Studentice

Kroz obrazovni sustav svi smo se prije ili kasnije sreli sa zadatkom izrade prezentacije u PowerPointu.

I s obzirom na to koliko smo prezentacija napravili, uvjereni smo da je to nešto što znamo raditi vrlo dobro.

Činjenica je da nikome nije problem otvoriti PowerPoint, nabacati hrpu teksta kroz slajdove, uz dodatak pokoje smislene (ili nesmislene) fotke.

Ok, možda će ti kroz srednju neki profesori progledati kroz prste i reći ti da je to ok, ali dođeš li na fakultet ili sretneš li se jednog dana na radnome mjestu sa zadatkom da negdje nekome nešto moraš prezentirati, nemoj se iznenaditi ako ti ono što si prakticirala u srednjoj, zapravo ispadne totalni „fail“.

Podsjetimo se stoga zajedno kako se moraš pripremiti i na što sve moraš obratiti pažnju kako bi napravila stvarno dobru prezentaciju. 

1. Duljina trajanja prezentacije

Ovisno o opsežnosti teme, ali prezentacije u srednjoj školi ne bi trebale biti dulje od 15 minuta. Dakle, na uvodu se možeš zadržati kojih 2 minute, zatim slijedi razrada glavnog dijela koji može potrajati i do 10 minuta i na zaključak ode kojih 2 do 3 minute. To je taman da tvojim kolegama u razredu ne padne koncentracija i da ostanu fokusirani na onome o čemu ti pričaš.

2. Tekst u prezentaciji nije blesimetar

U prezentaciji ne bi trebali biti cijeli odlomci tekstova koje ćeš ti nonšalantno čitati, kao da ti je publika nepismena. Stvarno je živa dosada gledati nekog kako čita sve ono što je već napisano na slajdu. U slajdu može biti par natuknica ili ključnih riječi koji će ti pomoći da se snađeš. Bitna je komunikacija s publikom, jer prilikom izlaganja moraš gledati u njih, a ne isključivo u šalabahter koji si pripremila. To su sitni detalji koji čine razliku između dobrog i lošeg predavača. 

3. Odabir vrste i veličine fonta

Iako su mogućnosti odabira fonta stvarno različite, pokušaj odabrati neki klasični. Naime, odabirom pojedinog fonta, koji nam se čini fora, možemo se dovesti do toga da tekstualni dio bude teško čitljiv za publiku. Može ti se dogoditi da taj font nije niti instaliran na računalu koje imate u školi pa će PowerPoint font zamijeniti nečim nasumičnim. Fontovi poput Vedrane, Calibri ili Helvetice, sasvim su siguran izbor. Neka veličina fonta bude barem 20. Nemoj da font bude premali, jer želiš da i kolege iz zadnjih redova vide što si napisala.

4. Oprez s odabirom boja za tekst i pozadinu

Crna slova na bijeloj podlozi najlakše se čitaju, no ako želite nešto drugačije, možete kombinirati tamnu pozadinu, ali opet svjetle boje teksta. Jednostavno slijedite pravilo komplementarnih boja i ne biste smjeli pogriješiti. Tekst je teško čitati na pozadinama s uzorkom ili teksturom, a ako ste za pozadinu odabrali neku fotku, provjerite dobro da tekst bude čitljiv na toj slici. Najsigurnije je da jednoj shemi i kombinaciji boja budemo dosljedni tijekom čitave prezentacije.

5. Odabir slika

Slike bi trebale biti sastavni element svake prezentacije, jer prezentacije koje imaju samo tekst, jednostavno su predosadne. Slike nam pomažu da određenu temu lakše približimo publici te da nešto naglasimo ili nadopunimo.

6. Vizualizacija podataka

Ako prezentacija sadrži mnoštvo podataka, možda bi bilo dobro da koristiš vizualne elemente umjesto samog teksta. PowerPoint nudi široku paletu grafikona kojima će tebi biti lakše prezentirati podatke, a ujedno će ih i tvojoj publici biti lakše upamtiti.

7. Umjereno s animacijama

Neke dijelove prezentacije želimo naglasiti i naravno da ćemo posegnuti za animacijama, no ako je prezentacija preplavljena s mnoštvo kompliciranih animacija, to može postati iritantno. Zapitaj se stoga radije da li možda tvoja animacija odgađa neki ključan trenutak u prezentaciji, a bez neke stvarne potrebe. Cilj je komuniciranje i prenošenje znanja i informacija publici, a ne dobivanje Oscara za specijalne efekte.

8. Uvježbavanje prezentacije

Bilo bi dobro da prije nego što prezentiraš u razredu, probaš to isto učiniti kod kuće. Ako imaš publiku koja te je voljna slušati (roditelje, braću i sl)-super ili jednostavno vježbaj sama u svojoj sobi, jer će to svakako povećati tvoje samopouzdanje. Na taj način ćeš usavršiti svoje prezentacijske vještine i spriječiti da ti se dogode neke greške (poput predugog izlaganja ili toga da ono što govoriš, ne prati sadržaj slajdova na prezentaciji).

kako napraviti dobru prezentaciju dobra prezentacija u Powerpointu savjeti za izradu prezentacije prezentacija za školu duljina trajanja prezentacije odabir fonta za prezentaciju

Još vijesti