Party u pidžamama

Kad bismo se mi cure podupirale, svijet bi nam bio mnogo ljepše mjesto. No, realnost je drugačija: osuđujemo se, kritiziramo, međusobno „hejtamo“ i podmećemo si. Maltretiramo jedna drugu, a često budemo i same žrtve.

Možda su društvene mreže pune citata o curama koje podržavaju druge cure, ali u stvarnosti nema baš toliko solidarnosti među curama i ženskim svijetom općenito. Pa zašto je to tako? Zašto smo mi cure često puta jednoj drugoj vuk i zašto se međusobno ne volimo?

1. Uspoređujemo se jedna s drugom

To je jedna od najčešćih zamki u koju sve upadnemo. Promatramo se uživo ili na društvenim mrežama i čini nam se kako toj curi u životu ide sve savršeno. Onda si počinjemo postavljati glupa pitanja u glavi, poput onoga: „zašto ona može izgledati tako savršeno, zašto je tako uspješna, a ja nisam?“. U nekom trenutku, prije nego što to uopće shvatimo, počinje nas nervirati ta druga cura, bez da nam je realno išta lošeg učinila.

2. Vidimo jedna drugu kao konkurenciju

Ne sviđa nam se ona djevojka koja je zapravo tako lijepa i zrači nečim posebnim, jer nam smeta ako će biti popularnija od nas u društvu, jer se bojimo da će osvojiti naše prijateljice, ostvariti bolji uspjeh u školi, a možda i oteti dečka koji nam se sviđa. Ako sve oko sebe vidite kao konkurenciju, to je dokaz da patite od ozbiljnog nedostatka samopouzdanja. Njezine duge noge ne čine vaše kraćima, niti njezin ravan trbuh ne čini vaš zaobljenijim. Ako znate tko ste, što ste i koliko vrijedite, neće vas smetati prisutnost djevojke koja je jednako lijepa i zgodna poput vas. Sve smo mi lijepe, svaka je zgodna na svoj način i svaka u nečem uspješnija.

3. Ljubomorne smo jedna na drugu zbog uspjeha

Često cure jedna drugu mogu procijeniti kao uspješnijom ili boljom i tu kreće javljanje zavisti i ljubomore. Ako je već ona uspješnija, mogla bi nam poslužiti kao inspiracija. Mogle bismo je jednostavno pitati koja je tajna njezinog uspjeha, ali ne – mi jednostavno odabiremo mrziti ili ogovarati je s drugim curama: kako je to uspjela, je li se služila nekim nemoralnim metodama i slično.

4. Ljubomorne smo zbog banalnosti poput stila odijevanja

Cure se natječu kad je riječ o odijevanju, makeup-u i cjelokupnom izgledu. Kad dečko vidi drugog dečka da nosi istu majicu, njih dvoje će zbijati šale na svoj račun. No s curama je često puta drugačije, one će se međusobno optužiti tko je koga pokušao kopirati. Isto tako, ako neka cura svojim stilom odijevanja iskače iz prosjeka, to može biti povodom za ružne komentare. Da, onda je tračamo i osuđujemo – „kako se to obukla, da li joj nije neugodno“ ili „ja to nikad ne bih“.

5. Mrzimo jedna drugu zato što nešto ne možemo imati

Ima li ta druga cura nešto što vi nemate? Dobrog i vjernog dečka, je li uspješna u školi ili na poslu, uživa li možda u boljem socioekonomskom statusu? Možda vam se sve to čini tako neuhvatljivim i nedostižnim i mrzite je samo zbog toga što ima ono što vi trenutačno nemate.

6. Osuđujemo jedna drugu zbog društvenih stereotipa ili predrasuda

Koliko puta možete pročitati komentare žena i cura na društvenim mrežama, poput onih „zbog nje me sram što sam žensko“. Da, najžešće osude cure mogu doživjeti baš od drugih cura. Možda se osoba ne uklapa u neke društvene norme ili očekivanja, vodi drugačiji način života pa zato postane predmetom kritike cura koje kao da ne shvaćaju da svatko ima pravo živjeti svoj život onako kako želi.

7. Mrzimo druge, zato što imamo problema same sa sobom

Možda vam kao ljudskom biću nedostaje empatije pa nemate razumijevanja prema drugim ljudima općenito. Možda patite od niskog samopouzdanja i osjećaja manje vrijednosti. Zbog toga osjećate potrebu omalovažiti i sabotirati druge djevojke kako bi se osjećale bolje u vlastitoj koži

Kylen Suttner Cura je curi ponekad vuk: Fitness trenerica doživjela body shaming u teretani i kritike zbog oblačenja

 

zašto se cure mrze zašto se cure hejtaju zašto se cure međusobno sabotiraju zašto se cure ne podnose ženska solidarnost nema ženske solidarnosti i podrške osuđujemo jedna drugu

Još vijesti