Studenti na ulasku u zagrebački SC

Matura položena, a kovčeg na pola pun. To je sudbina većine od 25.000 brucoša koji za mjesec dana odlaze od kuće na studij.

Među njima je i 18-godišnja Anđela Piplović. Ona na svu sreću ima svoj stan, no za život u glavnom gradu će joj trebati barem tri tisuće kuna. Zbog toga već razmišlja o poslu, piše N1.

Traži dio dvorišta u kojem može podići šator Student traži dvorište za najam u koje će postaviti šator: 'Cijene najma u Zagrebu već su godinama prenapuhane'

"Ispod 3000 kuna ne mogu ni oni koji su najštedljiviji, a to najčešće prelazi cifru od 5000 kuna. Zato će se trebati dobro raditi uz studij i zaraditi za tu cifru", rekla je brucošica Anđela.

Razlika u troškovima u visini jedne prosječne plaće

Troškovi rastu, a plaće su iste. No, roditelji se ne žale dok god su djeca dobri studenti. Majka dva sina ističe kako je razlika u troškovima između njih dvoje u visini jedne hrvatske plaće.

"Prije je stan bio 200 eura, sada je to oko 300-400 eura minimalno. Stariji je sin mogao živjeti sam, mlađi mora imati cimera jer je preskupo. Sve se povećalo i svi moramo raditi i svi moramo pomagati", rekla je Brigita Marić, majka dvojice studenata.

Nakon upisa, prvo treba naći smještaj. U Splitu za 1300 studenata se cijena nije dizala, iako su troškovi za energente rasli.

Solarni paneli, Bruno Bušić U ovom domaćem SC-u ne strahuju od poskupljenja: 'Nećemo dizati cijene domskog smještaja'

"Cijena električne energije je išla gore za 100%, a samo u kolovozu je cijena struje skočila za 400%, no cijene nismo dizali", rekao je Matej Sunara iz odjela za odnose s javnošću Studentskog centra Split. "Cijena varira od 490 do 890 kuna ovisno o razini komfora", dodao je.

Stanovi u Zagrebu i do 1000 eura

Većina će ih ipak useliti u stanove. Društvene mreže i web stranice prepune su ponuda, no cijene su visoke. Jedna agencija za nekretnine je spremna za udarne mjesece, rujan i listopad. Cijena najma je, prema riječima direktora agencije, skočila za 100 do 200 posto posljednjih nekoliko godina.

"I u Splitu i u Zagrebu cijena jednosobnih stanova je između 300 i 400 eura ovisno o lokaciji i opremi stana. To su manji stanovi. Onda idu dvosobni, trosobni i četverosobni stanovi gdje je cijena i do 1000 eura", kaže Marin Biliškov, direktor agencije za nekretnine.

Hrana je drugi najveći segment. Zato je spasonosna x-ica gdje iznos subvencije varira od 70 posto za meni do 50 posto za jela po izboru.

Prizor iz centra grada Zagreba Pošto studiranje u Zagrebu? Studenti iz Dalmacije otkrili koliko im treba za preživjeti mjesec dana u metropoli

Studenti su zadovoljni "Cijene su odlične i kad god negdje idem, uvijek kupim stvari u menzi. Hrana je kvalitetna i fina za ono što se za cijenu nudi", rekla je Rita Rudelić, studentica iz Rijeke.

Cijena studentskog života nikad nije bila skuplja. Za život izvan rodnog grada trebat će svakom studentu jedna prosječna hrvatska plaća, što je teško dohvatljivo prosječnoj obitelji.

izvor: hr.n1info.com

Još vijesti