Svađanje

Vjerojatno najneugodnija situacija ikada je kada shvatiš da ti netko laže, a ne znaš kako mu u tom trenutku pristupiti i treba li uopće reagirati. Još je gore kada je to netko od tvojih dobrih prijatelja, dečka ili netko iz obitelji.

Laganje nikada nije dobra opcija. Pogotovo ako su u pitanju neke velike laži o nekoj osobi, pa se ti tračevi poslije rašire, a oni su ništa drugo osim obične neistine. Osim toga, nije niti u redu od nekog da ti laže u lice, a može im biti izrazito neugodno ako znaju da si shvatila kako su u pitanju obične laži. No, ako to želiš izvesti na suptilan i drugačiji način od direktnog, onda prati ove korake i na kraju možda dođeš do istine.

1.Nemoj im odmah reći da znaš
Ako shvatiš da ti netko u tom trenutku direktno laže, nemoj ga odmah otkriti. Pusti i slušaj ostatak priče jer je možda u pitanju šala, a ako nije, onda trebaš slijediti ostale korake.

2.Tijekom razgovora se suptilno vraćaj na to
Osobe koje lažu, često nakon izgovorene laži se prebacuju na drugu temu. Ti im nemoj dati da odmah prijeđu na drugu temu, a ako to i naprave, suptilno se vraćaj na to o čemu ste pričali kada si shvatila da ti ta osoba laže.

via GIPHY3.Postavljaj potpitanja o laži da ti ju bolje objasni

Ako postavljaš potpitanja o izgovorenoj laži, velike su mogućnosti da će se ta osoba potpuno zapetljati i na kraju priznati da laže. Osim toga, ako nisi sigurna je li zaista laganje u pitanju, to ćeš shvatiti postavljanjem tih potpitanja. Ako je osoba sigurna u to što govori, onda možda ipak govori istinu, a ako ne, onda znaš o čemu se radi.

 

4.Pokaži dozu sumnjivosti
Ovime možeš navesti osobu da prizna, ali samo ako joj na pravilan način pokažeš dozu sumnjivosti. No, na taj način će onda možda i otići dublje s laganjem pa će se stvar dodatno zakomplicirati što tebi ide u korist jer će se onda sve razotkriti.

via GIPHY

 

5.Kada se izgubi u laži okreni to na šalu
Ako joj već želiš dati do znanja da znaš kako je u pitanju laž, onda to možeš okrenuti na šalu. Kada se osoba već izgubi u tome što je rekla i nije rekla, onda možeš na šaljiv način spomenuti da je li u pitanju laž ako ne zna što se točno dogodilo ili o čemu se tu točno radi.

6.Spomeni da si čula drugačiju priču
Kada napomeneš da si čula drugačiju verziju, osobe koje lažu se uvijek izgube jer u tom trenutku ne znaju koja je tvoja verzija priče. Naravno da im nećeš otkriti koja je tvoja verzija, već samo naglašavaj kako znaš jednu drugu stranu priče.

via GIPHY

 

7.Ako ti na kraju prizna, nemoj ga napadati
Osobe koje lažu, pogotovo one koje lažu stalno, nekada nisu ni svjesne da su to neistinite informacije i često se i sami izgube u toj priči. Ako ti taj netko i prizna da laže ili to shvatiš sama, onda možeš na miran način objasniti kako to nije u redu jer laganje dovodi u neugodne situacije, pogotovo kada netko shvati o čemu se radi.

Laganje laž Uhvaćeni u laži Lažljivci savjeti istina