Prijateljice

I dok je možda u SAD-u ili drugim zapadnim zemljama sasvim normalno otići kod psihologa i tamo podijeliti probleme koji nas tište, u našem je slučaju to malo drugačije.

Sve ono što na muči – sve tajne i nevolje, obično podijelimo s prijateljicama ili prijateljima koji se onda pretvaraju u naše privatne psihoterapeute kod kojih „liječimo dušu“. A kome ćemo se drugome otvoriti i od koga ćemo potražiti savjete, ako ne od njih?

Čak i ako ste sretnica, koja je okružena s pravim prijateljima i iskrenim osobama, koji joj stvarno žele sve najbolje i pomoći savjetima, postoje ipak određeni scenariji i situacije kada ne možete poslušati njihove savjete (ma koliko se dobronamjernima činili).

Pogledajmo zašto je ponekad ipak bolje ne postupati u skladu sa savjetima prijatelja.

1. Ona ili on nemaju diplomu iz psihologije

Ako vas muči neki ozbiljan problem, onda vam prijatelj ili prijateljica ne mogu dati konkretan savjet kako da se izvučete iz toga. Jednostavno, on ili ona nemaju dovoljno znanja za posavjetovati vas npr. vezano uz vaše probleme s mentalnim zdravljem ili depresivnim i anksioznim stanjima kroz koje prolazite.

2. Nisu u potpunosti upućeni u situaciju

Možda vi mislite da ste im ispričali sve okolnosti situacije u kojoj se nalazite. No, možda ste baš izostavili ključan detalj zbog kojeg vaša prijateljica nije do kraja informirana. Stoga njezin savjet, ma koliko bio dobronamjeran, ne može biti dugoročno koristan. Da biste nekome uistinu pomogli, morate biti upućeni do kraja u činjenice.

Lažno prijateljstvo Znakovi da se ti i tvoja frendica zapravo mrzite: To što vi imate nije prijateljstvo

3. Savjeti se temelje na njihovim iskustvima

Možda vaša prijateljica baš ima loša iskustva s nečim bezazlenim ili dobra iskustva s nečim što je opasno. Tako vas može savjetovati da budete oprezni i ne okušate se u nečem što biste možda trebale i što bi doprinijelo vašem osobnom razvoju ili bi vam baš mogla dati poticaja da napravite kakvu „glupost“, jer je ona prošla s time dobro. Percepcija stvarnosti vaše prijateljice može biti iskrivljena. Vi najbolje znate vlastitu situaciju i svoje mogućnost pa bi bilo najbolje da upregnete moždane vijuge i smislite način za rješavanje problema, a ne da bespogovorno slijedite nečiji savjet.

4. Problem subjektivnosti i pristranosti

Požalili ste se prijateljici na profesoricu u školi, na dečka s kojim ste u vezi ili na neku curu s kojom ste se „zakačile“. Naravno da je ona subjektivna i da će stati na vašu stranu i podržati vas, čak i ako ste potpunosti u krivu. Možda baš vaš dečko nije ništa kriv i možda krivica u sukobu leži baš u vama, ali vaša prijateljica, umjesto da vas prekori, baš zato što vas voli – dat će vam savjet u kojem će vas podržati u onome što radite, mada biste baš vi trebali biti ti koji biste trebali promijeniti svoje ponašanje.

5. Možda su nesvjesno ljubomorni na vas

S ljudima možemo biti u super odnosima. No isto tako, nikad ne znamo jesu li oni koji nas okružuju i kojima povjeravamo svoju intimu, do kraja iskreni. Možda pored sebe imate prijateljicu koja je ljubomorna na vas, možda joj je krivo zato što npr. imate bolji uspjeh u školi, sreće u ljubavi ili je ljubomorna na vaš stil odijevanja. U situaciji dok ste ranjivi i od nje tražite savjet, možda će zbog te male ljubomore koje osjeća, namjerno dati savjet kojim će vam zagorčati život.

6. Možda ni sami ne bi napravili ono što vam savjetuju

Ako vas uvjeravaju u nešto za što treba imati puno hrabrosti i volje, pitajte ih samo bi li se usudili tako nešto izvesti da su na vašem mjestu. Ljudi su nekad skloni savjetovati druge onim stvarima koje se sami nikad ne bi usudili.

 

 

kada ne slušati prijatelje kada ne poslušati savjete prijatelja zašto se slušati savjete prijatelja prijateljski savjeti pitati prijatelja za savjet

Još vijesti