Grebanje po licu

Ljeto je vrijeme uživanja na otvorenom, ali često sa sobom donosi i neželjene goste – komarce. Ubodi komaraca mogu biti dosadna smetnja, posebno kada se pojave na licu.

Ovi mali napasnici mogu brzo pokvariti planove za opuštanje na terasi, u vrtu ili na plaži. Osim što uzrokuju svrbež i crvenilo, ubodi komaraca na licu mogu biti naporni jer su izloženi pogledu i teško ih je ignorirati. Srećom, postoje brojni brzi i učinkoviti načini za ublažavanje simptoma koje uzrokuju ovi dosadni insekti.

1. Hladni oblog
Prvi korak je smirivanje upale. Uvijek imaj pri ruci hladni oblog ili led zamotan u tanku tkaninu. Drži ga na ubodu nekoliko minuta kako bi smanjila oticanje i svrbež. Hladnoća sužava krvne žile i smanjuje upalu, što će ti donijeti trenutno olakšanje. Ako nemaš led pri ruci, poslužit će i metalna žlica koju si kratko držala u zamrzivaču. Važno je zapamtiti da led ne treba direktno stavljati na kožu jer može izazvati opekline od hladnoće.

via GIPHY


2. Aloe vera
Aloe vera je poznata po svojim umirujućim svojstvima. Gel od aloe vere možeš nanijeti direktno na ubod. Osim što će ublažiti svrbež, aloe vera će također pomoći u bržem zacjeljivanju kože. Biljka aloe vere je odlična za korištenje jer njezin gel ima protuupalna svojstva i pomaže u hlađenju kože. Ako nemaš svježu biljku, gel od aloe vere koji se kupuje u trgovinama također je učinkovit. Naneseni sloj gela ostavi da se osuši na koži kako bi se stvorio zaštitni film.

3. Med
Med ima prirodna antibakterijska svojstva i može smiriti nadraženu kožu. Nanesi malu količinu meda na ubod i ostavi da djeluje nekoliko minuta prije nego ga ispereš mlakom vodom. Med će pomoći u sprječavanju infekcija i ubrzati proces zacjeljivanja. Osim toga, med hidratizira kožu i smanjuje svrbež. Ako se odlučiš koristiti med, pazi da koristiš čisti, organski med kako bi izbjegla dodatne iritacije.

via GIPHY


4. Esencijalna ulja
Neka esencijalna ulja poput ulja čajevca ili lavande mogu biti od velike pomoći. Pomiješaj nekoliko kapi ulja s malo vode i nanesi na ubod. Ova ulja djeluju antiseptički i mogu smanjiti upalu. Ulje čajevca poznato je po svojim antibakterijskim svojstvima, dok ulje lavande ima umirujući učinak na kožu. Možeš također napraviti mješavinu s kokosovim uljem kako bi dodatno hidratizirala kožu i olakšala nanošenje.

5. Pasta od sode bikarbone
Soda bikarbona može neutralizirati kiseline koje komarac unosi prilikom uboda. Napravi pastu od sode bikarbone i vode te nanesi na ubod. Ostaviti da djeluje nekoliko minuta, a zatim isperi. Soda bikarbona će pomoći u smanjenju svrbeža i upale. Ponavljaj postupak nekoliko puta dnevno za najbolje rezultate. Ako osjetiš peckanje ili iritaciju, odmah isperi pastu i prestani s korištenjem.

via GIPHY


6. Izbjegavaj grebanje
Iako je teško, važno je izbjegavati grebanje uboda. Grebanje može pogoršati iritaciju i čak dovesti do infekcije. Ako osjećaš potrebu za grebanjem, pokušaj prekriti ubod flasterom kako bi se spriječila daljnja oštećenja kože. Grebanje ne samo da pogoršava stanje nego može ostaviti trajne ožiljke, osobito na osjetljivoj koži lica. Prekrivanje uboda može ti pomoći da zaboraviš na svrbež i spriječiš nesvjesno grebanje.

Ugriz komarca Sitnice na tebi zbog kojih posebno privlačiš komarce – zbog ovih 7 stvari si im zanimljivija

Ljetna haljina Boje odjeće koje komarci OBOŽAVAJU – ako nosiš ove 4 boje, više će te gristi

komarci ubodi komaraca ubodi na licu riješi se uboda

Još vijesti