Intervju za posao

I dok se jedan dio vaših vršnjaka preznojava oko državne mature i upisa na fakultet, vi ste sigurni oko toga da ne želite dalje, već da ćete tražiti posao.

Kako vam je izlazak na tržište rada jedna nova situacija u kojoj ste se sada prvi puta našli – donosimo vam par savjeta s kojim ćete definitivno lakše pronaći posao.

1. Promislite o svojim znanjima i vještinama

Završetkom svoje srednje škole stekli ste određeno zvanje. No, možda ste izvan nje stekli još neka znanja. Jeste li možda pohađali školu stranih jezika, imate li možda kakve tehničke ili organizacijske vještine, jeste li možda postali ekspert za određeno područje kroz hobi kojim se bavite? Sve su to neki detalji koji bi vas na razgovoru za posao mogli istaknuti u odnosu na druge kandidate.

2. Istražite što više informacija o svojoj karijeri

Zasigurno imate neke želje gdje biste se željeli zaposliti. Istražite potencijalne poslodavce u svojoj okolici, saznajte koje vještine i kvalifikacije potrebne za te poslove traže. Možda ćete zbog izgradnje karijere i zaposlenja morati mijenjati mjesto stanovanja pa svakako provjerite da li možda stanodavac nudi smještaj ili ako ćete se morati sami za to pobrinuti, kako se primjerice kreću cijene najma stanova, čisto da znate bi li vam ponuđena plaća mogla pokriti osnovne troškove života i stanovanja negdje drugdje.

3. Steknite dodatne vještine

Kako ste novi na tržištu rada i kako ste bez iskustva, za većinu poslodavaca to je kategorija zaposlenika koju i ne bi baš najradije zaposlili. Stoga ako baš ne dobijete posao u prvih par dana ili tjedana kako ste zamislili, nemojte odmah očajavati, već razmislite da li vam eventualno nedostaje određenih vještina za posao koji vas zanima. Razmislite o mogućnosti pohađanja dodatnih tečajeva, edukacija, radionica, a možete sudjelovati u volonterskim aktivnostima koje kasnije također možete navesti u životopis.

4. Napravite dobar i iskren životopis

Napravite životopis koji ističe vaše obrazovanje, vještine i relevantno iskustvo. Na internetu možete pronaći različite obrasce životopisa zahvaljujući kojima ne ćete morati razmišljati o nekim banalnim stvarima poput toga koji font slova ili prored odabrati. Bitno je da ste u životopisu iskreni, ne možete napisati da imate iskustvo ako ga nemate i nemojte lagati da posjedujete neka znanja, da se ne biste doveli u situaciju da vas poslodavac zaposli, očekujući neke stvari o kojima vi zapravo nemate pojma.

Ozbiljna djevojka Kad sastavljaš prvi životopis: 6 stvari o kojima baš NIKADA ne bi trebala lagati na njemu

5. Šaljite otvorene molbe i raspitajte se

Čak i ako poslodavac trenutačno ne traži radnu snagu i nema nikakvu otvorenu poziciju, slobodno mu pošaljete otvorenu zamolbu za posao i pokažete inicijativu. Pošaljete mu životopis i u zamolbi navedete zašto ste zainteresirani za određeni posao. Isto tako, raspitajte se kod svojih bivših profesora, članova obitelji, prijatelja ili poznanika, možda će vas moći uputiti ili vam preporučiti kojeg poslodavca na temelju osobnih iskustava.

6. Pretražujte oglase za posao

Na internetu postoje razne internetske stranice za zapošljavanje. Napravite profil na njima kako biste se mogli automatski prijavljivati na one poslove, koji vam odgovaraju. Također, za traženje posla možete iskoristiti i društvene mreže.

7. Pripremite se za razgovor za posao

Ako vas poslodavac pozove za razgovor, nemojte ništa prepustiti slučaju. Istražite tvrtku, razmislite o pitanjima koje bi mogao poslodavac postaviti i vježbajte svoje odgovore kako biste taj dan ostavili najbolji mogući dojam. Razmislite što ćete reći ako vas pita koju plaću tražite, jeste li timski igrač ili bolje funkcionirate kad radite sami, zašto želite raditi kod njega, što očekujete od posla i slično. 

8. Budite uporni

Ponekad je potrebno vrijeme da se pronađe pravi posao. Pronalaženje posla, pogotovo dok ste bez radnog iskustva, spada u pravu vrstu izazova koji su svi jednom preživjeli. Bitno je da budete uporni i da ne odustanete. Ako se ne sviđate određenom poslodavcu, nemojte da vam to ubije samopouzdanje. Već će se naći netko drugi tko će prepoznati vaše kvalitete i sposobnosti.

 

 

 

 

kako lakše pronaći posao kako pronaći posao dok nemaš radnog iskustva savjeti za pronalaženje posla nakon srednje kako pronaći posao nakon srednje

Još vijesti