Slika nije pronađena

Početak devedestih godina prošlog stoljeća obilježile su mnoge stvari, a jedna od onih koja je brzo postala pravi trend i za buduće generacije bila je pojava boy bendova. Dečki koji su svoju glazbu bazirali na popu, R&B i soulu postali su pravi fenomen zahvaljujući i svom izgledu i dopadljivosti koja ih je preko noći vinula u zvijezde. Riječ je o bendovima poput New Edition, Take That, New Kids On The Block, East 17, Backstreet Boys, N'SYNC, ALL 4 One i Boyz II Men koji su svi od reda punili stadione i zaposjedali vrhove svjetskih glazbenih lista.

Evo par zanimljivosti o nekima od njih:

Take That je britanska grupa čiji članovi su bili Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange, Mark Owen i Robbie Williams. Početkom devedestih zasjeli su na vrh britanskih top ljestvica albumom 'Everything changes', a ubrzo je uslijedio i međunarodni uspjeh. Tih godina dečki su doživjeli nevjerojatnupopularnost te su doslovno postali brend za kojim su ludovale tinejdžerice diljem svijeta. Uslijedio je album 'Nobody Else' i njihov najveći hit 'Back for Good'  koji je u čak 31 zemlji diljem svijeta bio na broju jedan.



Prvi problemi u bendu pojavili su se kada su dečki skoro morali otkazati pojavljivanje na dodjeli MTV nagrada zbog problematičnog Robbieja Williamsa, koji se večer prije umalo predozirao s drogom.

Nakon što nikakava uvjeravanja nisu nagovorila Robbieja da odustane od svog životnog stila koji je uključivao partijanje i konzumaciju različitih opijata, ponuđen mu je ultimatum u vezi ostanka u bendu. Početkom 1996. godine bend se ipak raspao, a Robbie je krenuo svojim putem.


Diljem Britanije mlade djevojke prijetile su samoubojstvom ako se bend ponovno ne okupi
, a dečkima su priznanje dali i mnogi britanski glazbenici poput  Eltona Johna. Tajna njihove originalnosti bila je u tome što se bend oslanjao na autorski rad Garyja Barlowa koji je pisao pjesme, a bili su i poznati po iznimnoj radnoj etici.

Bend se ponovno u nepunom sastavu okupio 2005. godine i to izdanjem najvećih hitova te comeback albumom 'Beautiful World' s kojim su postigli veliki uspjeh u Britaniji. Nakon toga, 2010. godine Robbie Williams nenadano jeobjavio da se vraća u grupu koja mu je donijela svjetsku poplarnost, a njihov album 'Progress' zajedno sa singlom 'The Flood' postao je veliki hit diljem svijeta.

New Kids on The Block je bend za koji slobodno možemo reći da je započeo cijelu maniju. Grupa je osnovana u Bostonu 1986. godine, a i za nje stoji poznati producent Maurice Starr. Čine je braća Jordan i Jonathan Knight, Joey McIntyre, Donnie Wahlberg i Danny Wood. Na vrhuncu slave bili su početkom devedestih, a dečki su ponovno na okupu od 2007. godine kada su bili na zajedničkoj turneji s Backstreet Boysima.


Dečki nisu imali lak početak, njihov prvi album prošao je gotovo neopaženo
, ali drugi je bio bolje sreće jer su ga zamijetili moćni producenti MTV-ja koji su ga redovno puštali u svojim glazbenim emisijama. Singlovi 'Cover Girl' i 'Didn't I' dospjeli su tako na vrh Billboardove ljestvice, a za dečke je najbolje tek dolazilo.


Početkom devedestih bili su jedna od najpopularnijih grupa u SAD-u, a njihovi veliki hitovi iz tog razdoblja su pjesme  'Step by Step' i 'Tonight'.

Njihov fan klub bio je jedan od najvećih u SAD-u, a brojio je preko 200.000 članova. No, bend se uskoro suočio s optužbama o pjevanju  na playback što je rezultiralo lošim kritikama i opadanju poplarnosti. Sredinom devedesetih godina grupa se raspala, a za njihov povratak trebalo je više od deset godina. Novi materijal objavili su 2008. godine, a 2011. krenuli su i na turneju zajedno s dečkima iz Backstreet Boysa.

Backstreet Boys  vrh popularnosti dosegli su u kasnim devedesetima. Ovi dečki su s Floride, a njihova imena su Brian Littrell, A.J.McLean, Howie Dorough, Nick Carter i Kevin Richardson.

Dečki su još od malih nogu pjevali u crkvenim zborovima i festivalima, a okupio je ih je jedan glazbeni menadžer nakon što je u lokalnim novinama objavio oglas u kojem je tražio članove za novi boy bend.


No, njihov prvi veći uspjeh nije došao na domaćem terenu, već u Europi, gdje je njihov singl 'We'we Got It Going On' bio veliki hit u Njemačkoj i Francuskoj, a debi album 'Backstreet Boys' doživio velik uspjeh.

Ubrzo je uslijedio i onaj u SAD-u i to sa albumom 'Millennium' od kojih singl 'I Want It That Way' nije silazio s vrhova top ljestvica. Dečki su na okupu i danas, a najviše se bave snimanjem reklamnih spotova.

Danas ovakav put slijede neki novi klinci poput grupe One Direction i The Wanted, a koliko će daleko dogurati tek nam preostaje da vidimo.

Sonja Curi

boy bendovi glazba

Još vijesti