Nani

Disney kreće u remake omiljenog crtića „Lilo & Stitch“. Tako će Disneyev animirani kultni klasik iz 2002. dobiti svoju filmsku inačicu.

No, prva objava glumačke postave izazvala je negodovanje po društvenim mrežama, a Disney se susreće sa sličnim kritikama baš kao i u slučaju odabira Halle Bailey za ulogu Male sirene. Kako je nekim ljudima Halle „pretamna“ za ulogu Ariel, tako im je odabrana glumica u ovom filmu „prebijela“.

 

 

Naime, za ulogu Nani (kao starije sestre glavne junakinje Lilo), odabrana je 22-godišnja Sydney Agudong. Budući da je animirani lik iz 2002. tamnije puti, obožavatelji su kritizirali odabir Sydney. Tražili su da u filmu odaberu glumce domorodačkog havajskog podrijetla s tamnijom kožom kako bi film izgledao što uvjerljivije.

 

 

Filmofili su se prisjetili kako je Disney istu stvar napravio i s odabirom Naomi Scott za ulogu Jasmine o filmu o Aladdinu, jer je tad opet bijelkinja dobila ulogu arapske princeze. Na internetu se govori o tzv. „whitewashingu“, a to je kolokvijalni izraz koji označava situaciju u kojem se nešto izmjenjuje na način koji favorizira ili služi bijelcima, a najviše se to vidi u holivudskim filmovima i serijama gdje pripadnici bijele rase glume uloge koji bi trebale biti dodijeljene pripadnicima druge rase. Ta se kritika može čuti najčešće među pripadnicima afroameričke zajednice.

 

„Zašto biraju bijele ljude u 'Lilo and Stich?“, glasilo je vrlo jednostavno pitanje jedne korisnice Twittera

 

 

„Lol, svi licemjeri u komentarima su bili ljuti zbog toga što ona (Sydney) nije dovoljno tamna, ali bilo im je u redu što je Ariel crna“, napisao je drugi komentator.

Hoće li se po bespućima društvenih mreža proširiti hashtag #notmynani, po uzoru na hashtag #notmyariel kojeg su osmislili svi oni koji ne mogu zamisliti Hallle Bailey u ulozi Ariel - ostaje nam još vidjeti.  

Snimanje još nije krenulo, a već se podignulo toliko prašine. No, prema podacima na IMDB-u, akcijski film mogli bismo gledati u kinima već u svibnju sljedeće godine.

Mala sirena Disney ponosno najavio film 'Mala sirena' – nije ni izašao, a ljudi ga već jako hejtaju zbog par stvari

 

lilo&stich fanovi nezadovoljni odabirom glumice u lilo&stich sydney agudong kao nani u lilo&stich disneyev klasik lilo&stich dobiva filmsku inačicu whitewashing i disney prebijela za ulogu nani

Još vijesti