Priprema božićnih kolača

Bez nekih je tradicija i stvari Božić nezamisliv, a među njima su svakako pripremanje kolača i slastica koji krase naše blagdanske stolove. Miris tih božićnih kolača je miris doma, sreće, obitelji i blagdanskog zajedništva.

U mnogim domovima već se počelo s pripremama, jer neki kolačići moraju ipak odstajati kako bi dobili na punini okusa.

Možda među vama ima mnogo onih koji ih ne pripremaju, ali svakako je teško pronaći one koji ih ne vole.

Prisjetimo se nekih od božićnih kolača i slastica koji se najčešće pripremaju u našim domovima ususret blagdanima i bez kojih Božić ne bi bio Božić.

1. Linzeri

Tradicionalni božićni kolačići koji se pripremaju jednostavno, a koji u nama bude najljepše božićne uspomene. Još ih nazivamo i božićnim zvjezdicama, koje se obično lijepe marmeladom, a možemo ih naći i u nekim drugim oblicima. Od njih cijela kuća zamiriši vanilijom, a to je jedan od božićnih kolača u čijoj pripremi sudjeluju i najmlađi članovi obitelji. Izrezivanje različitih oblika iz tijesta može biti super zabavno.

2. Šape s orasima

To je stari recept koji naše bake čuvaju u svojim bilježnicama i knjigama za kolače. Šape s orasima ili medvjeđe šapice se već generacijama pripremaju u mnogim hrvatskim domovima u božićno vrijeme. Prhki su i ukusni, a dodatnu čar im daju hrskavi komadići oraha.

 

 

3. Breskivce

Male, rumene, sočne i oku privlačne, među prvima nestanu sa stola. Ako niste nikad sudjelovali u pripremi, možda niti ne znate da ih nije baš jednostavno napraviti i da s njima ima malo više posla.

 

 

4. Medenjaci

Evo još jednog blagdanskog klasika koji svoj okus dobiva kao što i iz naziva možemo naslutiti, zahvaljujući medu. Kada je oblik medenjaka u pitanju, tu mogu poslužiti različiti kalupi. Najčešće se ukrašavaju smjesom od bjelanjaka i šećera u prahu.

 

 

5. Fritule

Mirišu na cimet, šećer i Božić. Hrskave su izvana, a meke iznutra. Te mini krafnice koje su se zapravo tradicionalno spremale u južnim hrvatskim krajevima, osvojile su sve regije i apsolutne su kraljice Adventa i blagdana.

 

 

6. Paprenjaci

Tradicionalni hrvatski kolač pun crnog papra. Oni su baš aromatični, a Hrvati ih obožavaju već stoljećima. Ako ste pomno čitali lektiru, znate da ih je spominjao Petar Hektorović još u 16. stoljeću u svojem „Ribanju i ribarskome prigovarajnu“ pa i August Šenoa u „Zlatarevu zlatu“. Bliski su Gingerbreadu i medenjacima, no opet su tako jedinstveni i posebni.

7. Vanilin kiflice

Jednostavni, fini i prhki božićni kolačići koji svi volimo. Osobiti ih je ugođaj pripremati, kada miris vanilije ispuni prostor, što je savršeni uvod u božićno raspoloženje.

 

 

8. Mađarica

Ma one su kraljice među kolačima. Ne znamo odakle joj naziv i kakve su joj veze s Mađarskom, no ako ste iz kontinentalne Hrvatske, ove kolače ćete sigurno spremati ili pronaći na blagdanskome stolu.

 

 

9. Čupavci

Volimo te sočne kocke biskvita umočene u rastaljenu čokoladu i još uvaljane u kokosovo brašno.

 

 

10. Čokoladne salame sa suhim voćem ili orasima

Još jedan od božićnih kolača koji nađe mjesto na mnogim blagdanskim stolovima. Čokoladnu salamu vole odrasli, a i djeca još više, ukoliko se umjesto suhog voća tu nađu žele ili gumeni bomboni.

 

 

11. Medena pita


S mirisom i aromom cimeta, medena pita miriše na bakinu kuhinju i blagdanske dane iz djetinjstva. To je starinski kolač koji se i danas naveliko peče.

 

 


12. Oblatne

Oblatne su mekane vafel kore koje se lijepe s kremom od čokolade. Zapravo su varijacije na temu fila raznovrsne, a najčešće se režu u obliku rombova.

 

 

13. Kuglofi

Varijacije i recepti za božićne kuglofe su raznovrsni. No velika većina kuglofa u sebi ima sastojke poput cimeta, naribane korice naranče, brusnica, grožđica, čokolade, raznog kandiranog voća i badema.

 

 

14. Raspucanci

Keksići koji su osvojili Internet, a kojeg će obožavati svi ljubitelji čokolade. Ukusni su i dekorativni, a poseban „šmek“ im daje raspucani bijeli pokrivač od šećera, koji podsjeća na snijeg.

 

 

15. Puslice

Izgledaju kao maleni oblačići. Osnovni sastojci su bjelanjci i šećer, a još ih znamo pod nazivom i poljupci. Neki ih smatraju i kolačima koji su nastali isključivo zato kako bi se iskoristili svi oni neiskorišteni bjelanjci koji su ostali od pripreme drugih blagdanskih kolača.

 

 

Božić 2022 omiljeni božićni kolači tradicionalni hrvatski božićni kolači kolači koji mirišu na božić čupavci linzeri medenjaci paprenjaci kiflice kolači zbog kojih obožavamo božić

Još vijesti