Slika nije pronađena
KRISTEN STEWART

(Bella Swan) nedavno je tumačila glavnu ulogu Joan Jett u filmu The Runaways, biografiji ženskog rock ‘n’ roll sastava iz 1970-ih, te u nezavisnom filmu Welcome to the Rileys uz Jamesa Gandolfinija i Melissu Leo, nominiranom za Veliku nagradu žirija na Sundance Film Festivalu 2010. Ponovno je glumila glavnu ulogu Belle Swan u filmskom megahitu 2009. Sumrak saga: Mladi mjesec, ulogu koju je stvorila u Sumraku, filmu s legijom poklonika.


Stewart se predstavila svjetskoj publici izvrsnom ulogom u Sobi panike uz Jodie Foster. Nedavno je tumačila glavnu ulogu u filmu Adventureland uz Jesseja Eisenberga za redatelja Grega Mottolu, u neovisnom filmu The Yellow Handkerchief uz Williama Hurta i Mariju Bello, te filmu The Cake Eaters za redateljicu Mary Stuart Masterson. Također je dojmljivo tumačila ulogu Tracy Tatro u filmu U divljini redatelja Seana Penna, u kojem izvodi i dvije pjesme, uključujući jednu koju je sama napisala.

Također je glumila u filmovima Jumper, What Just Happened, In the Land of Women, The Messengers, Zathura, Speak, Fierce People, Catch That Kid, Undertow, Cold Creek Manor i The Safety of Objects.

Stewart živi u Los Angelesu.

ROBERT PATTINSON

(Edward Cullen) najpoznatiji je po tumačenju uloge vampira Edwarda Cullena u Sumraku i Sumrak sagi: Mladom mjesecu. U filmskoj je industriji postao zapažen kad se s 19 godina pridružio franšizi Harry Potter u filmu Mikea Newella Harry Potter i Plameni pehar u ulozi Cedrica Diggoryja, službenog predstavnika Hogwartsa na Tromagijskom turniru.


Ranije ove godine Pattinson je glumio uz Piercea Brosnana, Chrisa Coopera i Emilie De Ravin u drami Hvala ti za ljubav redatelja Allena Coultera. Nedavno je dovršio snimanje filma Bel Ami, adaptaciji istoimenog romana Guya de Maupassanta. Pattinson glumi mladog novinara u Parizu koji napreduje putem veza s najglamuroznijim i najutjecajnijim ženama grada, koje tumače Uma Thurman, Kristin Scott Thomas i Christina Ricci. Pattinson upravo radi na svom sljedećem filmu, Voda za slonove, prenoseći s redateljem Francisom Lawrenceom i glumcima Reese Witherspoon i Christophom Waltzom ovaj bestseler The New York Timesa na veliki ekran.

Pattinson je počeo profesionalnu karijeru ulogom u filmu Ulija Edela Sword of Xanten uz Sama Westa i Benna Furmanna. Nastupio je i u filmu How to Be redatelja Olivera Irvinga, dobitnika Posebnog počasnog priznanja za igrani film na Slamdance Film Festivalu. Pattinson je tumačio i glavnu ulogu Salvadora Dalíja u filmu Little Ashes redatelja Paula Morrisona. Na televiziji je nastupio u BBC-jevom ratnom filmu The Haunted Airman.

Kao član kazališne skupine Barnes, Pattinson je imao glavnu ulogu u drami Our Town Thorntona Wildera. Na pozornici je nastupio i u mjuziklu Anything Goes Colea Portera, te dramama Tess iz D’Urbevillesa i Macbeth u OSO Arts Centreu.


TAYLOR LAUTNER

(Jacob Black) dobio je veću ulogu kao vukodlak usred ljubavnog trokuta ljudske djevojke, vampira i vukodlaka u filmu Sumrak saga: Mladi mjesec, nakon što je tu ulogu stvorio u velikom hitu Sumrak.


Uskoro počinje snimanje Lionsgateovog filma Abduction za redatelja Johna Singletona. Lautner glumi mladića koji otkrije fotografiju samog sebe kao bebe na internetskom portalu za nestale osobe. S njim nastupa i Lilly Collins, a među producentima su Lautnerova tvrtka Tailor Made, Ellen Goldsmith-Vein u Lee Stollman iz Gotham Groupa, te Roy Lee i Doug Davison iz Vertiga.

Lautner bi trebao glumiti i u Univerzalovoj adaptaciji akcijske figure Stretch Armstrong.

Lautner je 2010. nastupio u filmu Valentinovo Warner Brosa. U tom filmu redatelja Garryja Marshalla Lautner glumi uz Jessicu Biel, Bradleyja Coopera, Patricka Dempseyja, Jennifer Garner, Anne Hathaway, Ashtona Kutchera i Juliju Roberts.

Lautner je dobio veliku priliku 2005. kad je s 13 godina osvojio ulogu Shark Boya u filmu The Adventures of Sharkboy and Lavagirl 3-D redatelja Roberta Rodrigueza. Nekoliko mjeseci nakon toga uspješno je na audiciji dobio ulogu Eliota, sina Jimmyja Murtaugha, suparnika Stevea Martina, u obiteljskom hitu Cheaper by the Dozen 2.

Rođen 1992. u Grand Rapidsu u saveznoj državi Michigan, Lautner je počeo trenirati karate sa šest godina, a sa sedam je već osvajao turnire. Uskoro je pozvan da trenira sa sedmerostrukim svjetskim prvakom u karateu Mikeom Chatom, a s osam godina Lautner je pozvan u reprezentaciju svoje zemlje na prvenstvu Svjetske karate udruge. Dokazao se postavši juniorski svjetski prvak u formama i oružju, osvojivši tri zlatne medalje. Nastavio je cvasti u krugu borilačkih vještina. S 11 godina, 2003., Lautner je bio prvi na svijetu u više kategorija, a iduće godine za crni je pojas zataknuo još tri juniorska svjetska prvenstva.

Lautner je prvi put dobio potrebu za glumom sa sedam godina, kad ga je instruktor borilačkih vještina nagovorio da ode na audiciju za reklamu Burger Kinga u Los Angelesu. Kad mu je bilo deset godina, njegova je obitelj donijela tešku odluku da se preseli u Los Angeles, kako bi Lautner mogao stalno ići na audicije. Nakon selidbe Lautner je dobio uloge u televizijskim serijama My Wife and Kids, Summerland, The Bernie Mac Show i The Nick and Jessica Variety Hour.

 

BRYCE DALLAS HOWARD

(Victoria) brzo je postala jedna od najsvestranijih i najdinamičnijih mladih glumica Hollywooda, kako na ekranu, tako i iza kamere.


Ranije ove godine Bryce je dovršila snimanje filma Clinta Eastwooda Hereafter uz Matta Damona. U proljeće 2010. počela je u Vancouveru raditi na Summitovoj još nenaslovljenoj komediji uz Setha Rogena i Josepha Gordona-Levitta.

Howard je nedavno viđena u igranoj adaptaciji drame Tennesseeja Williamsa The Loss of a Teardrop Diamond uz Chrisa Evansa, Willa Pattona i Mamie Gummer. Howard je 2009. nastupila na velikom ekranu uz Christiana Balea u filmu Terminator: Spasenje, redatelja McG-ja. Imala je glavnu ulogu u adaptaciji Shakespearova klasika Kako vam drago Kennetha Branagha iz 2008., u kojoj je za ulogu Rosalind, uz Kevina Klinea i Alfreda Molinu, dobila nominaciju za Zlatni Globus.

Uz glumačke zadatke, Howard radi iza kulisa na dva buduća projekta – nedavno je dovršila rad kao producent na zasad nenaslovljenom projektu Gusa Van Santa, a napisala je i scenarij naslovljen The Originals koji se upravo priprema. Howard je 2004. debitirala kao redateljica kratkim filmom Orchids, koji je prihvatila u okviru programa “Reel Moments” magazina Glamour.

Howard je na filmu nastupila i u filmovima Spider-Man 3 Sama Raimija, u kojem je glumila Gwen Stacy, Lady in the Water M. Nighta Shyamalana uz Paula Giamattija, te u filmu Larsa von Triera Manderlay, autorova pandana Dogvilleu. Igrani je debi imala ulogom u filmu M. Nighta Shyamalana Zaselak uz Adriena Brodyja, Joaquina Phoenixa i Sigourney Weaver.

Završivši studij na Tisch School of the Arts pri New York University, Howard je smjesta počela raditi u kazalištima New Yorka, uključujući uloge Marianne u Roundaboutovoj broadwayskoj produkciji Tartuffea, Rosalind u Kako vam drago Public Theatrea, Sally Platt u produkciji Manhattan Theater Cluba drame House/Garden Alana Ayckbourna, te  Emily u produkciji drame Our Town Bay Street Theater Festivala.

Howard sada živi u Los Angelesu sa suprugom Sethom Gabelom i njihovim sinom Theom.

DAKOTA FANNING

(Jane) prošle je godine imala ulogu članice Voltura u drugom nastavku megauspješne franšize Sumrak saga: Mladi mjesec, adaptaciji serije bestselera Stephenie Meyer.


Rodom iz Conyersa u saveznoj državi Georgia, Fanning je počela glumiti s pet godina u reklami za Tide. Prvi put je nastupila na televiziji u NBC-jevoj seriji Hitna služba, koja je dovela do gostovanja u serijama poput The Practice, Malcolm u sredini, Spin City, Ellen (gdje je glumila Mladu Ellen) i Ally McBeal (gdje je glumila Mladu Ally McBeal), kao i do posebne gostujuće uloge u završnoj sezoni Prijatelja.

Fanning je debitirala na igranom filmu uz Seana Penna i Michelle Pfeiffer ulogom Lucy u filmu I Am Sam. Dobila je nagradu Critics Choice za Najbolju mladu glumicu, a bila je i najmlađe dijete ikada nominiranu za Nagradu SAG-a. Ubrzo potom nastupila je u miniseriji Taken producenta Stevena Spielberga. Karijera joj je strelovito uzletjela nakon nastupa u filmovima Trapped uz Charlize Theron, Dr. Seuss’ Cat in the Hat uz Mikea Myersa, Uptown Girls uz Brittany Murphy, te uloge mlade Reese Witherspoon u filmu Sweet Home Alabama. Za ulogu u filmu Tonyja Scotta Man on Fire dobila je drugu nominaciju za nagradu Critics Choice.

Iduće je godine Fanning dobila nagradu za MTV Movie Award za Najstašniji nastup u filmu Hide and Seek s Robertom DeNirom. U lipnju 2005. Fanning je kao Rachel, kći Toma Cruisea u remakeu klasika Rat svjetova H. G. Wellsa redatelja Stevena Spielberga, dobila drugu nagradu Critics Choice. Fanning je zatim nastupila u festivalski nagrađivanim filmovima Dreamer, uz Kurta Russella, i Nine Lives, uz izuzetni ženski ansambl u kojem su bile Glenn Close, Holly Hunter, Sissy Spacek i Robin Wright Penn.

U prosincu 2006. u kinima se pojavila adaptacija omiljenog romana Charlotteina mreža E. B. Whitea. U igranoj ulozi Fern Fanning je glumila uz Juliju Roberts, Opru Winfrey i Roberta Redforda, koji su davali glasove animiranim likovima u filmu, te dobila nominaciju za nagradu Critics Choice i osvojila nagradu za Najbolju sporednu glumicu 2006. na ShoWestu. Fanning je zatim nastupila u filmovima Hounddog, Winged Creatures, Push i The Secret Life of Bees. Njen najrecentniji nastup na velikom ekranu bio je u biografskom filmu The Runaways, gdje glumi Cherie Currie uz Kristen Stewart kao Joan Jett.

U dobi od 16 godina Fanning dobrotvorno radi u Dječjoj bolnici Mattel u Los Angelesu, a nedavno se pojavila i u reklami RED Gap za pomoć oboljelima od AIDS-a u Africi. Također je Poslanik mladih neprofitne udruge za dječja prava First Star i aktivno sudjeluje u radu organizacije Shane’s Inspiration, koja podiže dječja igrališta dostupna svima. Fanning živi u Los Angelesu s roditeljima i sestrom, glumicom Elle Fanning.


Glumačka postava dalje raste

U Sumrak sagu: Pomrčinu vraćaju se glavni glumci uspostavljeni u Sumraku i Sumrak sagi: Mladom mjesecu, a k tome se uz redatelja Davida Sladea obitelji Sumraka pridružuje nekoliko novih glumaca i likova.

Slade je intenzivno radio s Jacksonom Rathboneom i Nikki Reed na istraživanju prošlosti njihovih likova. “Retrospekcije u Pomrčini zapravo pružaju priliku za snjimanje filma smještenog u 1930-e, za snimanje vesterna, te za vraćanje u osamnaesto i devetnaesto stoljeće… uz cijeli ovaj veliki, suvremeni film.”

Među novim članovima ansambla su vampiri Bryce Dallas Howard kao Victoria, Xavier Samuel kao Riley, te Jodelle Ferland kao Bree.

Uvode se i novi likovi Quileutea: Julia Jones i BooBoo Stewart kao sestra i brat Leah i Seth Clearwater, te Alex Rice kao njihova majka Sue Clearwater (koja ostane udovica nakon smrti Harryja Clearwatera u Sumrak sagi: Mladom mjesecu).

Ostali značajni članovi ansambla su za Oscara® nominirana Catalina Sandino Moreno kao Maria, Jack Huston kao Royce King III., te pjevač Peter Murphy kao prvi vampir.

pomrčina sumrak saga

Još vijesti