Slika nije pronađena

Budžeti televizijskih serija opasno su se približili onim filmskima, baš kao i honorari glavnih zvijezda.

To je prilično neobičan preokret jer je televizija, u glumačkom, ali i produkcijskom smislu, u prošlom stoljeću bila sinonim za nešto manje vrijedno ili kvalitetno od filma. Međutim, vremena su se promijenila pa tako danas sezona vaše omiljene serije može koštati daleko više čak i od najekstravagantnijeg blockbustera. Digital Spy donosi popis najrastrošnijih, ali ne nužno i najuspješnijih tv serija.

10. 'The Alienist'


TNT-ova raskošna adaptacija romana, misterije od Caleba Carra smještena je u mračnom razdoblju, a dosegla je 7,5 milijuna dolara po epizodi. Od toga je većina potrošena na specijalne efekte i izgradnju setova potrebnih za autentičnu rekreaciju Manhattana iz 1890-ih.

9. 'Sense8'


Netflix je opravdao otkazivanje ove kultne serije tvrdeći da: 'Njezina baza strastvenih obožavatelja nije dovoljno velika da podrži ekonomiju nečeg velikog', štoviše, smatra se da je Sense8 koštala Netflix otprilike 9 milijuna dolara po epizodi.

8. 'Marco Polo'


Ova ambiciozna povijesna drama također je koštala oko 9 milijuna dolara po epizodi, ali nalazi se na osmom mjestu jer se vjeruje da je Marco Polo sveukupno više koštao Netflix nego Sense 8. Izvješća ukazuju na to da su dvije sezone Marco Pola rezultirale gubitkom od 200 milijuna dolara.

7. 'Rome'


Rome je bila omiljena serija kritičara, ali vjeruje se da se serija precijenila. Budući da je proračun iznosio više od 9 milijuna dolara po epizodi, HBO je navodno donio 'tešku odluku' otkazivanja serije kako bi uštedio novac.

6. 'Friends'


Bit će tu za tebe sve dok novac nastavi padati sa stabla. Do svoje desete i posljednje sezone, svaki prijatelj je zarađivao 1 milijun dolara za 25 minuta epizode – zbog toga je budžet serije skočio na vrtoglavih 10 milijuna dolara po epizodi.

5.  'The Get Down'


Još jedna žrtva Netflixa, ova glazbena ekstravaganca Baz Luhrmanna koštala je Netflix 11 milijuna dolara po epizodi. S obzirom na mlaku reakciju publike, možda i nije iznenađenje što je show postao prvi Netflixov original koji se prestao snimati nakon samo jedne sezone.

4. 'Band of Brothers'


Kada je Steven Spielberg u pitanju novčanici se otvaraju sami od sebe. Snimanje ove epske priče o napretku Easy Companyja u Europi između dana D i kraja Drugog svjetskog rata navodno je HBO koštalo 12,5 milijuna dolara po epizodi. Kostimi, kao i snimanje u Europi te ogromna glumačka postava nisu jeftini.

3. 'ER'


Na vrhuncu George Clooneyjeve slave, NBC je navodno plaćao Warner Brosu 13 milijuna dolara (9.74 milijuna funti) za svaku epizodu ER-a. To je čak skuplje nego što će vas koštati pravi odlazak u bolnicu u Americi.

2. 'The Crown'


S velikom glumačkom postavom i bogatim produkcijskim vrijednostima, ova Netflixova drama košta 13 milijuna dolara po epizodi. Dobro da je serija pravi hit.

1. 'Game of Thrones'


Od svoje šeste sezone, Game of Thrones navodno košta više od 10 milijuna dolara po epizodi - i iako je broj epizoda po sezoni smanjen, proračun po sezoni ostao je isti. Prijevod? Više novca je utrošeno na pojedinačne epizode nego ikad prije, a završna sezona procjenjuje se na 15 milijuna dolara po epizodi. Vrijedi svaki peni.

Foto: IMDb/ Freepik

M.S.K.

Pogledajte još:

Otkriven je datum kada izlazi nova sezona Riverdalea – i nije toliko daleko!

Baywatch u teen izdanju! Otkrijte sve što trebate znati o novom Netflixovom filmu i seriji 'Malibu Rescue'

Jedna od najpopularnijih komičnih TV serija došla je do svog kraja – danas izlazi zadnja epizoda

najskuplje najskuplje serije zanimljivosti skupo serije HBO Netflix zabava

Još vijesti