Ugriz komarca

Jedna od najdosadnijih nezaobilaznih pojava svakoga ljeta su dosadne male krvopije. Često puta nam se čini da bez obzira na svu prevenciju: sprejeve, električne repelente ili mrežice, nekako uvijek nađu put i način da nam se napiju krvi.

Ubod kao ubod, uvijek je bezbolan, no oteklina uskoro postaje sve gora i gora, a mi se ne možemo prestati češkati. Što napraviti da oteklina čim prije splasne i da toliko luđački ne svrbi?

Ako ne možete otići do dućana, pogledajmo ono što bi se moglo naći u velikoj većini kućanstava, a što bi moglo pomoći.

1. Limun

Limun se može pohvaliti protuupalnim, antibakterijskim i anestetičkim svojstvima koja umiruju, liječe i smanjuju mogućnost infekcije uzrokovanih ugrizima komaraca. Prerežite limun po pola i jednostavno trljajte tom kriškom mjesto uboda. No, ako ste se već toliko češkali, da ste oštetili kožu i napravili ranu, moramo vas upozoriti da bi limun mogao više peći, nego što će vas ugriz svrbjeti.

2. Med

Med je i inače koristan za zacjeljivanje rana, jer ima antibakterijska i protuupalna svojstva. Nanošenje meda na mjesto ugriza može pomoći smanjiti upalu. Bonus je svakako to što će vas ljepljivi med odvratiti od toga da se non-stop češkate po oteklini.

3. Led

Led smanjuje otekline i otupljuje živce. Zavirite u zamrzivač, uzmite kockicu i zamotajte ga u krpu, kako biste zaštitili kožu. Stavite je na ugriz na barem 10 minuta i vidjet ćete kako djeluje umirujuće.

4. Jabučni ocat

Velika većina nas ga drži kod kuće i koristi za pravljenje salata. Stavite ga na malo vate i utapkajte zahvaćeno područje. Bonus je to što je ocat prirodni dezificijens, koji može spriječiti upale, ako se kojim slučajem rana otvori.

5. Soda bikarbona

Možda ste čuli već da je mnogi koriste u čišćenju, jer savršeno razgrađuje prljavštinu i masnoću. No, soda bikarboda također pomaže neutralizirati pH ravnotežu kože i pomaže joj u borbi protiv infekcija. Napravite pastu od sode i vode te nanesite na mjesto ugriza, kako bi se ublažilo crvenilo, svrbež i peckanje.

 

ugriz komarca ubod komarca smanjiti svrbež kod uboda insekata

Još vijesti