Slomljeno srce

Budimo iskreni, svaki prekid veze je težak.

Čak i ako ste prekinuli vezu koja je bila loša po vas, ali svakako boli poraz i osjećate kao da ste prošli kroz svojevrsno „emocionalnu amputaciju“, jer ste se upravo razišli s nekim tko je bio važan dio vašeg života.

Prekid veze nešto je što sve boli. Ne mislimo samo o suzama i o onom prvotnom osjećaju usamljenosti i tjeskobe. Iskustvo je to koje vas promijeni kao osobu. Što se to dogodi s vašom osobnošću i načinom promišljanja nakon prekida?

1. Razočarat ćete se u ljubav i postati malo ciničniji

Nakon prekida svi se osjećamo pomalo razočarano. Gorčina zbog gubitka partnera je neizbježna, a svaki pokušaj da se dotična osoba zaboravi nije baš laka ni jednostavna. Možete pobrisati zajedničke objave s društvenih mreža, maknuti njegove poklone iz sobe ili baciti sve sitnice koje vas podsjećaju na tu njega, no on će vam se i dalje vrzmati po glavi. U početnom trenutku bit ćete razočarani, a potencijalno i cinični prema ideji ljubavi, veza i partnerstva. Vaša ciničnost ne mora biti trajna, međutim, kod nekih ljudi prerasta u nešto više i postane trajni način na koji gledaju na ljubavne odnose.

2. Postat će vam teško obavljati svakodnevne zadatke

Nakon prekida se teško koncentrirati na uobičajene dnevne aktivnosti, jer se u vama miješaju osjećaji gubitka, ljutnje i strahova. Zapravo je sasvim normalno da ćete se osjećati pomalo „smušeno“, jer svima treba period oporavka. No, ključno je da to ne traje predugo, npr. mjesecima. Morate si postaviti neki vremenski okvir, nakon kojeg vam više neće biti dopušteno patiti.

3. Postat ćete oprezniji kod odabira partnera

Svako nas loše iskustvo tjera da idući puta budemo oprezniji nego inače. Kako biste se zaštitili od potencijalnih novih ljubavnih razočarenja, prema novim udvaračima bit ćete sumnjičaviji. Neki pak idu do ekstrema pa nakon jednog lošeg iskustva postaju toliko strogi kod kriterija koje bi potencijalni partner trebao ispunjavati, da ih nitko ne može zadovoljiti pa svojim ponašanjem otjeraju sve oko sebe.

4. Promijenit ćete svoj izgled

Za novo poglavlje u životu potreban je novi imidž. Kad se u životu dogode radikalne promjene, onda najčešće pohrlimo u frizerski salon kako bismo promijenile frizuru. Osim kose, možda ćemo htjeti promijeniti stil odijevanja, način šminkanja ili napraviti neke druge preinake, možda poput kakve tetovaže i slično. Kad u ogledalu vidite novu sebe, postat će lakše prekinuti s prošlom ljubavi i prošlim načinom života.

5. Promijenit ćete percepciju sebe

Ovo je ovisno od osobe do osobe; kod nekih će ta percepcija biti bolja, kod nekih gora. Na primjer, ako ste smognuli hrabrosti i prekinuli toksičnu vezu u kojoj vas je partner očigledno maltretirao, možda će se nakon tog iskustva percepcija vas samih promijeniti na bolje, jer ste se odvažili napraviti promjenu koja je bila dobra za vas. No, ako je prekid za vas bio iznenadan ili neočekivan, mogli biste doživjeti drastičan pad samopouzdanja. Možda u prvom trenutku prekida niti ne ćete više znati tko ste bez te osobe (ako ste bili u dugoj vezi).

6. Znat ćete točno što želite ili ne želite

Kroz propalu vezu shvatit ćete što nikako nije za vas i kakve tipove osoba morate zaobilaziti u širokome luku, jer jednostavno nisu kompatibilni s vašim karakterom ni vašom osobnošću. Znat ćete što dolazi u obzir kod partnerskih odnosa, a što nikada više ne biste tolerirali. U tom smislu, postat ćete mudriji i pametniji, jer svi izvuku neke pouke iz svojih teških iskustava. 

Tessa and Hardin-After Ne možete s njim, ne možete bez njega: Znakovi da ste zapeli u vezi punoj ljubavi i mržnje

7. Postat ćete ekstrovertniji

Jedna je studija potvrdila da su cure nakon prekida razvile neke osobine tipične za ekstroverte. Postat ćete otvoreniji za nova iskustva, željni druženja i upoznavanja novih ljudi. No, isto nije s dečkima. Oni nakon prekida imaju veće šanse biti emocionalno nestabilniji.

8. Bolje ćete slijediti svoje instinkte

Ako ste u vezi imali osjećaj da nešto nije uredu i to ignorirali, ovo će vam biti dobra pouka da naučite više vjerovati onom unutarnjem osjećaju i glasu koji će vas upozoravati da nešto ne valja. Nakon što prebrodite prekid i inače ćete u životu, u nekim drugim situacijama, više slušati svoj instinkt te ćete imati dovoljno hrabrosti progovoriti.

9. Ojačat ćete

Prvo veliko razočarenje u vašem životu učinit će vas čvršćima i spremnijima za sve izazove koji su još pred vama. Možda ćete prvobitno biti šokirani svojim solo-statusom, ali s vremenom ćete prihvatiti. Ovo je iskustvo koje će vam pomoći da se lakše nosite sa svim budućim nedaćama, jer kako kažu - ono što vas ne ubije, to vas ojača.  

 

 

 

 

prekid veze promjena osobnosti tuga zbog gubitka ljubavi kako preboljeti kad dečko ode

Još vijesti