Slika nije pronađena
Postoje filmovi koje apsolutno moramo pogledati jer spadaju u opću kulturu, baš kao i knjige. I postoji idealno vrijeme za gledanje – ne mislimo pritom da ih moraš gledati navečer ili ujutro (to sama odluči), ali moraš ih pogledati prije nego uđeš u treće desetljeće.

Odrastanje je jako komplicirano – to je doba kada spoznajemo kako život i svijet funkcioniraju, stječemo prijatelje, slamamo srca i imamo jedno takvo, doživljavamo razočaranja, ali i avanture i iskustva kojih se sjećamo čitav život. A filmovi koje gledamo moraju pratiti tematiku koju živimo da bismo se mogli zainteresirati i poistovjetiti.

Upravo zato donosimo popis filmova čiji su akteri maturanti na prekretnici između djetinjstva i odrastanja, prepuni emocija i realnih situacija.

1. Munjeni i zbunjeni (1993.) - film o razuzdanim tinejdžerima i njihovom posljednjem školskom danu, Danu maturanata, u povodu kojeg su priredili zabavu koja je bila toliko dobra da je se nitko ne sjeća.2. Superbad (2007.) - film o dvojici prijatelja koji žele izgubiti nevinost prije mature, ali, da bi neka od cura legla s njima, moraju nabaviti cugu što je problem jer su obojica maloljetni.3. Prijateljice (1997.) - dvije frendice, plavuše Romy i Michele, žele se prikazati na maturalnom okupljanju kao uspješne poslovne žene, ali ne odvija se sve kako su zamislile...4. Američka pita (1999.) - legendarni film, čak bismo rekli klasik o četiri prijatelja koji sklapaju pakt u nastojanju da izgube nevinost prije odlaska na faks. Seks je u srži ove komedije koja je osvojila brojne nagrade.5. Klub ranoranilaca (1985.) - školska drama kultnog statusa o petero tinejdžera koji odslužuju kaznu u školi u predgrađu Chicaga.6. Briljantin (1978.) - iako najstariji, nama je ovo defo najbolji film ikad o zaljubljenim tinejdžerima. Ovo je mjuzikl o dvoje potpuno različitih ljudi iz kojeg su proizašli neki od glazbenih evergrina poput 'You're The One I Want', 'Hopelessly Devoted to You', 'Summer Nights' i 'Greased Lightnin'.7. Tulum koji jedva čekam (1998.) - film o grupi tinejdžera koji pokušavaju ostvariti svoje (različite) ciljeve na zabavi koju organiziraju u stanu u povodu mature. Prava romantična komedija idealna za ljetne praznike.Foto: YouTube/Unsplash

M.Z.


Pročitajte još:

Prolaziš kroz prekid, plače ti se i gleda film – nudimo rješenja

Želiš 'doktorirati' zavođenje? Ovih šest filmova moraš pogledati!

Filmovi koje obavezno moraš pogledati prije 18. godine

Ljeto starije tinejdžerke Filmovi prije 20. godine drama evergrin komedija klasik