Mean Girls

Sada ste u srednjoj, a možda ste i maturant pa jedva čekate da završite školu i uđete u svijet odraslih; bilo da se planirate zaposliti ili krenuti na fakultet u neki drugi grad.

Iako vam to možda tako sada ne djeluje, ali vjerujte da će vam nedostajati neke male stvari u srednjoj školi koje danas uzimate zdravo za gotovo, a jednom nakon što izađete iz škole – sve će se promijeniti i vi ćete reći „kako je bilo dobro u srednjoj“.

1. Pretvaranje da ste bolesni kako biste izbjegli školu

I dok se u srednjoj čak i veselite kakvoj virozi ili se pravite da ste bolesni kako biste izbjegli testove, kasnije vam to neće biti baš isplativo. I dok u srednjoj odete kod doktora i sve rješavate ispričnicom, na fakultetu to jednostavno ne prolazi. Kod velike većine profesora imate maksimalna tri dopuštena izostanka i nikome se ne možete ispričati da ste bili bolesni pa niste mogli na ispit. Jednostavno gubite potpis iz kolegija, ispitni rok, a možda čak i godinu. Ako se pak zaposlite i završite na bolovanju, računajte na smanjenu plaću pa i na mogući otkaz, jer kojem poslodavcu trebaju boležljivi i nepouzdani radnici. Dobrodošli u svijet odraslih!

2. Terenska nastava i izleti

Zasigurno jedna od najboljih sjećanja koja ćete ponijeti iz svoje srednje škole, odnosit će se upravo na školske izlete i maturalac. Možda ste u srednjoj barem jednom godišnje posjećivali kazališta i muzeje, možda vam je to nekad išlo i na živce, ali na fakultetu toga neće biti. Vrlo vjerojatno se ne ćete sjetiti da samoinicijativno primjerice odete u kazalište (čast izuzecima), a s kolegama s faksa ili posla ne ćete se moći zbližiti na zajedničkim putovanjima, kao što ste se mogli s frendovima iz srednje. 

3. Profesori

I dok su vas u srednjoj profesori poznavali imenom i prezimenom, na fakultetu, zbog puno većeg broja studenata, velika većina njih vas neće pamtiti dulje od pet minuta, nakon što su vam udijelili potpis iz kolegija u index. S time da vam profesori u srednjoj „serviraju“ gradivo na pladnju, dok vas oni na fakultetu u velikoj većini slučajeva ostave da se sami snalazite s literaturom. Ako pak krenete iz srednje direktno na tržište rada, možda ćete očekivati od svojeg poslodavca ili kolega da vam objasne sve detalje kako biste se čim bolje snašli na radnom mjestu, baš kao što bi to učinili i vaši profesori da vam objasne gradivo. No, činjenica je da ćete u velikoj većini slučajeva biti prepušteni sami sebi.

4. Ludiranje po hodnicima

Ima li boljeg u školi od zvuka školskog zvona koji znači kraj nastave i priliku da izađete van, vidite se sa prijateljima i „izdivljate“. Na fakultetu nema zvona. Jednostavno, ako vam se ne sluša predavanje, pokupite se iz predavaonice i izađete van. No, nitko se na hodnicima fakulteta ne ponaša kao na hodnicima srednje škole. Ako se pak negdje zaposlite, u 8 radnih sati koje provedete na poslu, dobit ćete uglavnom pola sata prava na pauzu i tih pola sata neće nikad biti tako zabavni kao što je bilo onih 15 minuta velikog odmora. 

5. Praznici

Bilo da krenete na fakultet, bilo da krenete raditi – možete zaboraviti na 2 mjeseca praznika tijekom ljeta ili dva tjedna preko zime ili tijekom proljeća. Ako krenete na fakultet, u vrijeme praznika ćete najvjerojatnije učiti ili ćete pak pokušati podebljati svoj studentski budžet nekim poslovima. Ako se pak zaposlite, imate na raspolaganju godišnje oko kojih 20-ak dana godišnjeg i to možda ne uvijek kako biste vi željeli, nego ćete se morati uskladiti s drugim kolegama i naravno – poslodavcem.

6.Bezbrižnost

I dok ste u srednjoj još uvijek pod zaštitom roditelja, nakon što postanete punoljetni, odnosno - odlaskom na fakultet ili zapošljavanjem, preuzimate brigu sami za sebe i postajete sami odgovorni za svoje postupke. Ne možete nikoga kriviti, ne možete se izvlačiti na mamu ili tatu. Za sve ono što vam se događa ili pak ne događa: zaslužni ste sami. 

stvari koje će vam nedostajati nakon srednje što fali nakon srednje što nedostaje nakon srednje bez čega je teško nakon srednje

Još vijesti