Slika nije pronađena

Pismenost, poznavanje gramatike i sintakse, širok vokabular, trenutna i nepresušna kreativnost, originalnost u izričaju. To je recept za zadaćnicu za pet. Ako si među onima koji kiksaju na zadaćnicama i smatraju ih najvećim zlom na svijetu, prouči savjete niže i dobri rezultati neće izostati.

Puno čitaj. Samo je jedan način obogaćivanja vlastitog vokabulara – čitanje. Ne moraš čitati isključivo Shakespeara i Baudelaira,  osim lektire dobro je sve što ti dođe pod ruku - besplatne novine koje dijele u autobusu, članke na Internetu, mamine self help priručnike...

Googlaj što ne razumiješ. Ok, sad kad puno čitaš shvaćaš da postoji sve više riječi čije ti značenje ili namjena nisu potpuno jasni. Takvu riječ jednostavno zabilježi na blokić i njeno značenje potraži pomoću Google-a ili rječnika stranih riječi. Nakon što je naučiš, pokušaj je taj dan 2-3 puta iskoristiti u razgovorima s roditeljima, frendovima, napiši status s tom riječi na nekom servisu ili je iskoristi na chatu. Na taj način najbolje obogaćuješ vokabular što ćeš biti u mogućnosti iskoristiti u zadaćnici te na taj način impresionirati profu.


Primjerice, čitaš forum i naiđeš na komentar Ti si jedan običan ignorant. Google ti otkriva da igonrant nije osoba koja nekog ili nešto ignorira, već je to sinonim za neznalicu. Kasnije na chatu pričaš s frendom o zajedničkom poznaniku. On je takav ignorant!  Uklopilo se savršeno.

Pravopis i gramatika. Ako pravopisna previranja između Č i Ć dosad nisi savladao/la, ne znači da nikada ni nećeš.  Srećom da postoje MS Word i drugi programi za unos teksta koji usput provjeravaju i pravopis. Koristi ih što češće. Npr. kad odgovaraš na poruku na Fejsu curi ili dečku, tekst najprije upiši u Word koji će ti podcrtati nepravilno napisane riječi. Kad triput ručno ispraviš Ti si moja sreča največa u Ti si moja sreća najveća, upamtit ćeš za sva vremena kako se koja riječ pravilno piše.

Što se gramatike tiče, ako ti ista nije jača strana slobodno 'varaj' i u zadaćnici izbjegavaj uporabu kobasičastih rečeničnih formi. Osim epskih greški te nepoklapanja padeža i glagolskih vremena, izbjeći ćeš nerazumljivost samih misli koje uzrokuju predugačke rečenice.


Reci ono što TI misliš. Najveća prednost pisanja zadaćnice je ta da za istu ne moraš – učiti. Čak i ako je tema osvrt na neko djelo koje ste morali pročitati, dovoljno je raspolagati sa tek par glavnih informacija: tema, glavni problem, imena glavnih likova i njihov međusobni odnos. Umjesto prepričavanja fabule, koju profesor sigurno i sam zna, radije se osobno osvrni na problematiku koje djelo zahvaća. Nemoj se bojati izreći svoje mišljenje o, primjerice samoubojstvu zbog neuzvraćene ljubavi ili osjećaju otuđenosti koji u tvojim godinama pogađa gotovo sve tinejdžere. 

Zaboravi na literarni kič. Prilikom pisanja zadaćnice svakako izbjegavaj floskularni govor i pustu frazeologiju poput: Ljudi su zli i trebali bi biti bolji... Na ovim prostorima to je... Ljubav je najveći dar koji nam netko može pružiti – d o s a d n o i nimalo inovativno. Također izbjegavaj uporabu nepotrebnih epiteta i kićene rečenice, te se radije posveti dinamici teksta pomoću češće uporabe aktivnih glagola. Radnja i kretanje sigurna su formula uspjeha prilikom pisanja svakog eseja, uključujući i školske zadaćnice.

Dobro se pripremi. Ok, trenutak istine je pred tobom. Zadaćnica je najavljena za sljedeći tjedan. Pripremi se prikupljanjem informacija o djelima koja ste prošli na dosadašnjim satovima. Pripremi nekoliko praznih listova papira na koje ćeš napisati koncept prije nego tekst počneš unositi u samu zadaćnicu. Uz sebe obavezno imaj sat kako te vrijeme ne bi 'prešišalo' a rad ostao nedovršen.

Nakon što profesor zada teme, odaberi onu s kojom se najviše možeš poistovjetiti i o kojoj već imaš stvoreno neko svoje mišljenje. Najprije pripremi koncept na papiru, razmisli o onome što želiš reći i misli poveži na način da budu fluidne. Kreni s kratkim uvodom koji će te dovesti do samog 'problema'. Njega objasni i počni razrađivati u obliku svojih viđenja i misli. Završi sa suvislim zaključkom, još jednom pročitaj cijeli rad, ispravi eventualne pravopisne greškice i tijekom cijelog procesa pisanja imaj na umu savjete koje smo naveli gore vezane uz aktivnu radnju, izbjegavanje nepotrebnih epiteta i kobasičastih rečenica.

Za kraj ostavljamo još samo vizualni dojam: upotrijebi svoj najljepši rukopis i nikako nemoj križati ili črčkati po krivo napisanim riječima. Na pisanje zadaćnice ponesi bjelilo u sticku a piši obavezno plavom ili crnom kemijskom olovkom. Zadaćnica nije prikladna za ružičastu šljokastu tintu nove olovke koja ti je baš kul.

Sretno!

zadaćnica pisanje zadaćnice za školu savjeti škola specijal

Još vijesti