Napitci

Previše kofeina definitivno nije dobro za tvoje tijelo. Postoje napitci koje možeš popiti kroz dan umjesto kave, a koji ipak imaju manje kofeina ili ga nemaju uopće. I dalje ćeš moći piti nešto fino, ali ćeš smanjiti unos kofeina.

Treba ti neki topli napitak koji će te malo dignuti i šanse su prilično velike da ćeš si napraviti ili naručiti kavu. U redu je ako ti je to prva ili druga kava tog dana, ali ako si već na šestoj ili sedmoj, a tek je tri popodne, malo si pretjerala. Nekada uzmemo kavu jer nam treba energije ili nešto što će nas razbuditi, a nekada nam se samo pije nešto fino toplo i ne znamo što si drugo naručiti u bircu pa idemo na kavu. Umjesto da sljedeći put uzmeš sedmu kavu u danu, pokušaj s nečim od sljedećeg.

1.Matcha
Matcha je već neko vrijeme veliki hit i ako nisi do sada skočila na ovaj trend, isprobaj, možda će ti se svidjeti. Nije svakome fina, ali je piće koje je slično kavi, jer ima kofeina, ali je ipak i zdravije jer sadrži antioksidanse koji su dobri za tvoj mozak. Bolja verzija kave.

 

 

2.Čaj
Ako ti baš treba kofein, uzmi zeleni ili oolong čaj, ali ako ti ne treba energije niti razbuđivanje i samo bi nešto pila, popij voćni ili biljni čaj. Toplo je i možeš ga pijuckati kao i kavu. Uz to, možeš si napraviti i engleski čaj pa dodati u njega malo mlijeka pa će biti još sličnije kavi. Zeleni je čaj ipak nešto zdravija verzija od kave, a sadrži kofein. Pogotovo ako piješ pravi zeleni čaj.

Uživancija u toploj čokoladi Šalica čistog užitka: Recept za vruću čokoladu kojim će ti dom zamirisati na Božić

3.Vruća čokolada
Nekima čokolada da energiju, a neke uspava. Sve ovisi u kojoj si ti skupini. Ako ti slatko pomaže da postaneš hiperaktivna, zima je idealno vrijeme da kavu zamijeniš vrućom čokoladom! Usput ćeš se i zasladiti – win win! Samo pazi da sada ne pretjeraš s vrućom čokoladom. Nemoj ih piti puno u danu da ti ne postane slabo! Limitiraj se na jednu dnevno.

 

 

4.Voćni smoothie
Za početak dana, umjesto kave, napravi voćni smoothi. Stavi u blender koje god voće imaš, dodaj mlijeko ili jogurt, čak možeš ubaciti i chia sjemenke i napravi si puno zdraviji napitak od kave. Ima malo više posla, ali i voće će ti dati energiju. Nije kao kofein, ali je puno bolja opcija za započeti dan.

5.Zlatno mlijeko
Kao jedna od zdravijih alternativa kave koja se uvijek spominje je i zlatno mlijeko, napitak koji je porijeklom iz Indije, ali se pije u cijelom svijetu. Ne sadrži kofein, ali mnogi ga piju kako bi si zamijenili jutarnju kavu jer se radi o toplom napitku s mlijekom. Zove se „zlatno“ zbog svoje žute boje koju dobije zahvaljujući glavnom sastojku – kurkumi. Samo trebaš staviti mlijeko da se grije i u njega dodati kurkume, ili po želji i malo cimeta ili đumbira, meda ili papra i pričekati da se zagrije.

 

 

Cura s kavom za van Od kave se možeš napiti: Dokazano koja količina je potrebna, ALI se to ne smije isprobavati

Napitak napitci umjesto kave za ujutro što piti prijedlozi zdraviji od kave slično kavi

Još vijesti