1

Od svih gimnazijskih programa učenici prirodoslovno-matematičkih gimnazija na ispitima državne mature ostvaruju najbolje rezultate – pokazuje to statistika objavljenih rezultata uspješnosti učenika na državnoj maturi tijekom godina, piše tportal.hr.

Spomenuti učenici iz dva obvezna predmeta, matematike i hrvatskog jezika na višoj razini, ostvaruju najveći prosjek među svim gimnazijalcima – iz hrvatskog ispita 3,61, a iz matematičkog ispita 3,67, navodi dnevnik.
Ipak, uspoređuje li se prosjek iz obveznih predmeta koji svi pristupnici državne mature imaju zaključen u završnom razredu s ocjenom koju dobiju na maturi, odstupanja su prilična. Naime, 32,28 posto učenika u četvrtom razredu iz hrvatskog jezika ima zaključenu ocjenu odličan, njih 35,33 posto vrlo dobar, no prosječna ocjena s kojom polože maturu u tom predmetu jest dobar.


Tako je, među ostalim, u školskoj 2017./2018. godini 3945 učenika od ukupno njih 12.228 imalo odličan iz hrvatskog jezika, no tu je ocjenu na višoj razini državne mature opravdalo tek 859 maturanata. U školskoj 2017./2018. godini, koja je posljednja promatrana godina, izostavljajući prošlogodišnju najlošiju generaciju, 417 učenika kojima je u školskoj godini zaključeno odličan na ispitu više razine ostvarili su poražavajući rezultat. Naime, 329 odlikaša iz matematike maturu je napisalo za dovoljan, istu ocjenu dobila su 64 odlikaša iz hrvatskog, a 34 učenika koja su na kraju školovanja imala zaključenu ocjenu odličan iz engleskog jezika također su maturu napisala za dovoljan.


No, najzanimljiviji je podatak o osmero učenika kojima su profesori iz neka od tri obvezna predmeta na kraju školske godine zaključili dovoljan, a oni su pristupili ispitu državne mature na višoj razini i ispit napisali za odličan. Promatramo li uspjeh maturanata po županijama, uzimajući u obzir prosječne ocjene učenika koje su ostvarili na višoj razini nekog od ispita državne mature, najbolje rezultate ostvaruju gimnazijalci Međimurske županije, dok na osnovnoj razini ispita najbolje rezultate ostvaruju učenici Krapinsko-zagorske županije, piše tportal.hr.

Foto: Freepik – pressfoto/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Od jeseni novi skroz kul smjer u srednjoj školi – već je sada jasno da će biti navala preko svih granica

Tinejdžerice u biznisu: Gimnazijalke su otvorile noćni klub – gosti su im veliki turbo folk izvođači

Napokon se sve zna! Došao je kalendar polaganja državne mature za školsku godinu 2019./2020.

državna maturamaturaškolaučenicirezultati

Komentari

12.02.2020.

Školstvo nam je sranje...

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.991
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!