Tessa Hardin

Toksična veza je ona koja je štetna po vaše emocionalno/mentalno i fizičko zdravlje. Riječ je o obrascu ponašanja u kojoj jedna osoba koristi manipulacije kako bi uspostavila kontrolu nad drugom.

No vama ne trebaju ove definicije, kad ste već sve to puno puta iskusili na vlastitoj koži. Nažalost ste bili u toksičnim vezama i vidjeli kako je to biti s nekim tko unosi toliko negativnosti i poteškoća u život.

Možda se pitate zašto se vama jednom ne može posrećiti. Zašto stalno birate takve pogrešne osobe i koji je razlog da ne možete pronaći normalnu zdravu vezu kao i svi ostali?

Pa provjerimo koje su to vrste ponašanja kojima privlačite toksične osobe u život.

1. Nemate samopouzdanja

Jeste li kritični prema sebi? Ponižavate li se i omalovažavate? Kad netko ne vjeruje u sebe, kad ne vidi koliko vrijedi, onda vrlo lako postane žrtva zlobnih ljudi. Toksične osobe znaju kako iskoristiti vašu nesigurnost. Vaš govor tijela, poput pognute glave, tihog govora ili rumenih obraza, djeluju kao magnet za narcise. Kad uđete u takvu vezu, vaš vas partner može početi vrijeđati, nabijajući vam na nos sve vaše nesigurnosti. U jednom trenutku čak ćete početi vjerovati u sve ono loše o sebi što ste čuli. Ako želite da vas drugi vole i poštuju, onda morate voljeti i poštovati sebe sami.

Ross i Rachel, Nate i Maddy Omiljeni parovi iz popularnih serija čije su veze ekstra toksične: Oni nikome ne bi trebali biti uzor

2. Suosjećajni ste

Pomažete nepoznatim ljudima, spašavate napuštene mačke i pse ili negdje volontirate. Osjećate empatiju prema svakom živom biću koje diše, a to nažalost uključuje i otrovne ljude. Vaše suosjećanje je poput magneta za njih. Znaju kako vas mogu natjerati da ih sažalijevate, zaigraju na kartu žrtve i na taj način mogu lako manipulirati vama. Nitko ne traži da postanete nešto što niste, ali ne morate vjerovati niti svemu što čujete i vidite. Nisu ni svačije namjere iskrene i ne zaslužuju svi suosjećanje.

3. Izbjegavate sukobe

Nije dobro ako netko ima konfliktnu narav, no isto tako nije dobra druga krajnost, a to je da se ne znate zauzeti za sebe. Jeste li među onim ljudima koji radije pregrizu i prešute neke stvari samo kako biste sačuvali prividan mir i kako ne bi došlo do svađe? Toksične osobe znaju da ne znate reći ne i da će pored vas moći raditi štogod požele, bez da ćete se pobuniti. Ako ste primijetili da vas netko iskorištava, trebali biste makar u ogledalu izvježbati reći glasno i jasno „ne“. Bez obzira na sukob ili eskalaciju svađe, ali morate reći ono što vam smeta. Jedino na taj način zadržavate zdravi razum i samopouzdanje.

4. Volite spašavati i popravljati

Ako ste netko tko stalno pokušava riješiti tuđe probleme, bez da vas je to itko tražio ili pitao, imate tendencije privući otrovne ljude. Otrovni ljudi će iskoristiti vašu osobnost i plemenitost, kako bi vas natjerali da riješite i njihove probleme. Možda ste uvjereni kako možete promijeniti zločestog dečka, ali činjenica je da će on samo iscrpiti i promijeniti vas. 

5. Ponavljanje obrasca ponašanja iz djetinjstva

Ako ste odrastali u obitelji u kojoj vaše potrebe za ljubavlju nisu bile zadovoljene, ako ste rasli u okruženju gdje ste umjesto osjećaja sigurnosti i voljenosti dobivali samo hladnoću, kritičnost i nepristupačnost, velike su šanse da ćete odabrati vezu u kojoj će se scenariji ponavljati. Vaša iskustva u djetinjstvu itekako mogu imati utjecaj na vaše veze u odrasloj dobi. Ako ste odrasli u okruženju u kojem vaše emocionalne potrebe nisu bile zadovoljene, nije isključeno da ćete nesvjesno tražiti baš takvog partnera – koji je emocionalno nedostupan ili zlostavljač.

Dečko Osobine dečka koje će stvarati probleme u vezi: 10 ponašanja koja nagovještaju da je on nevolja

 

Toksične veze zašto privlačim toksične veze zašto biram pogrešne osobe nesretna u ljubavi bez samopouzdanja obrasci ponašanja iz djetinjstva i veze

Još vijesti