Slika nije pronađena
Postoje filmovi koje apsolutno moramo pogledati jer spadaju u opću kulturu, baš kao i knjige. I postoji idealno vrijeme za gledanje – ne mislimo pritom da ih moraš gledati navečer ili ujutro (to sama odluči), ali moraš ih pogledati prije nego uđeš u treće desetljeće.

Odrastanje je jako komplicirano – to je doba kada spoznajemo kako život i svijet funkcioniraju, stječemo prijatelje, slamamo srca i imamo jedno takvo, doživljavamo razočaranja, ali i avanture i iskustva kojih se sjećamo čitav život. A filmovi koje gledamo moraju pratiti tematiku koju živimo da bismo se mogli zainteresirati i poistovjetiti.

Upravo zato donosimo popis filmova čiji su akteri maturanti na prekretnici između djetinjstva i odrastanja, prepuni emocija i realnih situacija.

1. Munjeni i zbunjeni (1993.) - film o razuzdanim tinejdžerima i njihovom posljednjem školskom danu, Danu maturanata, u povodu kojeg su priredili zabavu koja je bila toliko dobra da je se nitko ne sjeća.2. Superbad (2007.) - film o dvojici prijatelja koji žele izgubiti nevinost prije mature, ali, da bi neka od cura legla s njima, moraju nabaviti cugu što je problem jer su obojica maloljetni.3. Prijateljice (1997.) - dvije frendice, plavuše Romy i Michele, žele se prikazati na maturalnom okupljanju kao uspješne poslovne žene, ali ne odvija se sve kako su zamislile...4. Američka pita (1999.) - legendarni film, čak bismo rekli klasik o četiri prijatelja koji sklapaju pakt u nastojanju da izgube nevinost prije odlaska na faks. Seks je u srži ove komedije koja je osvojila brojne nagrade.5. Klub ranoranilaca (1985.) - školska drama kultnog statusa o petero tinejdžera koji odslužuju kaznu u školi u predgrađu Chicaga.6. Briljantin (1978.) - iako najstariji, nama je ovo defo najbolji film ikad o zaljubljenim tinejdžerima. Ovo je mjuzikl o dvoje potpuno različitih ljudi iz kojeg su proizašli neki od glazbenih evergrina poput 'You're The One I Want', 'Hopelessly Devoted to You', 'Summer Nights' i 'Greased Lightnin'.7. Tulum koji jedva čekam (1998.) - film o grupi tinejdžera koji pokušavaju ostvariti svoje (različite) ciljeve na zabavi koju organiziraju u stanu u povodu mature. Prava romantična komedija idealna za ljetne praznike.Foto: YouTube/Unsplash

M.Z.


Pročitajte još:

Prolaziš kroz prekid, plače ti se i gleda film – nudimo rješenja

Želiš 'doktorirati' zavođenje? Ovih šest filmova moraš pogledati!

Filmovi koje obavezno moraš pogledati prije 18. godine

Ljeto starije tinejdžerke Filmovi prije 20. godine drama evergrin komedija klasik

Još vijesti