Frizure koje uzrokuju ćelavljenje

Kažu da ljepota zahtijeva uvijek i malo žrtve. No jeste li se stvarno spremne odreći svoje kose, zbog trendi frizure?

Zdrava i čista kosa daje nam samopouzdanje, a normalno je da se s njom želimo i „poigrati“ te isprobavamo svašta na glavi. Osim što je kosu važno njegovati šamponima, regeneratorima, uljima i maskama, isto je tako važno ne uništavati je frizurama kojima čupamo i trgamo vlasi.

Ako niste znali, postoji nešto što se zove „vučna ili trakcijska alopecija“, a označava gubitak kose koji nastaje zbog pretjeranog povlačenja ili zatezanja. Među triholozima (doktorima specijaliziranima za liječenje stanja kose i vlasišta) vučna alopecija još se naziva i „ćelavost balerina“, zbog jako zategnutih punđi koju balerine uobičajeno nose. Taj stalni napor i napetost kose dovode do postupnog gubitka vlasi.

Dakle, ako vrlo često nosite neke od sljedećih frizura s našeg popisa, riskirate ćelavost.

1. Konjski rep

Kako ne bismo voljeli visoki zaglađeni konjski rep kad ga vidimo na Ariani Grande ili Kim Kardashian. No, kosa stegnuta u repu opterećuje folikul vlasi. Ako ovu frizuru nosite često, možda ste primijetili nedostatak kose oko sljepoočnica ili na čelu. Možda ste primjetile svrbež vlasišta, lomljenje vlasi pa čak i glavobolje od nošenja konjskog repa. Ok, neće vam se dogoditi ništa ako svežete visoki konjski rep za neka chic društvena događanja, ali ako svaki dan tako odlazite u školu ili na faks, trebali biste razmisliti da visoki konjski rep zamijenite običnim.

 

 

2. Pletenice

Prečvrste pletenice mogu dovesti do ozljede folikula vlasi i oštećenja strukture kose. Neke cure vole plesti pletenice navečer, kako bi se ujutro probudile s kovrčama. Ako ste među njima i ako to radite često, savjetujemo vam da ne pletete baš prečvrste pletenice.

 

 

3. Zalizane punđe

To su punđe kakve nose cure poput Belle Hadid, Hailey Bieber ili Kendal Jenner koje podrazumijevaju čvrsto začešljavanje i grubo pričvršćivanje visoko na glavi. Folikul dlake postaje napet pa kad se ošteti, ostaje ožiljak i kosa na tom mjestu prestaje rasti. Dosta nas poseže za zalizanom punđom, zato što jednostavno volimo tu frizuru ili možda svaki onaj put kad nam je kosa masna, a u punđi izgleda fantastično. No, krute gumice za kosu ili ukosnice s kojima učvršćavamo punđu, dugoročno oštećujemo svoju „grivu“.

 

 

4. Bouffant frizura

To je vrsta pufaste i zaobljene frizure koju dobivamo zahvaljujući tzv. „tapiranju“, koje se radi s tankim češljićem. Tapiranje je jedan od starih načina za kojim posežemo kad želimo dobiti na volumenu, no ako kosu tapirate prečesto, uništavate zaštitni sloj, a prekomjerna količina laka dovodi do lomljivosti vlasi.

 

 

5. Dreadlocksi

Dredovi izgledaju cool, ali dugotrajno nisu dobri za kosu. Tijekom duljeg vremenskog razdoblja dreadovi takpđer oštećuju folikul dlake. Kako biste izbjegli oštećenja, konzultirajte se s frizerom o pravilnoj njezi i svakako izbjegavajte preduge dreadove.

 

 

6. Ekstenzije

Mnogo cura poseže za ekstenzijama, bilo da od kratke kose žele dugu ili možda jednostavno žele više volumena. No, svi frizeri ne znaju pravilno umetati ekstenzije. Osim toga, one čupaju prirodnu kosu, teže su, lakše se petljaju pa tjeme trpi. Ako imate ekstenzije, morate se pobrinuti da se redovito skidaju i čiste, a ako vam frizer savjetuje da napravite stanku s njima – onda ga svakako poslušajte.

 

 

gubljenje kose frizure koje uzrokuju ćelavost frizure koje uzrokuju ispadanje kose ispadanje kose zbog konjskog repa

Još vijesti