Pinokio/Djeda Mraz

Kao što i mi danas ponekad lažemo roditeljima, tako su oni lagali i nas dok smo bili djeca. Nisu to bile zlonamjerne laži. Bile su to smiješne bijele laži, kojima su nas htjeli zaštititi, umiriti, očuvati ljepotu i bezbrižnost djetinjstva ili samo odgoditi neke nezgodne razgovore za kojih par godina kasnije.

Donosimo vam top nekoliko blesavih laži i gluposti, koje su nam roditelji u masu puta servirali dok smo bili djeca. Vjerujemo da ćete se pronaći bar u nekoj od navedenih izjava.

1. Djed Božićnjak je stvaran

Isto kao i laž da će nam donijeti darove samo ako smo bili dobri. No morate priznati da je to bila dobra motivacija da se ponašate u skladu s roditeljskim očekivanjima. Logika je vrlo jednostavna, ukoliko se budete blesirali, nećete dobiti ništa, jer Djed Mraz nagrađuje samo dobru djecu.

2. Neće boljeti, obećavam…

To je laž koju su nam govorili prije odlaska na vađenje krvi ili cijepljenje. Naravno da boli, naravno da je neugodno i dandanas, ali oni samo nisu htjeli prolaziti kroz mučne scenarije i sramoćenje dok vi vrištite tako da vas se čuje pet ulica dalje.

3. Nemamo više čokolade u kući, sve si pojela/pojeo

Naravno da je čokolade bilo i da su je samo negdje sakrili. No možda ih je zubar upozorio na naše probleme s karijesom ili se jednostavno nisu mogli nositi s našom hiperaktivnošću. Davanje šećera djetetu koje je ionako puno energije, za njih nije predstavljalo racionalan odabir.

4. Kućni ljubimac je nestao ili je otišao živjeti negdje drugdje

Svatko tko je imao psa, mačku ili bilo kojeg drugog kućnog ljubimca, zna koliko može biti teško nositi se sa smrću. Roditeljima je ponekad lakše reći kako su kućni ljubimci otišli živjeti na neko drugo mjesto, nego da objašnjavaju što znači smrt/uginuće.

Kućni ljubimci Idealan kućni ljubimac prema vašem horoskopskom znaku: Jež, gušter, papiga, zec ili nešto skroz drugačije?

5. Narast će ti nos, ako lažeš

Kako bi spriječili djecu da lažu, roditelji i sami govore laži. Onda vi vjerujete da će vam stvarno narasti nos, jer ste baš pogledali priču o Pinokiju koji ima sličnih problema. Iako danas znate da vam nos neće narasti dok lažete, interesantna su istraživanja psihologa koja su potvrdila da nosovi zapravo zasvrbe kad ljudi izgovaraju laži.

6. Ako jedeš mrkvu, bolje ćeš vidjeti i ako jedeš špinat, bit ćeš snažna kao Popaj

Roditelji pokušavaju prodati bilo kakve fore, kako bi uvjerili svoju djecu da jedu čim više povrća pa im sugeriraju da će zdrave namirnice dati supermoći. Naravno da je povrće zdravo za organizam, ali zasigurno da od špinata nećete dobiti mišiće niti ćete od mrkve postati kao sova koja vidi u mraku. No s 5 godina vas takve stvari mogu motivirati da pojedete čudan zeleni špinat na svom tanjuru.

Sreća zbog preseljenja Očekivanja vs stvarnost: Kako izgleda život odvojen od roditelja kad se odselite zbog škole ili faksa?

7. Od ispijanja kave, narast će ti brkovi

U Hrvatskoj postoji cijela jedna kultura odlaska i ispijanja kave. Kava nije samo kava, već je druženje i uživancija. Stoga smo i mi kao djeca htjeli isprobati kavu, kako bi se osjećali odraslije ili samo kako bi zadovoljili znatiželju o napitku koje vole odrasli. No djeca su ionako vječito nemirna i divlja, pa tko bi pored sebe htio još i dijete koje je popilo nekoliko gutljaja kofeina.

8. Škola je super

Škola je super, baš kao i njihov posao. Kao što se ni vama ne ide u školu, tako se ni njima ne ide na posao. No sve je to dio života. Kome je zabavno pisanje ispita, testova, rješavanje zadaća i slično. No, ne možete doći pred šestogodišnjaka s izjavom: „bit će ti možda teško, ali tako je to u životu“, nego ga jednostavno morate motivirati s izjavom kako će mu biti baš super u školi.

9. Veliki dečki/velike cure ne plaču

Plaču itekako. Život sprema svakakva ružna iznenađenja, zbog kojih plaču veliki i najsnažniji. No kako bi nas umirili i motivirali da budemo čim hrabriji i da ne plačemo, roditelji jednostavno kažu da to velike cure i dečki ne rade, a dok si mali, jedino što želiš je biti veliki. Iako će mnoštvo psihologa reći da ovo može biti štetna laž, jer njome učimo potiskivati emocije, masu puta se ta laž pokazala efikasnom i korisnom.

10. Kad sam ja bila tvojih godina…

Kad su oni bili naših godina, bili su pametniji, bolji, poslušniji, marljiviji… Zasigurno ste barem jednom čuli od mame ili tate kako se žale na vaše ponašanje i pozivaju na činjenicu kako su oni u vašim godinama bili odrasliji i ozbiljniji. Ovime nas samo žele motivirati da budemo bolji. No, ako vam takve stvari i danas idu na živce, a imate žive baku ili djedu, samo odite provjeriti kod njih istinitost njihovih navoda. Mogli biste se iznenaditi.

11. Bebu donose rode

Pa imate li vi bolje ideje kako djeci objasniti odakle dolaze bebe? Ovo je najjednostavnija laž kojom roditelji odgađaju neugodne razgovore sa svojom djecom za kojih par godina. „Donijela te roda i točka“, reći će većina roditelja i pustiti da vam možda učitelji u školi objasne cijeli proces pa da oni preskoče tu nezgodnu temu.

najčešće laži roditelja laži koje su nam rekli roditelji laži u koje smo vjerovali kao djeca djed božićnjak postoji djecu donose rode laganje i pinokio

Još vijesti