Pikachu/Mjesečeva ratnica/Spužva Bob

Bez obzira što smo odrasli i veliki, svejedno nismo zaboravili i dalje volimo neke likove iz crtića.

Kad ih opet ugledamo, imaju tu moć vratiti nas u djetinjstvo. Možda nismo ni svjesni da su neki od njih doista stari i da su zapravo uz njih odrastale generacije

Koji su to crtani junaci iz omiljenih crtanih serija, a koji nam zapravo stižu još iz prošlog stoljeća?

1. Mickey Mouse

On je vjerojatno napopularniji lik iz crtića na svijetu. Slatki mali miš u svojim prepoznatljivim crvenim hlačama, velikim žutim cipelama i šarmantnim osmijehom, ikona je koju su obožavale generacije. Stvorio ga je Walt Disney 1928. Tako da ovaj šarmantni junak ima 95 godina.

2. Donald Duck

Donald je prijatelj Mickeya Mousa te je bio dio mnogih njegovih avantura. Rođen je 1934. godine, također iz mašte Walta Disneya. Svi smo obožavali njegov smiješan glas, hod i eksplozivni temperament.

3. Zekoslav Mrkva

Zekoslav je visoko rangiran među ljubiteljima klasične animacije. Nastao je 1938. godine, a mnogi ga nazivaju najpametnijim likom iz povijesti svijeta crtića. On je uvijek cool i uvijek ima najpametnija rješenja za bilo koji problem. 

4. Tom i Jerry

Ispod naizgled beskrajnog rivalstva, između ove mačke i miša krije se prijateljstvo. Lik i djelo Tomija i Jerryja osmislili su 1940. godine William Hanna i Joseph Barbera.

5. Sylvester i Tweety

Evo još jednog lika mace, ali koja umjesto miša ganja žutog kanarinca. Serija koju je producirao Warner Bross nastala je 1942. godine.

6. Superman

Najpopularniji superheroj svih vremena rođen je 1939. godine. Jerry Siegel i Joe Suster osmislili su lik kakav smo svi poželjeli biti barem jednom u svom djetinjstvu.

7. Spiderman

Spiderman je znatno mlađi od Supermana. Stvorio ga je američki pisac stripopva Stan Lee 1962. Prema jednoj anketi provođenoj u SAD-u, on je drugi omljeni heroj kod Amerikanaca, odmah iza Supermana. Zašto? Zato što ga vide u trenucima slabosti, ali i zato što šalje poruku da nikad ne treba odustati i da se uvijek treba boriti.

8. Obitelj Kremenko

Ovaj je crtić prvi puta emitiran 1960. godine, a prikazuje obitelj iz kamenog doba, koja ima kućnog ljubimca dinosaura. Energični uzvik „Yaba Daba Do“ iz ovog crtića, ušao je u legendu. Šest sezona obitelji Kremenko bili su najuspješnija televizijska animirana franšiza, sve dok Simpsoni nisu preuzeli tu titulu 90-tih.

9. Garfield

Vjerujemo da je mnogo narančastih maca diljem svijeta dobilo ime „Garfield“, po jednom od najpoznatijih mačaka iz svijeta crtića. Voli TV, lazanje i spavanje, a mrzi ponedjeljke i tjelovježbu pa su se mnogi poistovjetili s ovim sarkastičnim likom koji uveseljava široke mase diljem svijeta još od 1980.

10. Obitelj Simpson

Najdugotrajnija američka animirana TV serija krenula je sa svojim emitiranjem 1989. godine. Kroz desetljeća, fraze iz Simpsonovih, počele su se koristiti u svakodnevnom života pa je primjerice kultni uzvik „D'oh“ završio u rječniku engleskog jezika.

11. Pikachu

On je najpoznatiji i najpopularniji pokemon, u istoimenoj animiranoj seriji. Nastao je u Japanu 1996. godine, ali prvo u japanskim videoigrama.

12. Mjesečeva ratnica

Slavna japanska anime serija nastala je 1996. godine, a hrvatsku je publiku osvojila ranih 2000-tih.

13. Powerpuff Girls

Blossom, Bubbles i Buttercup svijet je upoznao 1998. godine, odkada su osvojile srca milijuna diljem svijeta. One su istodobno slatke i opasne te su pokazale da cure mogu preuzeti stvar u svoje ruke i spasiti svijet od zlikovaca.

14. Spužva Bob Skockani

Prva epizoda emitirana je 1999. godine stoga i ovaj crtić stavljamo na popis najpopularnijih koje je iznjedrilo prošlo stoljeće.

 

Pocahontas Omiljeni Disneyevi crtani filmovi: Klasici čije bismo filmske adaptacije voljeli gledati

Mala sirena i Pepeljuga KVIZ: Kojoj si Disney princezi najsličnija po osobnosti?

 

omiljeni crtani junaci omiljeni likovi iz crtanih serija stari crtići

Još vijesti