Cura u prirodi

Neke stvari ne radimo dovoljno često, a kada vidiš popis, vjerojatno ćeš i ti u njemu pronaći aktivnosti za koje znaš i sama da ih ne bi bilo loše raditi jednom mjesečno, ali svejedno nekako uvijek zaboraviš na njih.

Još se uvijek može reći da je početak godine i nije kasno za započeti s nekim dobrim i korisnim navikama. Do sada su već novogodišnje odluke zaboravljene i svi smo se vratili svojim lošim navikama. To nam se događa jer si zadamo novogodišnje odluke koje i nisu baš realne. Lako je onda od njih odustati. Sada ti donosimo popis 10 stvari koje bi bilo dobro da svi radimo jednom mjesečno – a većina ih ne radi. Nisu komplicirane niti teške i bez problema ih svatko može ugurati negdje u svoj mjesečni raspored. Dobre su za nas i osjećaš ćeš se bolje, sretnije i organiziranije kada ih počneš provoditi.

kod zubara i spremanje ormara Stavi ovo na svoju 'to-do' listu: 10 stvari koje bi trebala napraviti jednom u baš svakoj godini

1.Istresi sve iz torbice(ili torbica) i pobacaj smeće, izvadi što ti ne treba,…očisti ih
U torbici se curama najbrže nakupi najviše gluposti. Od smeća do stvari koje ti zapravo uopće ne trebaju. Nekada i zaboravimo što sve imamo u kojoj torbici pa se kasnije čudimo kada ju otvorimo. Dobra je ideja jednom mjesečno očistiti torbice koje si nosila. Izvaditi sve iz njih, baciti u smeće što ne trebaš i izvaditi stvari koje trenutno u torbici ne trebaš.

2.Javi se nekome za kavu koga nisi vidjela već tjednima
Društveni život je itekako bitan. Ne možemo se zatvoriti u sobu i komunicirati s ljudima jedino putem poruka. Jednom mjesečno se javi za druženje nekome koga već dulje nisi vidjela, a tko ti je drag i želiš ga viđati češće. Čak i da imate milijun obaveza, jednom mjesečno se može napraviti vremena za druženje.

3.Uzmi si jedan dan kada nećeš raditi baš NIŠTA
U redu je nekada i ljenčariti. Ne moraš uvijek biti u pokretu, rješavati stvari, nešto raditi…okej je nekada i jednostavno ne raditi baš ništa cijeli dan. Da ti se pošteno napune baterije.

4.Uzmi dan bez društvenih mreža
Odmori od društvenih mreža, barem na jedan dan. Ako zbog ničeg, onda zbog svog mentalnog zdravlja. Ovo je itekako korisno napraviti povremeno, a ako možeš i češće od jednom mjesečno – samo daj! Ništa se toliko bitno neće dogoditi u taj jedan dan da ćeš biti u zaostatku.

5.Pospremi sobu od poda do stropa
Sobu zapustimo jer nam se jednostavno ne da pospremati. Dok mama ne poludi i ne počne prijetiti. Iako ju treba pospremati i češće, minimalno jednom mjesečno možeš uzeti dio dana i dobro ju pospremiti i očistiti. Osjećat ćeš se odmah bolje kada si u prostoru koji je uredan, organiziran i lijepo složen.

6.Napiši sve ispite/odgovaranja/testove/rokove za predaju zadaća koje imaš za taj mjesec
Napravi si kalendar na koji ćeš zapisivati sve obaveze za školu ili faks. Na početku mjeseca ga pripremi, upiši što znaš da imaš taj mjesec i dodaj u njega nove obaveze koje dobiješ kroz mjesec. Tako ćeš na jednom mjestu imati pregled za sve predmete i lakše se organizirati.

7.Napravi ono nešto što odgađaš već danima
Svi imamo ono nešto što odgađamo danima, a što realno možemo napraviti za minutu. Ili dvije. Dosta je odgađanja! Jednom mjesečno možeš stisnuti zube i napokon to napraviti. Osjećat ćeš se toliko bolje jer si napokon riješila tu jednu stvar.

8.Stavi nešto novaca sa strane
Nemoj zaboraviti i štedjeti. Nešto novaca što ti ostane od džeparca ili od studentskog posla stavi svaki mjesec sa strane. Doći će trenutak kada ćeš nešto htjeti i bit ćeš si zahvalna jer si ovo radila. Nije toliko strašno svaki mjesec malo novaca staviti u kasicu prasicu.

9.Očisti mobitel od aplikacija i fotki koje ti ne trebaju
Nered nam se stvara i na mobitelu. Sigurno i sada na njemu imaš stvari koje ti samo zauzimaju memoriju, a koje ti ne trebaju. Od aplikacija preko videa do fotki i brojeva u imeniku. Sjeti se jednom mjesečno napraviti reda i na mobu. Obriši sve što ti ne treba!

10.Otiđi u prirodu
Ovo bi trebalo raditi i češće, ali za početak, pozitivno je i ako kreneš s jednom mjesečno. Odi negdje u prirodu – u šumu, na livadu, u park…bilo gdje! Provedi tamo vrijeme u šetnji, druženju s prijateljima, na pikniku, u šetnji s psom…ovakve stvari mogu itekako pomoći napuniti baterije i dobre su za tebe.

to-do lista mjesečni plan napraviti jednom mjesečno aktivnosti za mjesec što raditi svaki mjesec organiziranost osjećala bolje

Još vijesti