Djevojka i uvenula biljka

Mnoge studije pokazuju da biljke u prostorijama imaju blagotvorni učinak na naše zdravlje. Osim toga, one odmah nekako oplemenjuju sobu u kojoj se nalaze i zgodan su detalj na prozorima, policama ili u nekim kutovima koji bi inače bili prazni bez njih.

Možda vam se sviđa ideja da kakvu biljku nabavite za svoju sobu. No kako ste totalni početnik, nemate pojma o njima, svjesni ste sebe i svoje zaboravljivosti pa se nećkate oko te ideje. 

No, na tržištu postoje neke sobne biljke koje zahtijevaju toliko malo truda i vremena, da imaju potencijal preživjeti i onim najzaboravnijima i najnespretnijima u ovom hobiju.

Donosimo vam popis 7 takvih, koje ne možete ubiti niti da želite, a koje će u vašoj sobi biti baš divan detalj. 

1. Kaktus

To je biljka koja raste u pustinjskim krajevima Sjeverne i Srednje Amerike tako da logično da je naučen živjeti bez vode. To je idealno za sve vas zaboravljive, jer kaktusu upravo šteti prekomjerno zalijevanje. Doslovce mu jednom mjesečno date malo vode i njemu će biti dovoljno. Svojom nebrigom ovoj biljci pokazujete brigu i ljubav, a još bi vas mogla nagraditi i predivnim cvijetom. 

 

 

2. Puzavac

Ne treba mu previše svjetla, nema ništa protiv toga ako ga zaboravite zaliti, a posebno će biti impresivan ako ga objesite i stavite na visoko mjesto gdje će njegovi listovi i stabljika imati prostora za rast.

 

 

3. Sanseverija

Možda ju i već znate, ali zasigurno pod drugim nazivom „svekrvin jezik“. Dobila je taj naziv zato što njezini dugi listovi podsjećaju na oštar jezik gmazova što je vrlo vjerojatno negdje neku dovitljivu snahu inspiriralo za davanje takvog imena. Ova biljka će pročistiti zrak u vašoj prostoriji, a možete je zaboraviti i zaliti, jer je riječ o sukulentu. Kad vidite da joj se lišće krene borati, samo joj dajte vodu, a to će biti doslovce svaka 2 do 3 tjedna i u ovom cvijetu mogli biste uživati godinama.

 

 

4. Zamija

Ova biljka je porijeklom iz Afrike, a jedan od glavnih razloga njezine popularnosti je da osim zanimljivog izgleda i jednostavnog uzgoja, navodno privlači novac i sreću u dom. Zamija će vam također biti zahvalna ako je zaboravite zalijevati, a neće imati ništa protiv toga ako u sobu ne dopire previše svjetlosti.

 

 

5. Dracena

Još jedna biljka koja stiže iz Afrike i koja je simbol razuma i sreće. Dovoljno ju je tu i tamo zaliti vodom, a fora kod ove biljke je što može procvasti bijelim cvijetom. Ovu biljku često vidimo po uredskim prostorima ili predvorjima institucija. Ne smeta joj suhi zrak, rijetko zalijevanje, nedostatak svjetlosti ili rijetka briga za njezin rast i razvoj.

 

 

6. Sukulenti

Iako smo dosad već naveli neke biljke koje dolaze iz porodice sukulenata, kad nam netko kaže riječ „sukulent“, mislimo na one male pustinjske biljke s debelim i mesnatim listovima. Ne treba im vode, a može proći i dugo vremena bez neke potrebe za presađivanjem.

 

 

7. Plastika

Ako vam se dopada ideja o biljci,ali znate da biste uspjeli uništiti i ove najotpornije - predlažemo da si nabavite plastične. Bit će lijep dodatak u vašoj sobi, ne morate ih nikad zalijevati ni presađivati, jedino nekad obrisati prašinu. Ono što je najbolje kod njih - njihov opstanak je zajamčen.

 

 

 

jednostavne biljke za održavanje sobne biljke za početnike biljke koje ne treba zalijevati biljke kojima ne treba posebna njega biljke za sobu Zamija sukulenti Dracena plastične biljke kaktus puzavac sverkvin jezik

Još vijesti