Kalkulator i matematika

Učenje matematike nije baš isto kao i učenje ostalih predmeta. Gradivo je totalno drugačije, cijeli sistem kako izgleda predmet i što se uči je totalno drugačije i zato ti trebaju i neke malo drugačije metode učenja.

Matematika…muka naša. Blago onima koji nikada nisu imali problema s njom. Većina se baš s tim ne može pohvaliti. Matematika je mnogim učenicima bauk i nešto najteže u školi. Ne može se naštrebati tako lako kao biologija ili hrvatski, već ju jednostavno moraš skužiti. Nema druge. Baš zato što je toliko drugačija od ostalih predmeta, ne možeš ju niti učiti kao ostale predmete. Istim sistemom učenja, a pogotovo štrebanjem u zadnji tren, ovdje nećeš postići baš ništa. Pa kako zapravo učiti matematiku? Donosimo ti 7 glavnih savjeta koji će ti pomoći kod učenja ovog predmeta.

1.Slušaj na satu i zapisuj
Nemoj na satovima matematike zujati ili misliti kako ćeš prepisati kasnije sve od nekoga. Na ovom satu možeš itekako imati koristi ako ćeš slušati i zapisivati sve dok profa govori i objašnjava. Čak i da ne objasni stvari koje će biti baš na testu, objasnit će druge postupke koji ti mogu pomoći kasnije shvatiti i ono što možda nije rekla. Puno će ti stvari biti jasnije ako ćeš slušati objašnjenja koja daje profesorica, a ne pokušati sama sve shvatiti.

2.Kada ti nešto nije jasno – pitaj
Možeš se truditi shvatiti, ali nekada nešto jednostavno ne možemo razumjeti. Umjesto da šutiš, tada bi trebala dignuti ruku i tražiti profu da ti objasni. Svaki bi profesor to trebao napraviti jer mu je to u opisu posla. Nema glupog pitanja, što god da ne kužiš, pitaj. Ako ćeš šutjeti, vrlo ćeš se brzo pogubiti u svemu tome. Osim toga, slušaj i kada netko drugi iz razreda nešto ne razumije. Prati sva objašnjenja koja daje profa. Kasnije ti mogu dobro doći.

Trik za učenje Viralni trik kako zapamtiti više informacija dok učiš - širi se društvenim mrežama i stvarno radi

3.Vježbaj svaki dan
Čak i ako nema testa ili odgovaranja još neko vrijeme. Nemoj zapustiti matematiku. Svaki dan uzmi barem 10-20 minuta da malo vježbaš zadatke koje ste učili. Puno ćeš imati više koristi od toga nego da dan prije testa vježbaš 3 sata. Na ovom se predmetu mora raditi pomalo jer se odjednom nakupi jako puno gradiva i ako nisi dobro pohvatala osnove, bit ćeš u problemu.

4.Prije nego kreneš vježbati ili pisati zadaću, pogledaj bilješke s nastave
Vjerojatno ti je već ishlapio iz glave barem dio stvari o kojima ste pričali na nastavi. Prije nego počneš vježbati ili pisati zadaću, prođi po svojim bilješkama s nastave i prisjeti se što ste radili i kako ste to radili. Bit ćeš puno brža sa zadaćom na ovaj način.

5.Ako riješiš krivo zadatak, odi ispočetka
Riješila si krivo i tvoje se rješenje ne podudara s rješenjem koje treba biti? Nema druge nego krenuti ispočetka. Negdje si zeznula i ne možeš odmah točno znati gdje. Ako znaš – super, ali ako nisi sigurna, obriši sve, pogledaj taj dio gradiva u knjizi ili svojim bilješkama i kreni opet. Ignorirati rješenje koje nije ispalo točno je kao da nisi ništa ni napravila.

6.Vježbaj, vježbaj, vježbaj
Učenje matematike podrazumijeva vježbanje. Tu nema štrebanja niti čitanja. Jedino ćeš naučiti nešto i dobro zapamtiti je tako da rješavaš zadatke i vježbaš. Obavezno rješavaj zadaću jer će ti to pomoći da se pripremiš za test. Drugačije s ovim predmetom ne ide. Ako ti nešto nije jasno, vježbaj i na zadacima koji nisu za zadaću. Što više vježbe dok se ne ispraksaš i shvatiš.

Matematički zadatak Krava misterij: Matematički zadatak koji se čini lagan, ali ljudi ga ne znaju riješiti

7.Napravi na posebnom papiru listu formula koje ste učili – i objasni koja je za što
Lakše ćeš se snaći ako imaš sve formule na jednom mjestu. Ipak, samo popisane formule neće biti dovoljno, već se preporučuje i da kod svake napišeš za što je, i to svojim riječima. Poanta toga je da ti bolje shvatiš, a u tome će ti pomoći ako si objasniš svojim riječima. Olakšat će ti vježbanje, a onda i shvaćanje gradiva koje učiš.

matematika učenje matematike savjeti kako učiti matematiku kako shvatiti matematiku Škola

Još vijesti