna cijena najma sobe u Rijeci po osobi iznosi 1.166,67 kuna. U tu cijenu u pravilu nisu uključene režije, polog te agencijska provizija, ukoliko se koriste usluge agencije, a riječ je o najjeftinijoj opciji privatnog smještaja za studente.

Provjerite lokacije!

Stanovanje u sobi gotovo je upola jeftinije od najma garsonijere, što je najskuplja opcija studentskog stanovanja u privatnom smještaju. Naime, prosječna mjesečna cijena stanovanja po osobi u garsonijeri iznosi 2.002,64 kuna, također bez uključenih režija, pologa te agencijske provizije.

Po cijeni blizu je i najam jednosobnog stana, jer izračuni Studentskog centra pokazuju da prosječna mjesečna cijena stanovanja po osobi u jednosobnom stanu iznosi 1.963,40 kuna. I u tu cijenu nisu uključeni režijski troškovi te polog agenciji, ukoliko se koriste njihove usluge.

Prizor iz centra grada Zagreba Pošto studiranje u Zagrebu? Studenti iz Dalmacije otkrili koliko im treba za preživjeti mjesec dana u metropoli

Između tih najskupljih i najjeftinijih opcija po cijeni su se smjestili dvosobni i trosobni stanovi koje studenti dijele s cimerima. Analiza riječkog Studentskog centra pokazuje da je prosječna mjesečna cijena stanovanja po osobi u dvosobnom stanu 1.382,60 kuna, a u trosobnom stanu iznosi 1.406,35 kuna. Kod obje opcije u navedenu cijenu u pravilu nisu uključene režije, polog te agencijska provizija.

Domski smještaj trostruko ili čak četverostruko povoljniji

U konačnici, izračun Studentskog centra pokazuje da prosječna mjesečna cijena stanovanja po osobi u stanovima i sobama iz oglasa iznosi 1.584,33 kuna, i to u pravilu bez uključenih režija te pologa i agencijske provizije, ukoliko se koriste usluge agencije, što je trostruko ili čak četverostruko veća cijena od one koju plaćaju studenti koji su uspjeli dobiti smještaj u studentskom domu.

Cijene najma u Zagrebu sve su egzotičnije, kao i uvjeti stanodavaca... Urnebesni oglas za najam sobe u centru Zagreba: 'Primamo samo studente za koje nazovu roditelji…' Evo i cijene

Uključe li se u cijenu najma stana i režijski troškovi onda je razlika još i veća, jer uz mjesečnu cijenu koju studenti plaćaju u domovima dodatnih troškova nema.

Ta domska cijena mjesečno iznosi 385 do 400 kuna u Studentskom naselju "Ivan Goran Kovačić" te ovisi o odabiru smještajne jedinice, odnosno plaća li se smještaj u jednokrevetnoj ili dvokrevetnoj sobi, dok je cijena smještaja na Trsatu nešto veća te iznosi 557,50 kuna mjesečno, što je opet trostruko jeftinije od prosječne cijene smještaja u privatnom aranžmanu.

izvor: novilist.hr

Još vijesti