Cimet rolice su hit desert za hladne dane: Imamo recept kojeg mogu isprobati i početnici
N. L.
22.11.2024
Cimet rolice
Foto: Varvara Krauchanka/Shutterstock
Cimet rolice već su godinama jedan od najpopularnijih zimskih deserata diljem svijeta.
Hladni dani idealni su za uživanje u toplim i slatkim zalogajima koji će zamirisati kroz cijeli dom. Miris cimeta u zraku uvijek nas podsjeća na blagdane, obiteljska okupljanja i lijepe trenutke. Jedan od najdražih deserata koji zadovoljava sve uvjete i oduševljava sve generacije upravo su cimet rolice.
Ove mekane i mirisne slastice savršen su izbor za popodnevni čaj, doručak ili desert nakon bogatog obroka. Njihova priprema nije komplicirana, a rezultat je uvijek ukusan. Cimet rolice već su godinama jedan od najpopularnijih zimskih deserata diljem svijeta. Kombinacija mekane teksture tijesta, aromatičnog nadjeva i kremaste glazure čini ih neodoljivima. Ovaj recept pronašli smo na portalu Coolinarika, a savršen je za one koji će se prvi put okušati u izradi ovih slastica. Sve što vam treba su osnovne namirnice i malo vremena da u svom domu stvorite toplu i slatku atmosferu.
Sastojci
Tijesto
650 g glatkog brašna
2 žlice šećera
3 vrećice praška za pecivo
200 g maslaca
2 prstohvata soli
300 ml toplog mlijeka
Nadjev
200 g maslaca
300 g smeđeg šećera (ili bijelog, ako nemate smeđi)
20 g cimeta u prahu
Glazura
100 g šećera u prahu
100 g krem sira (npr. abc ili mascarpone)
20 ml mlijeka
Priprema
1. Tijesto U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dodajte lagano otopljeni maslac i toplo mlijeko te zamijesite glatko, mekano tijesto. Ostavite ga da odmori dok pripremate nadjev.
2. Nadjev Rastopite maslac i pomiješajte ga sa šećerom i cimetom. Smjesu stavite na kratko u hladnjak kako bi se malo stisnula.
3. Oblikovanje rolica Tijesto razvaljajte u pravokutnik debljine otprilike 5 mm. Premažite ga pripremljenim nadjevom, zatim ga zarolajte poput rolade. Kako biste dobili uredne komade, koristite konac ili oštar nož za rezanje na kolutiće širine oko 2-2,5 cm.
4. Pečenje Rolice složite na lim obložen papirom za pečenje, ostavljajući razmak između njih jer će narasti. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20-25 minuta, ovisno o debljini tijesta i pećnici.
5. Glazura Dok se rolice peku, pomiješajte šećer u prahu, krem sir i mlijeko dok ne dobijete glatku smjesu. Kad se rolice ispeku, pustite ih da se malo ohlade, pa ih premažite glazurom. Tako će zadržati kremastu teksturu bez curenja.
Mali savjet, koristite svježe mljeveni cimet za intenzivniji miris, a rolice najbolje poslužite uz šalicu toplog čaja ili kave.