Gigi Hadid

Životi koje živimo često su užurbani, ispunjeni stresom i strkom. Možda ste upali u svojevrsnu kolotečinu i već se neko vrijeme osjećate kao da je stres preuzeo kontrolu nad vašim životom.

Vrlo vjerojatno znate svi za one periode u kojima se osjećate loše, iscrpljeno i bezvoljno i u konačnici - tako bespomoćno, jer ne znate kako se izvući iz njih. No, do velikih promjena u životu, dolazi se najlakše malim koracima. Koji su to pak mali koraci kojima možemo poboljšati mentalno zdravlje?

Odgovor leži u promjenama u svakodnevnoj rutini. Neće biti drastične, ali će biti efektne

1. Ograničite vrijeme na društvenim mrežama

Napravite si ograničenje vremena koje ćete provesti besciljno skrolajući. Ne kažemo vam da se morate isključiti s društvenih mreža, ali svakako kontrolirajte vrijeme koje provedete na njima, tako što ćete si primjerice naviti alarm kao podsjetnik da je dosta. Mnoga su istraživanja pokazala da svi oni koji provode više vremena na društvenim mrežama, imaju veću razinu anksioznosti i manje su zadovoljni životima. Često puta sve ono što je na društvenim mrežama je tako savršeno, ali nije ni približno jednako onome u stvarnosti. No mi to ne znamo, upuštamo se u zamku uspoređivanja s drugima i počinjemo biti nezadovoljni vlastitim životom.

2. Nemojte zaboravljati na tjelesnu aktivnost

Doslovce možete samo prošetati ili joggirati. To će vam pomoći da razbistrite misli i da se bolje osjećate. Ako imate ljubimca, svakako povedite i njega sa sobom u šetnju. Možete se upisati u teretanu ili na kakav grupni trening, ali samo nastojte biti redovito tjelesno aktivni, jer mnoga su istraživanja pokazala da vježbanje poboljšava raspoloženje i povećava samopouzdanje.

3. Naspavajte se

Pokušajte imati dosljednu rutinu spavanja, ići u krevet svake večeri u približno isto vrijeme i voditi računa da stvarno odspavate potrebnih 8 sati. San svakako oporavlja i to je možda mala, ali važna promjena zbog koje ćete se osjećati bolje. 

4. Vodite računa o prehrani

Hrana koju jedemo itekako utječe na naše raspoloženje i razinu energije tokom dana. Neka vaši obroci budu zdravi, raznovrsni i redoviti, jer samo u zdravom tijelu može biti zdrav duh.

5. Vodite računa da pronađete vremena za stvari koje volite

Kao što pronađete vremena za sve obveze u toku dana, tako morate pronaći vremena za sebe i svoja mala slatka zadovoljstva. Pročitajte omiljenu knjigu, pustite omiljenu glazbu, pogledajte dobar film ili seriju ili se uhvatite bilo koje druge aktivnost za koju znate da se nakon nje osjećate sretno i ispunjeno.

6. Družite se s ljudima

Pa ima li štogod bolje od druženja s najdražom prijateljicom ili dečkom ili nekim iz obitelji, za koga znate da će vas razumjeti. Obični mali razgovori i druženja s voljenim ljudima mogu biti najbolja terapija. Okružite se i provedite vrijeme s ljudima koje vi volite i za koje znate im je stalo do vas i vidjet ćete kako će se i vaše mentalno zdravlje poboljšati.

 

 

 

male navike za bolje mentalno zdravlje kako poboljšati mentalno zdravlje navike za kvalitetnije mentalno zdravlje mentalno zdravlje i mladi

Još vijesti