Slika nije pronađena

Na filmu možemo vidjeti dosta nerealnih situacija i likova, ali određene lekcije smo naučili samo gledajući ih.

Holivudski filmovi šalju određene poruke publici, a  scenarije pišu pisci s hrpom psihologa. Koliko je bitno poznavati mentalni sklop čovjeka pokazuju pišući tekst kojeg izgovaraju glumci te nas njime fasciniraju.

Moral, poštenje, dobra djela- sve je to dio priče s ekrana koja treba doprijeti do nas i ostaviti trag. Neke od tih poruka pamtit ćemo cijeli život i zato slijede lekcije koje smo naučili iz filmova:

Budi heroj svoje priče

Svaki film ima junaka s kojim suosjećamo i pratimo ga. U životu imamo nadzor samo nad jednom stvari- svojom perspektivom jer kroz nju sve doživljavamo i vidimo. Baš zbog toga trebamo biti heroji svoje priče, a ne da nas netko drugi kontrolira i upravlja našim životom.


Treba izazvati samog sebe i rasti kao osoba

Scenaristi su naučili da publici lika trebaju predstaviti postepeno, lagano na početku te kroz vrijeme pokazati kako je lik narastao kao osoba. Ovo uvijek završi istim rezultatom- lik je na kraju filma bolji nego na početku. Baš kao likovi u filmu i mi trebamo izazov koji će nam pomoći da narastemo i postanemo bolji ljudi.


Sukobi nisu ono što trebamo u životu

Sukob na ekranu kreira napetost kod publiku i njihovu angažiranost te praćenje svake svađe. U stvarnom životu stalne svađe nisu dobre, posebno ne u vezi. Premda se čini da nas više privlače osobe s kojima ćemo se svađati i malo `začiniti odnos` to zapravo nije tako jer je vrlo iscrpljujuće.


Dobro je odrediti cilj

Svi heroji iz filma imaju neki cilj ili svrhu koju moraju ispuniti, a to se proteže cijelom radnjom. U životu trebamo gledati širu sliku i zapitati se što sve trebamo napraviti kako ostvarili ono čemu težimo. Pitamo se gdje se želimo vidjeti za pet ili deset godina te stremimo prema tome.


Svojih moralnih načela se treba držati do kraja

Svaki lik u filmu ima vlastitu paletu moralnih načela i pravila kojih se drži i koje neće prekršiti. Tako i nama, naša vlastita moralna načela trebaju biti nid vodilja u životu i ne trebamo često odstupati od svog stava. Odredi koje su ti vrijednosti najvažnije i drži ih se!


Treba imati mentora na kojeg ćemo se ugledati

Situacije s `učiteljem` i `učenikom`, odnosno mentorom i `učenikom` su dosta česte u filmovima. One pokazuju kako se `učenik` polako pretvara u `učitelja` jer je od njega učio i ugledao se na njega. Važno je imati mentore u životu koji će nam dati savjete i naučiti nas mnogo toga, to može biti profesor, šef ili stariji kolega.


Određuju nas djela, a ne riječi

Poznati scenarist Robert McKee rekao je kako se karakter lika ne pokazuje kada su svi smireni i opušteni nego onda kada je teško i lik prolazi kroz teško razdoblje. Ne postoji bez veze latinska izreka `Djela- ne riječi` jer ona uvijek govore više. Baš kao i likove u filmu i nas određuju naši postupci, a ne riječi.
Filmovi lekcije iz filmova lekcije

Još vijesti