Slika nije pronađena

Okusi su različiti i obično se kaže da se o njima previše ne  raspravlja. No, neki od nas na velikom odmoru guštaju u vrećici preslanog čipsa, dok drugi obavezno ližu preslatki sladoled. Kojoj grupi ti pripadaš?

Mnogi obožavaju i slatko i slano i ne mogu se odlučiti bez čega bi im bilo teže. No, dok jedni kažu kako ne bi mogli živjeti bez slatkog, a sol im baš i ne igra važnu ulogu u životu, drugi bi ubili za slani pomfrit, a deserte rado preskaču.

Gornja površina jezika prekrivena je sitnim ispupčenjima, papilama koje pridržavaju hranu da bi se okretala u ustima tokom žvakanja. Između papila nalazi se čak 8,000 kvržica čula okusa. Svaka ova kvržica ima 30 stanica za okus na kojima se opet nalaze dlačice. Kada ih hrana dodirne, stanice šalju nervne signale u mozak. Tako saznajemo kakvog je hrana okusa. Različiti dijelovi jezika reaguju na različite okuse.

Slano

Slana hrana najbolje se osjeti rubovima jezika. Iza želje za slanom hranom krije se dugotrajna izloženost stresu, kažu znanstvenici. Naime, potreba za slanime može upućivati i na pretjeranu stimulaciju adrenalnih žlijezda, koje se aktiviraju kad je čovjek izložen stresu.

Također, žudite li za slanim, ovo može značiti jednu od dvije krajnosti – ili jedete previše slanu hranu ili ne unosite dovoljno soli u organizam. Najčešće se ipak radi o prvom problemu, odnosno ljudi jedu previše soli i tijelo se navikne na nju te traži sve više i više, poput neke ovisnosti.


Zanimljivo je da se samo trideset minuta nakon što pojedete slane grickalice ili drugu iznimno slanu hranu u vašim arterijama mogu  vidjeti jasne promjene. Slana hrana vrlo brzo neutralizira sposobnost krvnih žila da se šire čak i kod ljudi s normalnim krvnim tlakom.

Znanstvenici su dokazali i da sol popravlja raspoloženje, stoga eto jednog razloga zašto mnogi žude za slanim.

Slatko

Slatka hrana najbolje se osjeti vrhom jezika. Žudnja za slatkim znak je neravnoteže šećera u krvi, a šećer također često vabi izrazito umorne osobe. To znači da tijelo, kao odgovor na prekomjeran unos šećera, proizvodi prevelike doze inzulina. Najčešći rezultat takvoga začaranoga kruga je poprilično loše raspoloženje. Ovakve osobe lako je izbaciti iz takta jer su izrazito razdražljive.


Primjerice, česta žudnja za čokoladom može upućivati na nedostatak magnezija i vitamina skupine B, posebno B6 i B12 u tijelu.

Najnovija istraživanja pokazuju da prejedanje slatkom hranom mijenja receptore u mozgu te se iz tog razloga razvijaju poremećaji u prehrani poput bulimije ili anoreksije.


N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

okusi Čokolada slano slatko

Još vijesti