Djevojka s mačkom

Djetinjstvo se ponekad može činiti kao daleka prošlost, no stvari koje ste doživjeli kao dijete, a kojih se možda danas niti ne sjećate, oblikovale su vas kao osobe.

Ako ste u prošlosti doživjeli neku vrstu odbijanja ili ignoriranja, počet ćete negdje na dubokoj razini početi vjerovati da niste vrijedni ljubavi. Posebno je loše ako ste to odbijanje doživjeli od svojih roditelja, koji za vas u tom trenutku predstavljaju najvažnije osobe u životu. Možda su bili prezauzeti i odsutni, možda i kasnije kad god vam je trebala pomoć ili utjeha – oni nikad nisu bili tu u pravom smislu riječi.

Možda toga niste nisi svjesni, ali evo nekoliko suptilnih znakova da je odbacivanje u djetinjstvu utjecalo na vas kao na odraslu osobu.

1. Ne vjerujete svojim roditeljima

Ako kao dijete niste dobivali dovoljno ljubavi i pažnje, ako ste bili ignorirani, vrlo vjerojatno ni danas ne vjerujete svojim roditeljima. Oni su vam naime od samog početka pokazali da nisu pouzdane osobe pa ako imate problem, zasigurno to ne ćete povjeriti njima.

 

2. Niska razina samopouzdanja

Možda imate problem s niskom razinom samopouzdanja i samopoštovanja ili tražite ljubav i odobravanje na nekim krivim mjestima. Možda ste se kao dijete cijelo vrijeme trudili da vas vaši roditelji primijete na pozitivan način pa ćete isto tako sada, u odrasloj dobi, imati sklonosti ugađati drugima, kako bi vas voljeli.

3. Ne vjerujete da zaslužujete ljubav

Ako bi vas netko trebao voljeti, onda su to svakako roditelji. Oni bi trebali biti ti koji vas bezuvjetno prihvaćaju od samog početka. Ako ne dobijete ljubav i prihvaćanje kao dijete, nije neuobičajeno kako i sami smatrate da ne zaslužujete ljubav. Na žalost se ne vidite kao vrijednima, pametnima niti sposobnima pa negdje duboko u vama skriveno je uvjerenje kako ne zaslužujete ljubav.

4. Zatvoreni ste

Kako ste rano naučili da za vaše probleme nitko nema sluha i kako se jednostavno morate pobrinuti sami za sebe, jednog dana kad odrastete – ne ćete olako dijeliti s drugima informacije o sebi, čak niti bliskim osobama u vašem životu. Možda jednostavno smatrate da nikom nije stalo do vas i da nikog nije briga.

 

5. Nikad ni sa čime niste zadovoljni

Djeca koja su u djetinjstvu bila odbačena, imaju kasnije u životu potrebu imati najbolje ocjene u školi ili na fakultetu, dobiti najbolje unaprjeđenje na poslu ili ostvarivati ciljeve u raznim životnim aspektima. No, najčešće im to iscrpljivanje i postignuti rezultati ne donose osjećaj sreće, ponosa ni zadovoljstva. Jednostavno im nikad ništa nije dovoljno dobro.

6. Bojite se osuda

Mnoga djeca koje su doživjeli roditeljsko odbijanje i odbacivanje, postaju perfekcionisti. Duboko u sebi boje se kritika i osuda svojih roditelja pa se boje i najmanjih pogreška.

 

 

biti odbačena u djetinjstvu nedostatak roditeljske ljubavi posljedice lošeg djetinjstva

Još vijesti