Tampon vs uložak

Neke cure tijekom mjesečnice radije nose uloške, dok druge biraju radije tampone.

Ok, ima cura koje upotrebljavaju i menstrualne čašice, ali nekako dva najraširenija higijenska proizvoda koja koristimo u one dane su ili tamponi ili ulošci.

I naravno da se među nama ženama znaju razviti rasprave, što je bolje?

Navest ćemo sve pluseve i minuseve uložaka i tampona pa pokušati dati odgovor što bi bilo bolje koristiti.

Tampon

Tamponi se umeću u rodnicu, oni su u obliku malog valjka s pričvršćenom uzicom. Dakle, oni upijaju menstrualnu tekućinu unutar tijela, održavajući suhoću i čistoću vanjskih dijelova vagine.

Prednosti:

  • Oni su nevidljivi, za razliku od uložaka koji mogu biti uočljiviji, pogotovo ukoliko se nose u kombinaciji s nekom užom ili providnijom odjećom. Plus - kad imate tampon, ne morate razmišljati kakav ćete tip donjeg rublja birati kao kod uložaka, jer teško da ćete uložak zalijepiti za npr. tange.
  • Ako ste na moru ili na bazenima, normalno da ćete koristiti tampon. Za razliku od uložaka, tamponi omogućuju plivanje i generalno bavljenje sportskim ativnostima, a bez straha da će vam negdje nešto procuriti.
  • Ukoliko je pravilno umetnut, toliko je ugodan da ćete zaboraviti da ga uopće i imate. Ne osjećate ga, a on stoji na mjestu. Plus, nema onog osjećaja vlažnosti ili bilo kakvog neugodnog mirisa, jer tampon upije menstrualnu tekućinu unutar vagine.

Nedostaci:

  • Za stavljanje i mijenjanje tampona trebat će vam malo više vremena, nego za običan uložak. Posebice vam tampon može ukrasti malo više vremena, ukoliko ga nikad do sada niste koristile pa vam je sve to još uvijek novo.
  • Tamponi mogu uzrokovati iritacije ili isušiti vaginu. Kako na tržištu ima mirišljavih tampona, a ako vam je sluznica vagine osjetljiva, može doći do iritacije i svraba. Osim što upijaju krv, upijaju i prirodne bakterije što može usporiti sposobnost rodnice za održavanjem normalne pH vrijednosti.
  • S korištenjem tampona postoji rizik od sindroma toksičnog šoka. Naime, kako je tampon, ako je pravilno umetnut – toliko ugodan, da je lako zaboraviti da ga imate, upravo se i to događa mnogim curama. Važno je redovito mijenjati tampone (bitno je pročitati upute na kutiji), jer ako ostavite tampon predugo u rodnici, tada se može javiti po život opasna bakterijska infekcija.

Ulošci

Menstrualni ulošci su vrsta proizvoda za menstrualnu higijenu, koji se za razliku od tampona i menstrualnih čašica, ne unose u rodnicu, već se jednostavno zalijepe na donje rublje.

Prednosti

  • U odnosu na tampon, jednostavnije ga je promijeniti. I dok tampon morate namjestiti u rodnicu (što nekim curama stvara osjećaj nelagode), uložak jednostavno zalijepite s krilcima na donje rublje i to vam neće uzeti tako puno vremena.
  • S njim točno znate da ga treba promijeniti. Ako odete u kupaonicu i vidite da je uložak pun, to je to – morate uzeti novi. Realno, s tamponom nemate isti uvid u situaciju, mada se i jedan i drugi proizvod moraju mijenjati svakih par sati.
  • S upotrebom uložaka, gotovo da nema rizika od razvoja sindroma toksičnog šoka, za razliku od tampona.

Nedostaci:

  • Kada koristimo uložak, vanjski dijelovi vagine dolaze u kontakt s menstrualnom tekućinom, zbog čega ponekad možemo imati neugodan osjećaj ljepljivosti. Za razliku od tampona, s uloškom teško da možete zaboraviti da imate menstruaciju
  • Uložaka ima različitih tipova i vrsta, no činjenica je da oni mogu biti vidljivi preko neke laganije odjeće. Uz to, nisu najudobniji, već cure znaju reći da se s njima osjećaju kao da nose pelene.
  • Za razliku od tampona, koji stoji čvrsto umetnut tamo gdje jest, uložak se može pomaknuti od onog položaja s kojeg ste ga namjestili na donjem rublju, što pak može uzrokovati da vam menstrualna krv promoči na odjeću, a to može biti nezgodno.

Kao i sve u životu, tako i upotreba ovih dvaju proizvoda ima svoje prednosti, ali i mane. Stoga, sve ovisi o vašim preferencijama.

Ako idete na plažu ili se bavite nekim sportom, tampon će za vas predstavljati bolju opciju. Ako pak volite jednostavnost kod upotrebe higijenskih proizvoda, za vas je bolji odabir uložak.

Dakle, u ovome duelu između tampona i uloška nema pravog pobjednika. Što god odabrale, bitno je da to pravilno koristite, da ne zaboravite mijenjati redovno i da kao i uvijek, posvećujete pažnju higijeni.

Što vi koristite u danima mjesečnice?

Ukupno glasova:

tamponi vs ulošci što je bolje tamponi ili ulošci prednosti korištenja tampona prednosti korištenja uložaka opasnosti korištenja tampona sindrom tolsičnog šoka

Još vijesti