30

Pismenost, poznavanje gramatike i sintakse, širok vokabular, trenutna i nepresušna kreativnost, originalnost u izričaju. To je recept za zadaćnicu za pet. Ako si među onima koji kiksaju na zadaćnicama i smatraju ih najvećim zlom na svijetu, prouči savjete niže i dobri rezultati neće izostati.

Puno čitaj. Samo je jedan način obogaćivanja vlastitog vokabulara – čitanje. Ne moraš čitati isključivo Shakespeara i Baudelaira,  osim lektire dobro je sve što ti dođe pod ruku - besplatne novine koje dijele u autobusu, članke na Internetu, mamine self help priručnike...

Googlaj što ne razumiješ. Ok, sad kad puno čitaš shvaćaš da postoji sve više riječi čije ti značenje ili namjena nisu potpuno jasni. Takvu riječ jednostavno zabilježi na blokić i njeno značenje potraži pomoću Google-a ili rječnika stranih riječi. Nakon što je naučiš, pokušaj je taj dan 2-3 puta iskoristiti u razgovorima s roditeljima, frendovima, napiši status s tom riječi na nekom servisu ili je iskoristi na chatu. Na taj način najbolje obogaćuješ vokabular što ćeš biti u mogućnosti iskoristiti u zadaćnici te na taj način impresionirati profu.

Primjerice, čitaš forum i naiđeš na komentar Ti si jedan običan ignorant. Google ti otkriva da igonrant nije osoba koja nekog ili nešto ignorira, već je to sinonim za neznalicu. Kasnije na chatu pričaš s frendom o zajedničkom poznaniku. On je takav ignorant!  Uklopilo se savršeno.


Pravopis i gramatika. Ako pravopisna previranja između Č i Ć dosad nisi savladao/la, ne znači da nikada ni nećeš.  Srećom da postoje MS Word i drugi programi za unos teksta koji usput provjeravaju i pravopis. Koristi ih što češće. Npr. kad odgovaraš na poruku na Fejsu curi ili dečku, tekst najprije upiši u Word koji će ti podcrtati nepravilno napisane riječi. Kad triput ručno ispraviš Ti si moja sreča največa u Ti si moja sreća najveća, upamtit ćeš za sva vremena kako se koja riječ pravilno piše.

Što se gramatike tiče, ako ti ista nije jača strana slobodno 'varaj' i u zadaćnici izbjegavaj uporabu kobasičastih rečeničnih formi. Osim epskih greški te nepoklapanja padeža i glagolskih vremena, izbjeći ćeš nerazumljivost samih misli koje uzrokuju predugačke rečenice.Reci ono što TI misliš. Najveća prednost pisanja zadaćnice je ta da za istu ne moraš – učiti. Čak i ako je tema osvrt na neko djelo koje ste morali pročitati, dovoljno je raspolagati sa tek par glavnih informacija: tema, glavni problem, imena glavnih likova i njihov međusobni odnos. Umjesto prepričavanja fabule, koju profesor sigurno i sam zna, radije se osobno osvrni na problematiku koje djelo zahvaća. Nemoj se bojati izreći svoje mišljenje o, primjerice samoubojstvu zbog neuzvraćene ljubavi ili osjećaju otuđenosti koji u tvojim godinama pogađa gotovo sve tinejdžere. 
Zaboravi na literarni kič. Prilikom pisanja zadaćnice svakako izbjegavaj floskularni govor i pustu frazeologiju poput: Ljudi su zli i trebali bi biti bolji... Na ovim prostorima to je... Ljubav je najveći dar koji nam netko može pružiti – d o s a d n o i nimalo inovativno. Također izbjegavaj uporabu nepotrebnih epiteta i kićene rečenice, te se radije posveti dinamici teksta pomoću češće uporabe aktivnih glagola. Radnja i kretanje sigurna su formula uspjeha prilikom pisanja svakog eseja, uključujući i školske zadaćnice.

Dobro se pripremi. Ok, trenutak istine je pred tobom. Zadaćnica je najavljena za sljedeći tjedan. Pripremi se prikupljanjem informacija o djelima koja ste prošli na dosadašnjim satovima. Pripremi nekoliko praznih listova papira na koje ćeš napisati koncept prije nego tekst počneš unositi u samu zadaćnicu. Uz sebe obavezno imaj sat kako te vrijeme ne bi 'prešišalo' a rad ostao nedovršen.

Nakon što profesor zada teme, odaberi onu s kojom se najviše možeš poistovjetiti i o kojoj već imaš stvoreno neko svoje mišljenje. Najprije pripremi koncept na papiru, razmisli o onome što želiš reći i misli poveži na način da budu fluidne. Kreni s kratkim uvodom koji će te dovesti do samog 'problema'. Njega objasni i počni razrađivati u obliku svojih viđenja i misli. Završi sa suvislim zaključkom, još jednom pročitaj cijeli rad, ispravi eventualne pravopisne greškice i tijekom cijelog procesa pisanja imaj na umu savjete koje smo naveli gore vezane uz aktivnu radnju, izbjegavanje nepotrebnih epiteta i kobasičastih rečenica.

Za kraj ostavljamo još samo vizualni dojam: upotrijebi svoj najljepši rukopis i nikako nemoj križati ili črčkati po krivo napisanim riječima. Na pisanje zadaćnice ponesi bjelilo u sticku a piši obavezno plavom ili crnom kemijskom olovkom. Zadaćnica nije prikladna za ružičastu šljokastu tintu nove olovke koja ti je baš kul.

Sretno!

zadaćnicapisanje zadaćnicesavjetiza školuškola specijal

Komentari

19.02.2010.

što ce mi vokabular,kad nemam pojma o cemu pisati,svaki sastavak ili je politicki ili duhovno inspiriran,

19.02.2010.

mrzim zadaćnice... opće nemam ideje šta da pišem.. katastrofa -.-

20.02.2010.

ja ih isto mrzim...pogotovo kad pišem zadaćnicu iz engleskog...

10.03.2010.

Iako su mi zadacnice uglavno dobre , ne volim ih bas . Nezz o cemu bi pisala kad mi daju neku mutavu demu . Volim pisati po svom izboru :D

11.03.2010.

A meni je fora jer tu mogu reč svoje mišljenjee.Svaku temu u drugoj temi preokrenem na nešto o čemu ja zapravo želim pisaat.I ak mi je na umu joj neznam šta da napišem.Ja ču napisaat, i sad sam zablokala, neznam šta da kažem i uglavnom ispadnu fantastičnee ;D

12.03.2010.

Ja baš volim pisati i još ako je dobra tema stvarno se ufuram u pisanje i uvijek sam među najboljima u razredu :-) Jedino što me muči je č/ć i ije/je ostalo je super

15.03.2010.

je na nebi mogao to

17.03.2010.

ja imam munjenu nastavnicu bosanskog jezika
ona daje totalno mutave teme i smanjuje ocjene na glupostima kao kad ne stavimo tacku na slovi i

19.03.2010.

Melanie i ja takodje ocm.... maaaaa mrzim ovo grr

29.03.2010.

I ja ne volim zadaće ali ih radim

29.03.2010.

I ja ne volim zadaće ali ih radim

30.03.2010.

ne zadaće nego zadaćnice hahahahaha

22.04.2010.

Sutra pišem zadaćnicu... Nadam se da će neke fora teme bit... Da dobijem 5! :)

26.04.2010.

oni misle da ću ja u tom trenu dobiti inspiraciju.:O
e pa ja to nemogu.

01.06.2010.

e pa meni to fakat ide...xDDDDDDD

25.08.2010.

Pa.Oke.Istina.Volim pisati, volim to i ispunjava me.
Al nama profka da baš mlitave teme.Tipa.Telefonski račun u kući.
Ja volim pisat na čudne teme.Primjerice: sjećanja,osmjesi,optimizam i to.

27.08.2010.

meni zadaćnice dobro idu. :D
hvala Bogu.

28.08.2010.

Meni zadaćnice idu okej. Ono,dobijem 4 ili 5. Gramatiku mrzim,ali obožavam pisat! Jedino me živcira šta uvijek budu neke glupe teme -.-

02.09.2010.

ja obožavam pisat zadaćnice jer na taj način dajem svoje mišljenje,al mi je najgore kad nam profači daju neku mutavu temu i onda pola školskog sta razmišljam šta da napišem a da ima veze s tim šta nam je zadano..

03.10.2010.

ne kontam kako neki mogu imati problema s zadaćnicama

isto, pa i ne bude ih puno puta u godini xD

24.11.2010.

ja volim i citati i pisati pa mi zadacnice uglavnom ispadnu super,al ne volim one kad moram prepricavat neke svoje dozivljaje.

08.12.2010.

ja volim pisati na neku zanimljivu temu,a ne kad moram sama nesto smisliti...jer onda nikada nemam inspiracije.
ali uglavnom uvijek ispadnu super i dobijem najbolju ocjenu.

a i nije mi jasno koji je problem sa zadacnicama...pa pisu se jednom u polugodistu.samo pustis inspiraciju i filozofiras kao i svi i na kraju ispadne okej.
ali ipak treba pripaziti i na pravopisne znako i ta sva pravila.:D

Kety01

Kety01

10.12.2010.

ja volim pisati zadacnice ako je zanimljiva tema i kad imam inspiraciju ;)

25.03.2011.

POZOR!!!!!!
Nemoguće pročitati u manje 3 dana!!

:) hheehehe

25.03.2011.

...u manje OD 3 dana...! :=)

16.06.2011.

men nastavnica GOVNARUŠA JEBEM JOJ MATER PIZDA JOJ MATERINA DA BOG DA CRKLA I BILA U PAKLU daje zajednicku ocijenu a ne da vidis koliko imas iz urednosti i to i men je u 5 raz hvalila sve 5 a sad sve 3 urednost mi je sigurno za 5 iz gramatike nijedne greske i sve svoje misljenje i 3 mamu joj jebem i tak cijelom razredu...... ona je čisto govno i 3:-|

11.07.2011.

ja volim pisat zadaćnice,al teme su uvijek sjebanee -.-

25.07.2011.

Ja volim pisat zadaćnice. Razlog? Ima ih 3:
1.Dobiješ dobru ocjenu radi nekog sastava.
2.Zabaviš se na času
3.Uvježbaš rukopis za kojeg dobijes ocjenu ^^

04.09.2011.

Ne kaže se pisati zadaćnicu , jer riječ zadaćnica se odnosi na bilježnicu u kojoj pišemo , znači pišemo školsku zadaću u zadaćnici , tako da gluck82 troll si.

13.09.2011.

da,al meni su teme jako sjebanee i ova kravetina iz hrvatskog mi ocjeni zadacnicu 3 a da ga i ne procita.. -.- a ova iz engleskog i profesor iz francuskog mi ocjene koliko zasluzim....

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.552
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!