Kim Kardashian

Koliko puta ste bili budni dugo u noć? Koliko puta ste besciljno skrolali društvenim mrežama, gledali po par epizoda omiljenih serija, a onda se drugo jutro jedva probudili.

Možda rješavate problem neispavanosti kavom, energetskim napitcima ili tu i tamo „ubijete oko“ u školskoj klupi ili na predavanjima.

No nemojte se zavaravati. Nemojte da vam nespavanje prijeđe u naviku, jer manji broj sati spavanja može nezgodno utjecati na vaš izgled. Ne odrađuju manekenke i modeli bezveze „beauty sleep“. Pogledajte što nespavanje može napraviti vašem izgledu, tijelu i organizmu.

1. Mogu vam se pojaviti prištići

Vaša razina kortizola (hormona stresa) preko noći prirodno pada. No, ostajete li budni do kasno i remetite li redovito svoj ciklus spavanja, razina kortizola ostaje visoka. To pak znači da se vaše uljne žlijezde neprestano stimuliraju, što može povećati vjerojatnost da ćete dobiti prištiće.

Spavanje Ne možete zaspati? Pokušajte s ovom tehnikom opuštanja i riješite se nesanice

2. Izgledat ćete blijedo poput duha

Nedostatak sna ometa noćno obnavljanje kože. Kako se stanice kože neće moći normalno izmjenjivati, to će dovesti do nakupljanja stanica na površini. To znači da vam koža odjednom može postati bez sjaja, siva ili blijeda.

3. Izgledat ćete natečeno

Znanstvenici nisu 100% sigurni zašto nedostatak sna uzrokuje natečenost i podbuhlost. No, kao jedan od uzroka navode zadržavanje tekućine i krvi na području oko očiju i nosa.

4. Oči vam neće izgledati dobro

Oči će vam biti crvene. Izgledat ćete kao da ste plakali. S krvavim očima gratis još dolaze podočnjaci i vrećice. Kronično neispavane osobe imaju pak više bora, linija i oteklina na području oko očiju. Zašto? Zato što vaše tijelo propušta obnavljanje tkiva koje se događa u fazama dubokog sna.

5. Počet će vam se javljati prve bore

Možda mislite da bore mogu imati samo stariji ljudi. No nastavite li i dalje biti budni dugo u noć, bore na vašem mladom licu pojavit će se ranije nego što biste mogli očekivati. Naime proteini poput kolagena i elastina čine kožu elastičnom i fleksibilnijom. Bez dovoljno sna, imunološki sustav je oslabljen, što pak negativno utječe na kvalitetu i snagu kolagena. Kako se kolagen razgrađuje, tako ni vaša koža više neće biti tako čvrsta i glatka. Ne želite li tako skoro trošiti novac na „anti-age“ kreme protiv bora, jedino što biste trebali početi prakticirati od danas je odlazak u krevet u normalno vrijeme.

6. Kosa će vam se prije mastiti i mogla bi se prorijediti

Nedovoljno sna može izazvati visoku razinu stresa u tijelu, kojim se oslobađa hormon stresa kortizol. Kada se razina kortizola povećava, tijelo proizvodi više lojnog ulja. Povećana proizvodnja masnoće rezultira masnom kosom. Stres, uključujući i stres uzrokovan nedostatkom sna, također može uzrokovati gubitak kose.

7. Postoji veći rizik od razvoja kožnih infekcija

Nedostatak sna utječe negativno na imunološki sustav, snižavajući broj bijelih krvnih zrnaca. Tako nedostatak sna može povećati rizik od kožnih infekcija, poput atletskog stopala, folikulitisa (problem infekcije zbog urasle dlake) i slično.

8. Udebljat ćete se

Kad ostajete dugo budni po noći, naravno da ogladnite. Obrasci spavanja utječu na unos kalorija i apetit. Premalo sna uzrokuje da se osjećamo gladnije nego inače pa posežemo da slađom ili kaloričnijom hranom. Tako malo-pomalo opseg struka se povećava, kao i brojka, dok stanemo na vagu.

Spavanje Tko je noćna ptica, a tko ide na spavanje kad i kokoši? Evo što vrijeme odlaska u krevet otkriva o karakteru

 

nenaspavani noćna ptica što nenaspavanost radi licu kako nedostatak sna utječe na lice podočnjaci natečenost pristici

Još vijesti