Doktor Dragan Stojičević

Većina nas cura voli biti dotjerana, a posebno nam je važno da imamo lijepe i njegovane nokte. Stoga, odlazak u salon na manikuru spada u jedan od malih rituala koji nam uvijek vraća osmijeh na lice.

Kako puno cura na manikuru ide redovito, to znači da svoje nokte i ruke svako malo izlažu UV lampama. Znamo isto tako da UVA i UVB zrake mogu izazvati karcinom kože.

Jedan je liječnik postavio pitanje svojim instagram pratiteljicama idu li često na manikuru i koriste li UV lampe. Upozorio ih je da pretjerano izlaganje može dovesti do pojava mrlja na rukama, njihovo prijevremeno starenje, a u najgorim slučajevima i rak kože.

 

 

„Led lampe za razliku od UV lampi emiritaju manje UV zraka i manja je šansa da dođe do nekog problema. Ali, problem je najčešće što se kupuju kineske i lažne lampe za koje ni ne znamo koliko UV zraka emitiraju. Naš savjet je obavezna krema sa SPF faktorom, bez obzira da li je LED lampa ili UV lampa“, napisao je doktor Dragan Stojičević u svojoj objavi na instagramu.

Jedan od takvih primjera je slučaj misice Karoline Jasko iz Chicaga koja je redovito posjećivala salone za nokte, sve do 2016. Nakon jednog tretmana, nokat joj je postao otečen i crven. Doktor ju je odmah poslao na biopsiju, nakon čega joj je utvrđen melanom nokta, koji je jedan od raka kože.

 

 

Zbog pravovremene reakcije, Karolini je spašen život. Iako su mislili da će joj morati amputirati cijeli palac, liječnici su joj uklonili samo nokat. 

Dakle, s obzirom da je manikura nešto što može biti poput solarija za ruke, nanesi kremu sa SPF faktorom i posjećuj samo provjerene salone te idi kod provjerenih kozmetičara. 

 

manikura opasnosti manikure solarij za ruke melanom nokta rak kože

Još vijesti