Lik Veronice Lodge u seriji Riverdale

Možda vam je to netko nekad usred svađe rekao da ste „razmaženo derište“, ali ste se naravno naljutili i prekinuli svaki kontakt s takvom osobom.

Naravno, ne ćete se dati vrijeđati, ali tu i tamo dobro se pogledati u ogledalo i porazmisliti „jesam li stvarno takva?“.

Ako ste imali sreće da živite u okolini koja vas je razmazila i prepustila da sve bude u skladu s vašim hirovima, blago vama.

A evo i nekoliko uobičajenih znakova po kojima će vas i drugi odmah prepoznati i reći isto: da ste razmažena princeza.

1. Kad vam netko kaže „ne“ vi započinjete s dramom

U vašoj su vas kući naučili da sve mora biti onako kako vi kažete. U vanjskom svijetu ne vrijede ista pravila pa se osjećate ugroženo ako netko odbije vaše ideje i prijedloge. Nesvjesno pokušavate primijeniti taktike koje pale kod roditelja, ali žao nam je – bacanje na pod i histerično plakanje neće nikoga natjerati da popusti u svojim stavovima.

2. Ne sjećate se kad ste roditeljima zadnji put rekle „hvala“

Možda vam nije jasno zašto biste trebali roditeljima biti zahvalni, jer ste naučile da oni služe kao kakvi podanici. No nedostatak zahvalnosti ide ruku pod ruku s razmaženim ponašanjem. Možda vjerujete da vam vaši roditelji uvijek nešto duguju i zahtijevate da vam ispune svaku želju. Vjerojatno ne cijenite njihov trud i muku koju oni daju da bi vam osigurali sve što želite.

3. Izbjegavate svoje obveze

Zašto bi pomogle u spremanju večere ili čišćenju dnevnog boravka, kad ima netko drugi tko će to napraviti. Zanemarivanje odgovornosti je jedan od znakova razmaženosti. Ne samo da se to manifestira na sudjelovanje u kućanskim poslovima, već i na druge školske ili izvanškolske aktivnosti. Jednostavno, to nije realnost i život tako ne funkcionira, a vi ćete se prije ili kasnije naći u svijetu odraslih gdje neće biti roditelja i gdje ćete npr. morati pokupiti prljave čarape za sobom i oprati suđe, jer se takve stvari nikako neće same od sebe riješiti.

4. Prelako odustajete

Kad ispred sebe imate teške zadatke, najčešće dižete ruke od njih. Takvo je ponašanje uvjetovano kroz djetinjstvo u kojem ste bile naučene da sve dobivate od drugih i da pri susretu sa svakim većim problemom trčite mami, tati, braći ili već nekoj trećoj osobi od povjerenja, koja bi umjesto vas sve rješavala. Tako jednostavno niste stekli vještine svladavanja prepreka i nošenja sa stresnijim situacijama.

5. Ne morate štedjeti novac

Sve ono što imate, ujedno odmah i potrošite, jer znate da će vam vaši bankomati (roditelji) isporučiti iznose koje trebate i kad god da ih zatrebate. Ako niste nikad ništa zaradile i ako od iznosa kojim trenutno raspolažete, nikad ništa ne uštedite, znači da vrlo vjerojatno ne znate niti planirati niti imate neke samokontrole i samoograničenja.

6. Ne znate komunicirati sa starijim ljudima

Generalno ne razumijete starije ljude i sve ih nazivate „dosadnim boomerima“. Kad vaši roditelji imaju neke prijatelje u kući, nemate pojma o čemu biste s njima pričale. Međugeneracijski odnosi uvijek su izazov. Vrlo vjerojatno su vas roditelji uvijek tetošili i niste nikad morali puno previše komunicirati s nepoznatim starijim ljudima, osim možda profesora u školi. No, druženje i komunikacija s odraslima je nešto što morate vježbati, jer kad stvarno zakoračite u svijet samostalnosti, ne ćete živjeti samo u društvu svojih vršnjaka.

7. Veliki ste materijalist

Materijalizam karakterizira uvjerenje da se sreća nalazi u materijalnim stvarima. Stoga i vi imate neumjerenu želju za stjecanjem svega materijalnog. Ako vam nikad nije dosta, ako uvijek želite najskuplje odjevne predmete iz najnovijih modnih kolekcija i ako stalno kukate, jer vam roditelji nisu mogli priuštiti najnoviji mobitel, vrlo vjerojatno ste razmaženi. U životu postoje i veći problemi od toga ako nemate najnoviji telefon.

8. Rijetko nudite pomoć drugima

Ako vidite da se netko pati i bori, rijetko ćete stati i pružiti mu ruku. Ne govorimo tu nužno o ljudima s ulice koje ne poznajete, nego i o ljudima u vašoj blizini, poput npr školskih prijatelja. Niste naučeni biti zahvalni za ono što imate pa sukladno time, ne možete niti davati. Pretjerano ste koncentrirani na svoje sebične potrebe pa se nemate vremena staviti u tuđu kožu.

 

znakovi da ste razmaženi razmažena tinejdžerica ponašanja razmaženih ljudi kako prepoznati razmažene razmažena princeza razmaženo derište

Još vijesti