Kupanje u moru

Sigurno vam je netko od starijih barem jednom rekao kako ne smiješ ići u more ili bazen odmah nakon ručka. S tim mitom živimo već godinama, a ispostavilo se kako je on zapravo pogrešan.

Do sad smo živjeli u znanju da je plivanje odmah nakon jela izrazito opasno, te kako su govorile naše bake, tada su veće šanse da ćemo se utopiti. Nepisano pravilo ovog mita je da nakon jela trebamo odmoriti barem sat vremena kako bi mogli nesmetano plivati. No, kako piše Dignity Health,taj mit je potpuno pogrešan, a oni su ga odmah i razriješili. Zabrinutost oko ove radnje bila je zbog naše probave, odnosno zbog toga što ona preusmjerava dio krvotoka iz mišića u želudac, a plivanje bi na neki način moglo spriječiti potreban protok krvi u želudac što onda uzrokuje grčeve.

via GIPHY

 

Druga verzija mita je ta da naši udovi neće dobiti dovoljno krvi jer je naš želudac preusmjerava, a to uzrokuje utapanje. Međutim, ne moraš brinuti jer naša krv nije dovoljno preusmjerena da bi uzrokovala takve velike probleme. Osim toga, kako pišu, ne postoji dokumentirana smrt osobe, a da je uzrok pripisan jer je plivao punog želuca. Ako ipak ne želiš da su mame i bake zabrinute, odmori nakon jela, ali znaj da je ovaj mit lažan.

Tinejdžer u svojoj sobi Dominik iz Požege morao je platiti kaznu jer je bio 'preglasan': Susjed tužio 18-godišnjaka

Nervozna djevojka Neznanac došao do broja od djevojke preko ogrlice njenog psa – ostao u čudu zbog njezine reakcije

mit razbijanje mita mit o plivanju nakon jela zanimljivosti

Još vijesti