Masna kosa

Mučite li i vi muku s masnom kosom i vlasištem? Operete je, a već drugi dan izgleda kao da vode i šampona nije vidjela cijeli tjedan.

Zasigurno ste promijenile različite preparate za njegu kose, možda vam je vjeran prijatelj suhi šampon i ponekad vam se čini kao da vam nema spasa. No, osim što kosu njegujete izvana, trebali biste je njegovati i iznutra.

Zasigurno ste čule kako sjajnu i zdravu kožu ne možete imati isključivo zahvaljujući korištenjem skupocjenih krema, već da posebnu pažnju treba obratiti i na ono što unosite u organizam. Jedemo li loše, to isto reflektirat će se i na našu kosu, a pojedine namirnice pojačat će prekomjernu proizvodnju sebuma u lojnim žlijezdama.

Da, promjena u prehrani i izbjegavanje određenih namirnica mogu vam pomoći u borbi protiv masne kose pa pogledajmo što to izbjegavati kako bi vam se zdravlje kose i vlasišta poboljšalo.

1. Pržena hrana

Rijetki su oni koji ne obožavaju ili se barem nekad ne prepuste čarima fast fooda. No, ako muku mučite s masnom kosom, najbolje bi bilo izbjeći brzu hranu koja je pržena u dubokom ulju, jer unošenjem masne hrane u organizam stimulirate uljne žlijezde.

2. Previše mliječnih proizvoda

Dok smo bili djeca, govorili su nam da moramo piti mlijeko kako bismo narasli veliki. Stoga je mlijeko uživalo kultni status „superhrane“. No, je li to stvarno tako? Mliječne proizvode naša tijela probavljaju kao ulja i masti pa konzumirate li previše mliječnih proizvoda, mogli biste i njih okriviti za konstantnu borbu s ljepljivom kosom.

3. Previše slanog

Razuman unos soli ne šteti organizmu. Međutim, prekomjerni unos dovodi do neželjenih posljedica poput dehidracije tijela. Potonje dovodi do prekomjerne proizvodnje ulja, što također čini kožu našeg tijela i vlasište masnijim.

4. Previše slatkog

Hormoni su poput glasnika koji pomažu kontrolirati sve procese koji se odvijaju u nama. Zato je važno održavati ih u ravnoteži. Previše šećera može naštetiti, jer stvara neravnotežu u organizmu, potičući upalne procese u tijelu i potičući žlijezde da stvaraju višak ulja.

5. Rafinirani ugljikohidrati

Probava rafiniranih ugljikohidrata jednostavno je prenaporna za naše tijelo i posljedično dovodi do proizvodnje viška sebuma. Pitate se gdje možete pronaći rafinirane ugljikohidrate? Nažalost, svuda oko nas: u bijelom kruhu, omiljenim jutarnjim pecivima, u bijeloj riži, tjestenini, slatkišima i grickalicama.

Šamponi za masnu kosu Kosa ti se masti odmah nakon pranja? 6 šampona koji se bore protiv masne kose

Možda se sad pitate koje su vam namirnice preporučjive. Pa evo koja hrana i namirnice mogu pomoći kako se vlasište ne bi tako brzo mastilo?

1. Hrana bogata vitaminima B i E

Vitamine B i E, ne samo da će voljeti vaša kosa, već i koža. Vitamine B i E možete pronaći u namirnicama poput graha, lisnatom zelenom povrću poput salate, blitve ili špinate, sjemenkama suncokreta i orašastim plodovima.

2. Hrana bogata cinkom

Istraživanja su pokazala kako cink u prehrani pomaže u kontroli proizvodnje ulja. Najbolji izvori cinka su kamenice i plodovi mora, nemasni dio goveđeg mesa i janjetina. No, cink možete pronaći i u biljnim izvorima poput mahunarka ili žitarica.

3. Hrana bogata esencijalnim masnim kiselinama

Esencijalne masne kiseline su od ključne važnosti za zdravlje kose, kože i noktiju. One podržavaju zdravlje vlasišta, a možete ih pronaći u ribama kao što su losos, sardine, skuše, pastrve i srdele. One potiskuju bakterije u organizmu i reguliraju lučenje sebuma.

masna kosa kako da se kosa ne masti

Još vijesti