Sreća zbog preseljenja

Jeste li možda upisali srednju školu daleko od doma, zbog čega ćete se uskoro morati seliti ili ste možda upisali fakultet i kroz mjesec dana kreće novo poglavlje u životu koje uključuje život daleko od udobnosti roditeljske kuće?

Svi se moraju osamostaliti prije ili kasnije, a velika većina nas u tinejdžerskoj dobi sanja kako bi to bilo sjajno živjeti bez mame i tate. Zamišljate kako bi to bilo lijepo da vas nitko ne davi kad biste trebali ići u krevet, kad biste trebali počistiti sobu, krenuti učiti i slične gluposti.

Iseljenje od roditelja i samostalan život zvuče kao nedosanjani san, ali kad jednom krenete na taj put vidjet ćete koliko se vaši snovi razlikuju od situacije u stvarnosti i koliko je zapravo u roditeljskom gnijezdu bilo lijepo.

Krenimo sa sučeljavanjem očekivanja i snova s jedne strane te surove realnosti s druge.

1. Napokon možete jesti što želite vs jedete vlastite „splačine“

Očekivanje: Ponekad vam ide na živce što morate jesti variva, gulaše i sve one obroke koje je mama pripremila. Vjerujete dok ćete biti sami, otrčat ćete u restoran brze prehrane ili eksperimentirati sami s nekim novim receptima. Očekujete jednostavno kad budete slobodni, jest ćete onako kako vi želite.

Stvarnost: Odjednom ćete shvatiti da se police u kuhinji ne pune čarobno same, već da treba otići u nabavku namirnica, što može biti zamorno. Onda ćete shvatiti da se i puno vašeg džeparca troši na hranu pa će to biti jedna od dodatnih stvari koje će vas demotivirati za eksperimentiranje u kuhinji. Ono što skuhate u početku niti neće biti jestivo, a često puta ćete biti preumorni da biste pripremili pošten obrok.

2. Nitko vam neće kvocati zbog nereda u sobi vs gušite se u vlastitom neredu

Očekivanje: Sve je idilično. Nema više nikoga da vam skače po glavi, zbog prašine na polici ili zbog čarapa i donjeg rublja koje već par dana stoje na podu u kutku sobe. Možete čistiti kad vi to želite, uz glasnu omiljenu glazbu i za svoj užitak.

Stvarnost: Preko tjedna ste toliko umorni da nemate vremena počistiti. Polako se gomilaju šalice i tanjuri, prljavi veš, posteljina vam smrdi, a sprijateljili ste se i s paukom u ćošku. Kad dođe vikend, ne želite ga potratiti na čišćenje. Onda se dogodi da vam prostor izgleda kao da je u njega upala bomba, a vi ne možete razmišljati od tolike količine nereda. Odjednom, uhvati vas groznica čišćenja taman kad bi trebalo učiti pred test ili ispit.

3. Možete partijati koliko želite vs nemate snage za toliku količinu partijanja

Očekivanje: Jedva čekate da dođete u srednju ili na fakultet kako biste živjeli u iznajmljenom stanu i kako biste mogli praviti partije kakve nikad niste mogli praviti kod kuće.

Stvarnost: Nakon par takvih partija, shvatit ćete da vam užasno teško pada pospremati nered pola dana nakon toga. Možda će vam biti žao i novaca koji ste potrošili, a i vremena koji ste potratili. Nekoliko vikend partija ili izlazaka i shvatit ćete koliko se gradivo nagomilalo i koliko ste vi u zaostatku.

4. Možete novac trošiti koliko želite vs odjednom shvatite koliko je sve skupo

Očekivanja: Mislite kako ćete jednom kad krenete živjeti sami moći potrošiti novac na torbu koju želite ili još jedan par cipela koji bi dobro došao u vašoj garderobi. Također, mislite da ćete moći izlaziti, zabavljati se i osjećati kao princeza, jer napokon nema nikog da vam govori da ne biste trebali trošiti novac na te gluposti

Stvarnost: Mnogi se zavedu svojim snovima i stvarno potroše novac na gluposti. Onda nemaju s čime platiti stanarinu, režije ili si nemaju s čime kupiti druge osnovne potrepštine. Jednom kad krenete živjeti sami, shvatit ćete koliko novaca ode na ono elementarno i koliko vam malo u usporedbi s tim ostane za neka sitna zadovoljstva i luksuze.

5. Živjeti samostalno znači sreću i slobodu vs živjeti sam je preteško

Očekivanje: Smatrate kako je idealno to što ćete se napokon maknuti od roditelja. Nema nikoga da vas na nešto tjera, da vas opominje, čak ponekad i da vrišti ili da vas grdi. Ne morate se javljati gdje ste i s kim ste bili. Postajete gospodar vlastitog života i potpuno slobodni i neovisni.

Stvarnost: Krenuli ste živjeti sami i slamate se od obveza kojih imate na fakultetu ili srednjoj, dok vas s druge strane čekaju sve obveze u kućanstvu na koje nikad do sad niste obraćali pozornost, jer su ih obavljati stariji. Često puta odete praznog želuca u krevet, jer nema više mamine ili tatine kuhinje. Nedostaje vam njihov zagrljaj, podrška pa čak i zanovijetanje. Preko telefona to jednostavno nije isto.

 

 

selidba na fakultet osamostaljenje život bez roditelja živjeti sam

Još vijesti