Detalj s fontane ispred parlamenta u Beču

Položaji planeta koji su toliko važni u astrologiji, nose imena rimskih bogova. No, rimska je mitologija u potpunosti preuzela grčku.

Grčka je mitologija stara tisućama godina, a stari su Grci bili fascinirani proučavanjem zvijezda na noćom nebu. Dali su veliko značenje svemiru tako što su svaki znak Zodijaka uskladili s bogom ili božicom.

Koji je grčki bog ili božica povezan s vašim horoskopskim znakom?

Ovan – Ares

Ares je najstariji sin Zeusa i Here. On je simbol neustrašivosti, silovitosti i on je bog rata. Ares predstavlja mušku vatrenu energiju, sličnu energiji današnjeg zodijačkog Ovna. Snaga Aresa dolazi iz akcije i spremnosti za borbu. Takav je i Ovan koji zna što želi u životu, koji je natjecateljski nastrojen i koji voli biti prvi u svemu. Da bi bili ispunjeni, i Ovnovima, kao i Aresu, trebaju nova, zanimljiva i poticajna iskustva.

Bik - Hestija

Hestija je grčka božica ognjišta i zaštitnica doma. Svaka žrtva koju su Grci prinosili, dolazila je bogovima preko žrtvenog plamena Hestije. U grčkoj je mitologiji prikazana kao ljubazna boginja. Stoga, kao zaštitnica doma najbolje odgovara znaku Bika kojem nikada ne pada teško pomoći članovima svoje obitelji ili onima do kojih mu je stalo. Baš kao i Hestija, i horoskopski su Bikovi staloženi te uglavnom teže mirnom obiteljskom životu.

Blizanci – Hermes

Blizancima vlada planeta Merkur, a Merkur je dobio ime po grčkom krilatom glasniku bogova Hermesu. On je bio bog komunikacije i jezika, a njegova vještina komunikacije povezana je s društvenošću Blizanaca. Hermes je prikazan kao netko tko je snalažljiv, duhovit i inteligentan, dakle sve ono što su Blizanci.

Rak – Artemida

Artemida je bila božica Mjeseca, vladajućeg planeta Raka, ali ujedno i božica lova i moćna zaštitnica mladih djevojaka. Prikazana je kao mlada djevojka, a znak Raka i Artemide dijele osobine poput skromnosti i sramežljivosti te sklonosti tome da budu dosta emocionalni oko stvari do kojih im je stalo. Baš kao i Artemida, rođeni u znaku Raka su suosjećajni i posvećeni te zaštitnički nastrojeni prema onima koje vole.

Lav – Zeus

Zeus je bog bogova, vrhovno božanstvo i središnji lik grčke mitologije. Dakle, uvijek u centru pozornosti, baš kao i horoskopski Lav koji također voli biti u središtu pažnje. Kao što je i Zeus autoritet, tako se i Lav vrlo dobro snalazi na vodećim pozicijama. Moć i karizma su Zeusove odlike, sve ono čemu teži svaki prosječni horoskopski Lav.

Djevica - Demetra

Starim je Grcima Demetra bila božica poljoprivrede, žetve, žita i kruha. U astrologiji se horoskopski znak Djevice prikazuje kao žena koja nosi žito, baš kao i Demetra. Plodovi zemlje bili su vrlo važni u smislu opstanka zajednice, stoga je Demetra bilo važno božanstvo za stare Grke. Kako vladavina horoskopskog znaka Djevice dolazi u vrijeme jeseni, kada se vrši žetva i pohrana plodova, tako su i osobine Djevice i Demetre sljedeće: marljivost, brižnost, temeljitost, urednost i štedljivost.

Vaga – Afrodita

Svima onima koji su rođeni u znaku Vage, vlada planeta Venera, koja je povezana s Afroditom. Afrodita je bila božica ljubavi, zadovoljstva i ljepote. Afrodita je svojim šarmom mogla pridobiti naklonost bilo koga, baš kao što to mogu i Vage. Zbog svoje ljepote, imala je mnoštvo udvarača i bila je okružena mnogobrojnim društvom, baš kao što i svaka horoskopska Vaga teži tome da bude okružena ljudima. Da, vaga ne voli biti sama.

Škorpion – Had

Škorpioni su dežurni mračnjaci Zodijaka, stoga im najbolje odgovara grčki bog podzemlja. Misteriozan, moćan i zavodljiv, Had je za razliku od mnogih grčkih bogova, bio vjeran samo jednoj nevjesti. Slično kao i Had, i horoskopski su Škorpioni intenzivni, strastveni i vrlo zaštitnički nastrojeni prema onima do kojih im je stalo. Kao što ni Had nije posve zao, tako ni Škorpioni nisu posve kruti i zli, već svoje negativne osobine koriste kako bi sakrili svoje osjećaje i ranjivost.

Strijelac – Dioniz

Dioniz je bog veselja, svečanosti i užitka stoga je u korelaciji sa Strijelcem koji je entuzijastičan, optimističan i željan avanture. I Strijelac, baš kao i Dioniz obožava druženja i zabavu, više od svih ostalih. Oni koji pripadaju horoskopskom znaku Strijelca jedni su od najzabavnijih ljudi Zodijaka, koji znaju kako razveseliti ljude oko sebe i koji cijeli život teže novim iskustvima.

Jarac – Apolon

Apolon je bog koji je u grčkoj mitologiji prikazan kao onaj koji je okićem zlatom i koji blista. On je ponosan, zaštitnički nastrojen prema svojoj obitelji, a mogao je biti i vrlo nemilosrdan prema onima koji nisu bili u njegovoj naklonosti, baš kao i horoskopski Jarac. Kao bog sunca, bio je poznat još i po svojim proročanstvima, a to možemo poistovjetiti sa Jarcima, koji su uglavnom mudre stare duše, od kojih uvijek možete dobiti najbolji savjet.

Vodenjak – Prometej

Prometej je iz gline stvorio ljude, a te je iste ljude civilizirao i upoznao ih s vatrom, zbog čega ga je Zeus brutalno kaznio. Dakle, Prometej je bog koji je stvorio novu civilizaciju, isto kao što su u zodijačkom krugu Vodenjaci oni koji su nositelji novih ideja i pokretači revolucija. Prometej i Vodenjaci su slični po tome što se ne boje zauzeti u ono u što vjeruju, oboje mudri i zaljubljeni u učenje, vjerujete da jedino tako možete doći do velikih ideja koje će pomoći vama i drugima.

Riba – Posjedon

Ribe su vodeni znak, a Posejdon je bio bog mora. On je bio pomalo usamljenik, radije je ostajao u svom vodenom carstvu, nego što bi se družio s drugim bogovima, baš kao što i Ribe nekada biraju samoću, umjesto velikih okupljanja. Emocije osoba rođenih u znaku Riba mogu biti poput morskih valova, čas je mirno, a čas može biti itekako uzburkano i valovito. Osobe rođene u znaku Riba isto su tako visoko intuitivne i vrlo osjećajne.

grčka mitologija i astrologija grčka božanstva i horoskop koji si grčki bog po horoskopu grčka boginja po horoskopu posejdon Demetra afrodita had apolon ares Dioniz

Još vijesti