Ljubljenje

Ljubljenje je oblik komunikacije, ljubljenje je način zbližavanja s partnerom na fizičkoj, emocionalnoj i duhovnoj razini. No, koliko u poljupcu ima strasti, toliko ima i zdravlja.

Od nekih kemikalija koje se otpuštaju u vašem mozgu do nevjerojatnih medicinskih dobrobiti za vaše tijelo. Mogli bismo reći da je ljubljenje jedna od najboljih aktivnosti koje možete imati s dečkom.

Pogledajmo što se sve to događa s vašim tijelom kad se ljubite.

1. Smanjuje se razina stresa

Uslijed užurbanog načina života, svakodnevnih obveza i rokova, naravno da u našem tijelu postoji nakupljenih količina stresa. No, samo jedan poljubac s voljenom osobom može odmah smanjiti razinu stresa u našem organizmu. Prema studiji provedenoj na američkom koledžu Lafayette, razina kortizola (koji još poznajemo kao i hormon stresa), drastično opada već nakon prvog poljupca.

2. Podiže se raspoloženje

Fizički dodir usana s voljenom osobom aktivira mozak. U tijelu se „ispaljuju“ hormoni dopamina i serotonina. Oni su pak poznati još kao i hormoni sreće, uz oksitocin koji je još poznat kao i hormon povezivanja. Zbog toga se i nakon poljupca osjećate dodatno povezani s partnerom i imate osjećaj kao da vas „pere“ euforija.

3. Povećavaju se otkucaji srca kao na kardio-treningu

Ljubljenje može pomoći u sagorijevanju dnevnih kalorija. Poljubac sagorijeva od dvije do tri kalorije, dok strastveno ljubljenje troši između pet i 26 kalorija u minuti. Ako imate uplaćenu članarinu u teretani, nemojte je sad odmah otkazati. No, ako vam se danas baš i ne ide, možete poljubiti svog dečka, bit će to poput mini kardio-treninga za vaše tijelo.

4. Snižava se krvni tlak

Visoki krvni tlak je opasan za zdravlje, jer je povezan sa zdravstvenim problemima poput moždanog udara. Kako seanse ljubljenja ubrzavaju otkucaje srca, znači da se proširuju krvne žile. To znači da više krvi može teći kroz vaše žile, što snižava krvni tlak.

5. I vaše lice vježba

Dok se ljubite, istodobno pomičete 34 mišića na licu. Za definirane crte lica i sjaj kože, ljubljenje bi trebalo ući u vašu skincare rutinu.

 

6. Alergičari postaju otporniji

Ako se borite s alergijama, svakako biste se trebali više ljubiti. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Science Direct, ljubljenje smanjuje alergijske reakcije kože, poput onih povezanih s alergijama na grinje.

7. Jačate imunološki sustav

Za zdrav i snažan imunološki sustav morate se pravilno hraniti, dovoljno spavati i redovito se baviti tjelovježbom. No, imunološki sustav dodatno možete „nabildati“ i ljubljenjem. Naime, već znate kako ljubljenjem razmjenjujete slinu, što pak znači da konzumirate neke nove klice koje međusobno jačaju vaš imunološki sustav. Zvuči pomalo odvratno, ali je dugoročno dobro za organizam.

8. Smanjuje se osjećaj gladi

Justin Lehmiller sa Sveučilišta Harward objasnio je kako ljubljenje oslobađa dopamin, za koji je poznato da potiskuje osjećaj gladi. Pa eto, ako ste na dijeti, koju vam je teško održavati, samo jedan poljubac s partnerom i grešne misli o čokoladi, pizzi, hamburgeru ili čipsu – nestat će u sekundi.

9. Postajete ovisni

Ako vaš dečko nije blizu vas, a vi maštate o ljubljenju, to nije samo zato što ste zaljubljeni u njega, već zato i što ste ovisni. Ljubljenjem se, kao što smo već rekli, luči dopamin koji stvara ovisnost. Što se bolje osjećate prilikom ljubljenja, više dopamina lučite. Dakle, postali ste ovisnik o poljupcima.

 

 

 

ljubljenje dobrobiti ljubljenja na organizam što ljubljenje čini organizmu što ljubljenje čini tijelu ljubljenje i gubitak kalorija ljubljenje i krvni tlak ljubljenje i dopamin ljubljenje i ovisnost

Još vijesti