Zagrljaj

Kada postaneš emocionalno zrela, onda ćeš bolje znati i komunicirati u vezi s dečkom pa će ti samim time i veza biti uspješnija. Ovo nije vještina koju je lako usvojiti, ali nije ni neizvedivo.

Emocionalna zrelost je razumijevanje i reguliranje vlastitih emocija. To znači da znaš razumjeti svoje emocije, da ih znaš komunicirati, ali i da možeš razumjeti tuđe emocije. Neki vrlo rano postanu emocionalno zreli, a drugima trebaju godine da usvoje ovu vrstu zrelosti. Kada je osoba emocionalno zrela, imat će i uspješnije odnose s drugima, bilo da se radi o vezi ili o prijateljstvu. Što je netko više zreliji na ovaj način, to će biti i bolji partner u vezi. Evo koji su to znakovi koji pokazuju da je netko emocionalno zrela osoba.

1.Zna slušati
Kada netko priča, zna kako slušati. Bez upadanja u riječ, bez da odluta u mislima ili da se pravi da sluša. Stvarno čuje što osoba govori i pamti informacije te sudjeluje u razgovoru bez da uvijek okreće razgovor na sebe. To su one osobe koje će i zapamtiti sitne detalje koje im usput kažeš.

2.Zna pronaći ravnoteži između stavljanja svojih potreba na prvo mjesto i stavljanja drugih na prvo mjesto
Jednako kako nije dobro stalno stavljati druge na prvo mjesto, nije dobro ni uvijek sebe stavljati na prvo mjesto jer ćeš ispasti sebična i puna sebe. Treba znati pronaći ravnotežu. Postoje situacije kada trebaš sebe stavljati na prvo mjesto i misliti prvo na sebe, a onda na ostale. Isto tako, postoje i situacije kada bi se trebala prilagoditi i staviti druge na prvo mjesto.

Sheldon Cooper Razlikujemo 4 vrste inteligencije: Evo zašto IQ nije najvažniji i zašto moramo raditi na razvoju ostale tri

3.Pazi što govori jer zna da riječi imaju veliku moć
Pogotovo ružne riječi ili uvrede. Netko tko je emocionalno zrela osoba, zna da čak ni u svađi nije okej nekoga izvrijeđati ili mu reći nešto ružno samo zato jer si sada bijesna i mogla bi reći svašta. Ta je osoba svjesna toga da riječi imaju veliku moć i razmisli prije nego nešto kaže.

4.Rasprave ne pretvara u velike svađe
Kada se i dogodi rasprava, s obzirom da netko tko je emocionalno zreo zna obuzdati osjećaje, slušati druge i pokušava razumjeti tuđe emocije – rasprave se neće pretvarati u velike drame i svađe. Svi se nekada porječkaju, ali emocionalno zrele osobe znaju razgovorom riješiti problem prije nego eskalira.

5.Osjeća se loše kada povrijedi drugu osobu
Ima empatiju. Suosjeća s drugima. I kada se dogodi nešto loše i kada se dogodi nešto dobro. Kada povrijedi nekoga, bilo namjerno ili slučajno, osjeća se loše jer zna da je napravila nešto pogrešno i loše.

6.Preuzima odgovornost za svoja djela i riječi
Emocionalno zrela osoba će uvijek stajati iza svojih djela i riječi. Neće imati opravdanja, izlike ili ulaziti u rasprave oko toga. Pokušava uvijek reći ili napraviti ono što misli da je u redu i stoji iza toga. Neće se praviti da nije nešto rekla ili napravila, kao ni svaljivati krivnju na druge.

Par u snijegu Kako znati je li netko dovoljno emocionalno zreo za vezu? Ovih 10 ponašanja će ti otkriti

7.Zna da ne zna baš sve
Zrele su osobe svjesne toga da nitko nije sveznajuća osoba pa tako nisu ni oni. Znaju da ne znaju baš sve i nije im problem to i priznati, kao ni tražiti pomoć. To je jedan od najvećih znakova zrelosti: sposobnost da tražimo pomoć. To nije sramota, kao što neki možda misle.

emocionalna zrelost znakovi osjećaji jesi li emocionalno zrela za vezu razumijevanje osjećaja

Još vijesti